Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Wino i sery – degustacja pionowa

Na 18 kwietnia planujemy naprawdę wyjątkową degustację, obowiązkową dla tych, którzy uwielbiają sery i wino! Dlaczego wyjątkowa? Na pewno pokażemy jak wiele się zmienia w serach z czasem dojrzewania i przy różnych stylach – różnice i smaki na prawdę potrafią być zaskakujące, bo kto by się spodziewał, że w serze możemy znaleźć owoce tropikalne takie jak mango!

Od serów dojrzewających stosunkowo krótko, czyli takiego "semicurado"/"curado" znanego chociażby z najbardziej znanych hiszpańskich serów Manchego, aż po takie pozycje, które dojrzewają aż 36 miesięcy, niczym długo dojrzewający Parmezan.

Podsumowując już dla samego doświadczenia serowego przyjść warto, a przy okazji poznacie takie połączenia, które sprawiają, że smaki wina i sera wzajemnie podkreślą się, tworząc harmonijną symfonię dla podniebienia. I docieramy tym samym do kolejnego powodu wyjątkowości – pokażemy wina w różnym stylu pokazując jak łączyć je z winem, czego unikać, co warto próbować – od bardziej klasycznych "sprawdzonych" rozwiązań, po te mniej oczywiste jak wina z qvevri czy amfory ;)

Lista serów:
Rubin: 3-miesięczny, 15-miesięczny, 36-miesięczny
Bursztyn: 6-miesięczny, 24-miesięczny, 36-miesięczny
Szafir: 4-miesięczny, 24 miesięczny

Lista win:
Gruner Veltliner von den Terrassen od Seppa Mosera z Austrii – wino białe
(biodynamiczne, organiczne, wegańskie)
Bordeaux Blanc "Vertige", czyli 100% Semillon od Chateau Le Grand Verdus z Bordeaux
hiszpańskie Verdejo dojrzewające w beczce od Bodegas Vizar z Kastylia i León
jedna z najsłynniejszych polskich pomarańczy – "Qvevri" z Winnica Płochockich – 6 miesięcy na skórkach, qvevri, beczka – nie może być niewyjątkowe :)
jedyny reprezentant czerwieni, który na razie zawsze robi wrażenie, czyli Nero di Troia dojrzewająca w amforach od Michele Biancardi
Sherry Piconera Amontillado z andaluzyjskiego Jerez, bo w takich momentach degustacja Sherry nabiera dużo więcej :)

Kto poprowadzi degustację?
Degustację poprowadzi Piotr Podkóliński, sommelier pracujący w naszym wine barze, którego możecie kojarzyć z serii spotkań "Polskie wina medalowe".

KUP BILET: https://republikawina.pl/degustacje-komentowane,p44.html