GĘSINA W NIEDŹWIEDZIU
GĘSINA W NIEDŹWIEDZIU, odsłona druga
Listopad miesiącem gęsiny? Zdecydowanie tak. Już w 1630 r. Kasper Twardowski pisał "Polacy zaś ten zwyczaj mają, w dzień świętego Marcina gęś tłustą piekają". Z ogromną ochotą wskrzesimy zwyczaje radosnego ucztowania.
A więc na stół wjeżdża gęsina. I obowiązkowo w towarzystwie wina.
Tym razem połączymy smaki rodzimej kuchni z winami z różnych zakątków starej, dobrej Europy. A wszystko kosztować będziemy w magicznej atmosferze winnych opowieści, osnutych duchem Św. Marcina.
Kobiety i Wino, słynący z wybornej kuchni Kafe Zielony Niedzwiedź oraz M&P Alkohole i Wina Świata – Salon Katowice zapraszają do wspólnego celebrowania kultury i tradycji. O wodę, jakże niezbędną, zadba niezrównana Kinga Pienińska
na miły początek
Cidre Brut Louis Lauriston, skomponowany z ponad 50 odmian jabłek
pasztet z gęsich wątróbek, aromatyczna redukcja jabłkowa
Weinbiet Riesling Classic 2015, delikatna słodycz brzoskwiń
półgęsek z piernikiem i soczystą gruszką
Langwedockie Syrah Rose, Arrogant Frog Ribet Pink, wiśnie i czerwone kwiaty
gęsie udo, długo i wolno gotowane, aż do obłędnej miękkości, jabłko
Pinot Noir, Maurice Schueller, czerwone owoce, aromatycznie i mailnowo
Calvados…. to coś więcej niż trunek, to sposób bycia…
gęsia pierś z lekko słodką i dymną suską sechlońską
Cabernet Franc Chinon Bernard Baudry Les Grezeaux, intensywne, gładkie, harmonijne
sernik, sławny sernik… maślany, aż w ustach się rozpływa
Beres Tokaji Szamorodni Edes, morela i pigwa, krągły i elegancki
koszt: 110 zł/os
bilety: gesinawniedzwiedziu2.evenea.pl
Dzień dobry Pani Malwino! Przenieśliśmy się już na n…