Urugwaj – więcej niż tannat
Canelones jest sexy!
Wyjątkowe, nadatlantyckie terroir sprawia, że wina urugwajskie znacząco różnią się od tych, które znamy z argentyńskiej
Mendozy czy chilijskiej Colchagua. Obok miejscowego klasyka, tannat, uprawia się tu coraz więcej odmian, które doskonale czują się w morskim klimacie, np. albariño. Młode pokolenie winiarzy potrafi interpretować e na dziesiątki, niekiedy zaskakujących sposobów. Dwie trzecie urugwajskich win powstaje w pobliżu stolicy kraju, Montevideo, w
regionie Canelones – zapamiętajcie tę nazwę, bo wkrótce będzie o niej głośno nie tylko w Nowym Świecie!
O kulturze wina w Nowym Świecie opowie Tomasz Prange-Barczyński
Degustacja jest częścią całodniowego wydarzenia Wino w Samym Centrum Wszechświata. Zarejestruj się online i weź udział w panelach dyskusyjnych i degustacjach.
Partner degustacji:
Partnerzy wydarzenia
Wszystkie bilety wyprzedane – brak wolnych miejsc
Dzień dobry Pani Malwino! Przenieśliśmy się już na n…