Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Vini e Affini – wielka wyprzedaż

Komentarze

Po okresie świątecznej gorączki zakupowo-sprzedażowej nastał styczeń, który przynosi handlowcom dwie wiadomości – dobrą i złą. Dobrą są z pewnością obroty z grudnia – według wstępnych informacji rynek wina w Polsce w 2018 roku wzrósł oo 10%, zatem sprzedawcy – a na pewno ci, którzy uczciwie pracowali – mają powody do zadowolenia. Zła jest taka, że rzadko udało się sprzedać wszystko, zatem sklep zostaje z tzw. stanami magazynowi, które w styczniu i lutym upłynniać jest o wiele trudniej – zwłaszcza droższe pozycje, które miały kusić portfele przejęte przedświąteczną irracjonalnością.

Dlatego nie tylko w Polsce styczeń to miesiąc tradycyjnych wyprzedaży. Przeceny na wina sięgać mogą kilkudziesięciu procent. Po raz kolejny taką wyprzedaż organizuje importer Vini e Affini – oferując 30% rabatu na cały asortyment. A jako że ten asortyment należy do absolutnie najlepszych w Polsce, trudno o lepszą zachętę do wizyty w jednym z dwóch sklepów firmowych Wine Corner w Warszawie (Pole Mokotowskie i Hala Gwardii).

Ja zrecenzowałem dla Was aż 80 win – wiele znakomitych, niektóre zupełnie wybitne. Ilości ograniczone, zatem czas start!

Pełne opisy win:

Skala ocen: ♥ wino mierne, niepolecane; (odpowiednik oceny punktowej 75–79/100); ♥♥ niezłe (80/100); ♥♥♥ bardzo dobre, zdecydowanie polecane (85/100); ♥♥♥♥ doskonałe (90/100); ♥♥♥♥♥ niezapomniane.

♥♥♥♥ Ayunta Etna Bianco Piante Sparse 2016

Ładne nuty cytrusowe – a właściwie kwiat pomarańczy, pestka grejpfruta – na mocno mineralnym i przy tym kwasowym tle. Smak jest prostszy i chudszy, niż zapowiada bukiet, ale bardzo kulturalny i ciekawy. Biała etna łagodniejsza od wielu, choć od razu rozpoznawalna. Duża klasa w uczciwej cenie! (129 zł 90,30 zł)

♥♥♥♡ Bressan Venezia Giulia Schioppettino 2012

Jak na schioppettino bardzo dojrzały, niemal kompotowy owoc, mniej pieprzny i ziołowy niż zwykle w tym winie – choć estetyka szczepu jest zachowana, jedynie przesunięta ku ciemniejszym, cieplejszym akcentom. Rozczaruje tych, którzy co roku chcą tego samego, a zaciekawi otwartych na przemiany i ewolucje. (189 zł 132,30 zł)

♥♥♥ Cirelli Trebbiano d’Abruzzo Anfora 2016

Obite jabłko, sok gruszkowy, lekka tanina z maceracji, sporo białego pieprzu. Mniej utlenione i gwałtowne niż w poprzednich rocznikach, gładkie (ciepły rocznik robi swoje), ciekawe, choć dialektyczne i niestety nietanie. (119 zł 83,30 zł)

♥♥♥♡ Cirelli Cerasuolo d’Abruzzo Anfora 2016

Zapach kurno-mysi, do zapomnienia; smak lepszy – wiśniowy, granatowy, ładnie pestkowy, ciekawy. Dodatkowe punkty hipsterskie za unikatowy styl – wino jest różowe, pomarańczowe i amforowe zarazem. (119 zł 83,30 zł)

♥♥♥ Cirelli Montepulciano d’Abruzzo Anfora 2017

Bardzo ciemne, głęboko jeżynowe wino z lekką nutą utlenienia. Nie ma tu złożoności ani subtelności, całość jest dziarska, energiczna, ale w swej cenie cokolwiek prostacka. (119 zł 83,30 zł)

♥♥♥♥ Ciro Biondi Etna Pianta 2016

Jabłkowa i morelowa pestka, lekko gorzka, ale i aromatyczna, buduje tutaj ciekawe aromatyczne konteksty. Spora kwasowość, nieco mineralne, wulkaniczne, długie, fakturalne – niemal mącznie gęste, bardzo ciekawe wino gastronomiczne. (189 zł 132,30 zł)

♥♥♥♡ Ciro Biondi Etna Cisterna Fuori 2013

Wino już dojrzewające, bardzo ceglaste, korzenne, skórzane, bez życia – w 5-letniej etnie jest to jednak niepokojące. Taniny są gładkie, owoc lekko utleniony – jest wszak pewna mineralność. Dobre w swoim stylu, a sam styl – lekkiej, eterycznej, choć niepozbawionej ekstraktu czerwieni – zasługuje, by się nad nim pochylić, lecz w swojej cenie nie porywa! (189 zł 132,30 zł)

♥♥♥♡ Comm. G. B. Burlotto Verduno Pelaverga 2017

Jak na ażurową pelavergę bukiet jest bardzo dojrzały, słodki, jagodowy. Charakterystyczna pikantność szczepu zachowana jest na podniebieniu, tanin też nie brakuje. Bardzo swoiste – coś jak mariaż pinot noir z czarnym muszkatem. (89 zł 62,30 zł)

♥♥♥♥ Comm. G. B. Burlotto Dolcetto d’Alba 2017

Fantastycznie klasyczny bukiet dla dolcetto – asfalt i fiołki. W smaku spora kwasowość i nieprzeicętne taniny. Mocarz, ale wyperfumowany i do tego walczący nago, bez beczkowej zbroi. Absolutny piemoncki klasycyzm. (75 zł 52,50 zł)

♥♥♥♡ Comm. G. B. Burlotto Barbera d’Alba 2017

Bardzo owocowe, soczyste czy wręcz sokowe – zdominowane przez czarną porzeczkę, wręcz aronię. Sporo taniny, wino bardzo tradycyjne w rejestrze, niełatwe w piciu solo, prosi o duszoną wołowinę lub pomidorowy sos. (89 zł 62,30 zł)

♥♥♥♥ Comm. G. B. Burlotto Langhe Freisa 2017

Naga tanina, kwas, posmak krwi – wino wręcz neandertalskie w ekspresji, jakby fermentowane w skorupie prastarego żółwia. Niełatwe w odbiorze, ale fascynujące, w bardzo tradycyjnym, esencjalnym stylu. (92 zł 64,40 zł)

♥♥♥♥ Comm. G. B. Burlotto Langhe Nebbiolo 2017

Klasyka w każdym celu – niesamowita tanina, wręcz chrupkość smaku – trudne w odbiorze dla wrażliwych na taninę. Zwiędła róża i cierpka wiśnia dopełniają obrazu niebywale tradycyjnego, fascynującego wina. (109 zł 76,30 zł)

♥♥♥♥♡ Comm. G. B. Burlotto Barolo Monvigliero 2014

Jeden z klasyków Barolo zachwyca niesamowitym bukietem pigwy i żurawiny, ceglastymi taninami, niekończącym się finiszem. W bardzo surowym stylu (wymuszonym częściowo zimnym rocznikiem 2014) wino zachwyca szczupłą fizjonomią i prawdomównością. (249 zł 174,30 zł)

♥♥♥♥ Comm. G. B. Burlotto Barolo Cannubi 2014

W porównaniu do Monvigliero tego samego producenta ciemniejsze nuty jagód, jeżyn, ale wino też jest bardzo cierpkie. Czekać, jeszcze się nawet nie zaczęło rozwijać. Styl producenta jest zachowany przez żadnego kompromisu na rzecz pijalności, podobnie jak napięty, kwasowo-taniczny charakter rocznika. (249 zł 174,30 zł)

♥♥♥ COS Terre Siciliane Ramí 2017

Lekka redukcja, a przede wszystkim goryczka na podniebieniu. Wino fakturalne bardziej niż aromatyczne – ziarnisto-wapienne, w smaku jednak bardzo proste. Próba wykrzesania treści z bardzo niearomatycznych szczepów grecanico i inzolia uwieńczona częściowym sukcesem. (119 zł 83,30 zł)

♥♥♥♥ COS Terre Siciliane Frappato 2017

Ładne – i bardzo typowe – nuty czerwonych owoców i kwietnych płatków. Hibiskus przeważa nad czereśnią, czyli zapach nad smakiem, wino wydaje się „niedoekstrahowane”, ale z pewnością jest stylowe. Pewniak. (119 zł 83,30 zł)

♥♥♥ COS Terre Siciliane Pithos Bianco 2015

Dużo tanin z maceracji, za to niewiele smaku – nieco bez balansu i prawdziwej treści poza pestkową goryczką, maskującą pustkę w przysłowiowym degustacyjnym „środku ust”. Może czas – albo dobrze dobrana potrawa – spuszczą mu lejce. (149 zł 104,30 zł)

♥♥♥♡ COS Terre Siciliane Zibibbo in Pithos 2016

Megaaromatyczne wino z nutami kurkumy i kostki rosołowej, straciło już swoją kwiatowo-cytrusową werwę – no ale w końcu ma już ponad dwa lata, a to nieprawda, że wina pomarańczowe mogą bez końca czekać na wypicie. Ciekawe doświadczenie, ale czekam na 2018. (159 zł 111,30 zł)

♥♥♥♡ Domaine Ostertag Alsace Vieilles Vignes de Sylvaner 2017

Zielone jabłko posypane solą, majeranek, migdały. Zielona natura sylvanera jest zachowana i ładnie podana w kontekście raczej miękkiej kwasowości – nie jest to niedojrzała, cienka brzytwa, jak większość realizacji tego szczepu w Alzacji. (89 zł 62,30 zł)

♥♥♥♡ Domaine Ostertag Alsace Riesling Les Jardins 2017

Bardzo cytrusowy riesling, szczupły i ostry, choć jak to w Alzacji – nie tak bardzo kwasowy. Przystojne, kulturalne wino, ale za drogie. (109 zł 76,30 zł)

♥♥♥♡ Domaine Ostertag Alsace Riesling Clos Mathis 2017

Goryczkowy riesling z dominantą jabłkowej pestki. Mało werwy, no ale jesteśmy w słonecznej Alzacji, wśród złotych pól i tłustych gęsi. Wino trudne w lekturze, lepiej dać mu czas (na przykład w karafce) – dziś nie robi wielkiego wrażenia. (159 zł 111,30 zł)

♥♥♥♥ Domaine Ostertag Alsace Riesling Fronholz 2017

Świetna ekspresja alzackiego rieslinga – nuty świeżych i pieczonych jabłek, przypraw, wino wybitnie gastronomiczne, tylko czeka na sandacza w szarym sosie albo inną szyfonadę z kapusty. Balans kwasowo-korzenny jest fantastyczny. Pić dziś albo za pięć lat. (169 zł 118,30 zł)

♥♥♥♥♥ Domaine Ostertag Alsace Grand Cru Riesling Muenchberg 2017

Roczniki tego kultowego alzackiego rieslinga następują po sobie szybciej, niż byśmy chcieli (jest to bowiem wino do długiego starzenia), ale każdy kolejny jest równie – albo może wręcz bardziej – wspaniały. Fenomalna precyzja piaskowo-mineralnego bukietu i absolutna harmonia smaku, rozpiętego między kamiennym chłodem i życiodajną szczyptą resztkowego cukru. Wielkie emocje, nawet dziś. (259 zł 181,30 zł)

♥♥♥♥ Domaine Ostertag Alsace Pinot Gris Les Jardins 2016

Pinot gris w stylu burgundzkim, wyraźnie beczkowy, z bardzo ładną nutą soczystej renety. Dziwny, osobny styl, który od razu przekonuje do siebie równowagą i pijalnością. Jest ponadto w idealnym momencie do picia. (139 zł 97,30 zł)

♥♥♥♥ Domaine Ostertag Alsace Pinot Gris Zellberg 2017

Półwytrawne wino z mocną nutą pieczonego jabłka i brzoskwini, zarazem bardziej kwasowe i mineralne niż klasyka alzackiego pinot gris – chyba najbliżej mu do interpretacji tego szczepu z antypodów. Bardzo ciekawe! (189 zł 132,30 zł)

♥♥♥ Domaine Ostertag Alsace Pinot Noir Les Jardins 2017

W zapachu rejestr wina „naturalnego”, z nutami stajenki i owocu granatu. Dobra koncentracja, miękkie taniny, za to podkreślona kwasowość, ale w cieniu czai się utlenienie. (129 zł 90,30 zł)

♥♥♥♥ Domaine Ostertag Alsace Pinot Noir Fronholz 2017

Zdecydowanie lepsze niż podstawowy pinot noir tego producenta – ani śladu utlenienia, pomogło leżakowanie w beczkach i skoncentrowane winogrona. Bardzo ciekawa interpretacja pinota z Alzacji, smukła, elegancka, ze znakomitą jakością owocu. (219 zł 153,30 zł)

♥♥♥♥ Domaine Santa Duc Châteauneuf-du-Pape Habemus Papam 2013

Ładne châteauneuf, zaskakująco świeże jak na swoją apelację i wiek, z wybitnej urody nutą czarnej oliwki. Zdecydowanie lepsze niż poprzedni, bardzo zepsuty brettem rocznik. Dobra cena. (190 zł 133,00 zł)

♥♥♥♥ Domaine Santa Duc Châteauneuf-du-Pape Les Saintes Vierges 2015

Likierowe owoce – jagody, jeżyny, do tego mnóstwo ekstraktu, ziarnistych tanin – dają znakomite châteauneuf, choć niewyrastające ponad ograniczenia swojej rustykalnej apelacji, nie licząc koncentracji i (względną) czystości. (249 zł 174,30 zł)

♥♥♥♡ Ehmoser Wagram Riesling vom Gelben Löss 2017

Nieśmiały – może z powodu młodości – riesling o nutach orzecha włoskiego i szarej renety. Wytrawny bez agresywności, bardzo kulturalny, lecz – jak na możliwości austriackich rieslingów – prosty. (89 zł 62,30 zł)

♥♥♥♥ Ehmoser Wagram Weisser Burgunder vom Gelben Löss 2017

Zgodnie z estetyką odmiany pinot blanc wino mało aromatyczne, za to bardzo szerokie, maślano-śmietanowe – częściowo od dębu, częściowo ze swojej natury. Bardzo ciekawe wino dla eksploratorów i koneserów. (89 zł 62,30 zł)

♥♥♥♡ Ehmoser Wagram Unter der Burg Gemischter Satz 2017

Kompozycja veltlinera, pinotów i traminera to nowa propozycja w portfolio producenta, wino obfitsze i pieprzniejsze niż tutejszy riesling, ciałem i budową przypomina ambitnego veltlinera, ale jest od niego mniej aromatyczna. Bardzo wytrawne, w stylu sommelierskim – do jedzenia. (129 zł 90,30 zł)

♥♥♥♡ Ehmoser Wagram Grüner Veltliner Hohenberg 2017

Za wcześnie jeszcze na tego ambitnego veltlinera, o wyraźnych nutach kamiennych, piaszczystych, lekko pestkowych. Na razie nie pokazuje zbyt wiele owocu, kwasowość jest też raczej wtopiona – mamy czarno-biały szkic, który dopiero za rok artysta, czyli czas, wypełni kolorami. (109 zł 76,30 zł)

♥♥♥♥ Ehmoser Wagram Grüner Veltliner Georgenberg 2017

Veltliner egzotyczny, wpadający w nuty mango, papai; pełna dojrzałość pociąga za sobą zmiękczenie kwasowości, to veltliner bardziej w stylu pinot gris niż rieslinga. Robi duże wrażenie koncentracją i obiftością swej owocowej pulpy, a także perfekcyjnym balansem. (169 zł 118,30 zł)

♥♥♥♥ Fleury Champagne Brut Blanc de Noirs

W zapachu świeże (i parę obitych) jabłek, w smaku mocna soczystość, zdecydowana wytrawność, jednak bez agresywności. Do tego niesamowita mineralność. Jak na podstawowe wino producenta – wybitne. (219 zł 153,30 zł)

♥♥♥♥ Fleury Champagne Brut Nature Fleur de l’Europe

Przy absolutnej wytrawności wino bardzo intensywne – uderza jednak nutami szarej renety, selera pieczonego w soli, kozieradki. Gęsta, niemal kremowa materia, mineralność, głębia, długość, wsobność. Nowa Fala szampana w pełnej krasie. (239 zł 167,30 zł)

♥♥♥♥♥ Fleury Champagne Extra Brut Robert Fleury 2005

Mineralny wziernik do środka ziemi, niezapośredniczony ani cukrem (nie czuje się żadnego), ani beczką (100 proc., ale nie czuje się w ogóle), ani drożdżami (mimo blisku 11 lat na osadzie!!). Niesłychana wprost czystość ekspresji, wino wielce emocjonujące. (319 zł 223,30 zł)

♥♥♥♥♥ Fleury Champagne Extra Brut 2004

Bardzo współczesny stylistycznie szampan – ultrawytrawny, do bólu zębów mineralny, wapienny, skoncentrowany niemal jak mąka z kamienia, zachowujący przy tym jabłeczną soczystość i elegancję. Nie jest to łatwość doznań wielkonakładowych szampanów, z ich cukrem i potoczystością, lecz w kategorii win mineralnych, ponadczasowych (13 lat leżakowania na osadzie drożdżowym!!) są to absolutne wyżyny. (379 zł 265,30 zł)

♥♥♥♡ G. D. Vajra Dolcetto d’Alba 2017

Jagody i aronie, tanin też nie brakuje – całość mocno ekstraktywna jak na dolcetto, zwłaszcza podstawowe. Proste raczej niż złożone, ale z pewnością daje zastrzyk winnej, górskiej energii. (76 zł 53,20 zł)

♥♥♥♥ G. D. Vajra Dolcetto d’Alba Coste & Fossati 2017

Podobne do podstawowego Dolcetto, swoimi nutami leśnych owoców, ale jakże kulturalniejsze i bardziej wypolerowane. Bardzo długie, ale zupełnie niegotowe do picia – jest to jedno z tych win, które zdecydowanie bym odłożył na 3–4 lata. (109 zł 76,30 zł)

♥♥♥♥ G. D. Vajra Barbera d’Alba Superiore 2014

Bardzo pieprzne, gęste, krwiste, świeże – duży kontrast wobec poprzednich roczników tego wina, niezwykle opulentnych i alkoholowych. Tu mamy zaskakująco drobne ziarno, kwas i jubilerską precyzję rysunku, Bardzo emocjonujące, dajcie mu jednak jeszcze 2–3 lata. (149 zł 104,30 zł)

♥♥♥♥ G. D. Vajra Langhe Freisa Kyè 2014

Piękna interpretacja rzadkiego szczepu freisa, który dopiero pod rękami Vairów nabrał powagi i struktury. W stylu coś pomiędzy hiperowocowym, lekko też kwiatowym dolcetto a pełniejszą, bardziej „winną” barberą. Wielka siła! (149 zł 104,30 zł)

♥♥♥ G. D. Vajra Langhe Nebbiolo Claré J.C. 2017

„Klaret”, czyli bardzo lekkie, robione zupełnie bez ekstrakcji wino czerwone z nebbiolo. Przyjemne nuty czerwonych owoców, ceglanej mączki. Nuty owocowe są bardzo ciekawe – wiśnie, kwiaty – ale całość jest kontrowersyjna, bo winu brak wypełnienia, intensywności smaku. (99 zł 69,30 zł)

♥♥♥♡ G. D. Vajra Langhe Nebbiolo 2017

Bardzo wyważone, przystępne już w młodości, świeże i jednocześnie słodko dojrzałe, kwiatowe nebbiolo. Ta jakość i precyzja nie dziwią, bo przecież Vajra to jeden z mistrzów win piemonckich, pomimo dużej skali produkcji. (109 zł 76,30 zł)

♥♥♥♥ G. D. Vajra Barolo Albe 2014

Mimo deszczowego rocznika Vajrowie osiągnęli dużą dojrzałość – wino ma nuty jagód, jeżynowej galaretki. Dużo tanin i jak to w roczniku 2014 – bardzo dużo gryzącej wręcz kwasowości. Albe to barolo „lekkie”, która ma dawać pełnię ekspresji już w młodości – ten zamiar się powiodł, zarazem jednak dużo tu powagi i mimo wszystko – potencjału dalszej ewolucji. Świetne! (179 zł 125,30 zł)

♥♥♥♥ G. D. Vajra Barolo Ravera 2014

Stosunkowo nowe w katalogu Vajry barolo utrzymane jest w mocniejszym, bardziej tanicznym, a pod względem owocu – „ciemniejszym” stylu niż sztandarowe Bricco delle Viole. Trudniej zatem w pełni je docenić w tak absolutnej młodości. Owoc jest na razie przytłumiony, kwasowość nie wybija się na pierwszy plan tak jak w innych barolach Vajry, dominuje bardzo gęsta, ziarnista tanina, która da mu z pewnością długie życie. (279 zł 195,30 zł)

♥♥♥♥♡ G. D. Vajra Barolo Bricco delle Viole 2014

Elegancja, precyzja, ale i ekstrakt – tanin rodem z jagodowych czy porzeczkowych pestek jest doprawdy dużo i z pewnością nie są miękkie, choć szlachetne. Łatwo jednak uchwycić to, co stanowi o wielkości Bricco delle Viole – eteryczną perfumę, kryształową czystość, precyzję rysunku japońskim piórkiem. Do zobaczenia w roku 2038. (309 zł 216,30 zł)

♥♥♥♡ La Castellada Collio Ribolla Gialla 2011

Majeranek, biały pieprz, a w smaku bardzo wyraźne jak na wino białe taniny – gorzko-pestkowe, choć ujmująco winogronowe. Ekstremalne stylistycznie wino, dobrze zrealizowane, ale kontrowersyjne. (159 zł 111,30 zł)

♥♥♥♥ La Castellada Collio Bianco Riserva Vrh 2007

Bardzo utlenione w porównaniu do poprzedniego, wybitnego rocznika. Estetyka wina „pomarańczowego” posunięta naprawdę daleko. Do tego lotna kwasowość, nuty cydrowe, warzywne. Wybija się intensywnością i ciężarem, lecz jest mniej harmonijne niż rok wcześniej – może jeszcze się rozwinie? (269 zł 188,30 zł)

♥♥♥♥ Lucien Crochet Sancerre 2017

Świetne sancerre z nutami agrestu i pokrzywy jak to w sauvignon blanc, ale i słodkiego melona, papai. Świeże, napięte, zarazem skoncentrowane, poważne, głębokie, mineralne. W tej kategorii trudno o lepsze wino. (99 zł 69,30 zł)

♥♥♥♥ Lucien Crochet Sancerre La Croix du Roy 2014

Pinot noir z Sancerre to unikatowy styl wina – bardzo szczupły, mineralny, arcywytrawny, przy tym niesamowicie elegancki, jak figury Giacomettiego. Wersja Crocheta jest tak wspaniała, jak to możliwe w tej apelacji. Chłodny rocznik 2014 zaczyna odnajdować swoją harmonię. (129 zł 90,30 zł)

♥♥♥♡ Meroni Valpolicella Classico Il Velluto 2016

Valpolicella ziołowa, majerankowa, wiśniowa – lekko też mineralna, zatem zgodna z tradycyjnym wzorcem apelacji. Miłośników milusich valpolicelli ripasso uprzedzam – zero to cukru i w ogóle słodkiego owocu, wszystko rozegrane w rejestrach bardzo świeżych, wiejskich, mimo lekkości ostrych. (59 zł 41,30 zł)

♥♥♥ Passopisciaro Terre Siciliane Passorosso 2015

Ładna ceglasta elegancja czerwonej Etny, z niuchem lotnej octowości – i w ogóle heroicznej kwasowości, rzadko widzianej na tych poziomach w winach czerwonych. Ciekawe, ale bez harmonii. (149 zł 104,30 zł)

♥♥♥♥ Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling Sekt 2016

Świetna alternatywa wobec szampana – doskonała „metoda szampańska” z Palatynatu, oparta na rieslingu, który przydał jej kwaśnego zielonego jabłka i wyraźnych nut mineralnych. Sporo wszakże bogatej brioszki, masła – wino znakomicie skomponowane (enologiem Buhla jest Matthieu Kaufmann, wcześniej mistrz piwniczny u Bollingera), w rewelacyjnej wprost cenie. (119 zł 83,30 zł)

♥♥♥♡ Reichsrat von Buhl Pfalz Réserve Brut

Chardonnay i pinot blanc z trzech roczników, leżakowane trzy lata na osadzie – „szampan” z niemieckiego Palatynatu. Bardzo pełny, waniliowo-maślany, lekko tostowy – w swej cenie świetny, choć wolałem energię i polot tutejszego Rieslinga Sekt. (119 zł 83,30 zł)

♥♥♥♥ Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling trocken 2017

Nowa edycja podstawowego rieslinga od sławnego producenta – po świetnym miksie zielonego i złotego jabłka, cytryny i soli można zrozumieć, dlaczego tę sławę zdobył. W swojej cenie absolutnie znakomite. (79 zł 55,30 zł)

♥♥♥♥♡ Reichsrat von Buhl Pfalz Ungeheuer Riesling Grosses Gewächs 2017

Bardzo poważny riesling w osobnym stylu – mniej zredukowany i kwasowy, niż reńska klasyka – swymi nutami obitego jabłka, brzoskwini wpada w rejestry alzackie. Pojawia się również beczkowa pieprzność, drożdżowa głębia, mineralny chłód, kwasowe światło. Fenomenalna wielowymiarowość, a także elegancja i równowaga, nie ma tu bowiem grama przesady. (219 zł 153,30 zł)

♥♥♥♡ Reichsrat von Buhl Pfalz Riesling Kabinett Armand 2013

Dużo słodkiego owocu – ananas, gruszka – ale i bardzo dużo kwasu, równowaga jest więc swoista, arcyniemiecka – mamy wino słodkie smakujące jak wytrawne. Czas go praktycznie nie tknął, pożyje kolejną dekadę. Do jedzenia albo dla miłośników klasyki. Dobra cena. (79 zł 55,30 zł)

♥♥♥♡ Reichsrat von Buhl Pfalz Spätburgunder trocken 2015

Typowy niemiecki pinot noir – wyraźnie beczkowy i duszny od aromatów dojrzałych czerwonych owoców, wcale nie tak kwasowy, jak się spodziewać po zimnej Północy. Do tego szczypta gorzkiej taniny. Trzeba się otworzyć na ten styl, by docenić elegancję i nienaganność wykonania, w tym jakość samej beczki. (90 zł 63,00 zł)

♥♥♥♡ Roxanich Zapadna Istra Sauvignon Blanc Mirna 2015

Bardzo świeże, cytrusowe, ostre – jeszcze chyba za młode. W smaku słodkie owoce z sadu, sól, zioła, winogronowe skórki – wino pół- (a może ćwierć-) pomarańczowe, ładnie gładkie, eleganckie, udane – idealne na pierwszy kontakt z tym stylem. (125 zł 87,50 zł)

♥♥♥♡ Roxanich Zapadna Istra SoRelle 2013

Sporo jabłkowego utlenienia, nuty drożdży, chleba, pieczonego jabłka. Dobry wstęp do tematu macerowanych win białych, bo całość jest elegancka i nieprzesadzona, ale i nie mainstreamowa. (139 zł 97,30 zł)

♥♥♥♥ Roxanich Zapadna Istra Ines u Bijelom 2009

Kosmiczne wino Roxanicha, niesamowita mieszanka szczepów – sauvignon, pinot gris, welschrieslinga, prosecco. Ostra kwasowość przeważa nad utlenieniem, „pomarańczowość” złamana jest bielą, ładna pełnia smaku, wino bardzo interesujące, prowokujące, choć niełatwe w odbiorze. (149 zł 104,30 zł)

♥♥♥♥ Roxanich Zapadna Istra Antica Malvazija 2010

Flagowa etykieta Roxanicza porywa i prowokuje. Pachnie jak nie wino – przyprawą maggi, kiszonymi warzywami. Kontrowersyjna lotna kwasowość, wino zdecydowanie ostre, jaskrawe, przerysowane, ale odczuwa się szacunek wobec wielkiej osobowości. (149 zł 104,30 zł)

♥♥♥♡ Yves Cuilleron Collines Rhodannienes Viognier Les Vignes d’à Côté 2016

Podstawowy, zdeklasowany viognier wybitnego producenta daje dobre pojęcie o tej odmianie w jej rodańskim mateczniku – jest pieprzne, oleiste, brzoskwiniowe, niezbyt kwasowe, ale jednak znacznie mniej obłe niż inne intepretacje tego szczepu. Czego mu brak? Naddatku ekspresji, którego oczekuje się po viognier, i większej głębi. Czy w związku z tym warto wydać 109 zł? Taniej tego stylu i tak nie spróbujecie. (109 zł 76,30 zł)

♥♥♥♥ Yves Cuilleron Condrieu La Petite Côte 2016

Condrieu co się zowie, od mistrza gatunku – maślane, tostowe, bardzo bujne: ma nuty moreli, brzoskwini, migdałów, śródziemnomorskich ziół. Styl wina w Polsce mało nieznany, osobny, niezwykle ciekawy. Końcówka, z niuansem palonego masła i lawendy, jest fenomenalna. (209 zł 146,30 zł)

♥♥♥♥ Yves Cuilleron Condrieu Lieu-Dit Vernon 2016

Condrieu wyraźnie beczkowe, w związku z czym naturalna aromatyczność szczepu viognier złapana jest w kleszcze masła i tostów. Zachwycać się więc można – w tej cenie właściwie wypada – szerokim strumieniem gęstej, orzechowej, oleistej i może ciut mineralnej materii. (419 zł 293,30 zł)

♥♥♥♥ Yves Cuilleron Collines Rhodannienes Signé 2017

W bukiecie 15 proc. viogniera dodaje lekkiej nutki kwiatowej, ale przeważa czarny i biały pieprz od syrah, mięsność, ziemistość. Na podniebieniu słodka owocowość spod znaku jeżyny jest wprost genialna. Kto potrzebuje Côte-Rôtie, gdy ma taką jakość za 99 zł? (99 zł 69,30 zł)

♥♥♥♡ Yves Cuilleron Collines Rhodannienes Les Candives 2017

Zapach pieczonego mięsa, lekkie nuty fiołków, sporo taniny, ziarna, faktury. Bardzo wytrawne, lekko dębowe, ekstraktywne, na wskroś poważne w swojej cenie. Szlachetne, dopracowane syrah na poziomie o wiele bardziej prestiżowych apelacji. (99 zł 69,30 zł)

♥♥♥♥ Yves Cuilleron Saint-Joseph Les Serines 2014

Wciąż dużo beczki, wino jeszcze niegotowe – ale już zapowiada świetną złożoność spod znaku czarnych oliwek, ziół. Chłodny rocznik zrobił jednak swoje – w smaku brakuje nieco koncentracji, mamy za to soczystość i świetną świeżość. (219 zł 153,30 zł)

♥♥♥♡ Zarate Rias Baixas Val do Salnés Albariño 2017

Klasyk z Galicji w nowym roczniku – bardzo mineralny, granitowy, choć z lekkim niuansem maślanym. Nie tak świeże i cytrusowe jak w poprzednich rocznikach. Bardzo dobre. (89 zł 62,30 zł)

♥♥♥♥ Zarate Rias Baixas Val do Salnés Albariño Tras da Viña 2015

Niesamowicie trzyma się to ponad 3-letnie albariño, tak jest kwasowe, świeże, mineralne, a zarazem głębokie i wielowymiarowe. Wielka butelka, esencja Atlantyku, ale i winiarskiej kultury. (129 zł 90,30 zł)

♥♥♥♥ Zarate Rias Baixas Albariño El Palomar 2016

Atlantycka sól i limonka plus mocna tostowość od beczki. Coś zyskujemy, coś tracimy w stosunku do klasycznych albariño, w sumie jednak – chyba że macie bardzo specyficzne wymagania gastronomiczne – nie warto dopłacać wobec świeższego i bardziej emocjonującego Tras da Viña. (149 zł 104,30 zł)

♥♥♥♥ Zarate Rias Baixas Carralcoba Albariño 2016

Niesamowite, offowe albariño z nutami migdałów i cynamonu, lekkiej maceracji, do tego soli, mokrych kamieni, kiszonej kapusty. Rejestr jedyny w swoim rodzaju – stawia bardziej na intensywność niż balans, ale jest udane i bardzo wciągające. (139 zł 97,30 zł)

♥♥♥♥ Zarate Maceración con Pieles 2016

Wino pomarańczowe, ale kulturalne, z minimalną taniną, unika goryczy częstej w tym stylu, dając sporą dawkę ekspresji swego szczepu – jest pełne nut słonych, cytrusowych, lekko też kwiatowych. Jet to jednak albariño–kulturysta, z ogromnym bicepsem. (219 zł 153,30 zł)

♥♥♥♥ Zarate Rías Baixas Parcelarios Carralcoba Caiño Tinto 2016

Niesłychane wino z arcyrzadkiej odmiany z Galicji – caiño. Mimo ciemnopurpurowej barwy jest bardzo lekkie, powietrzne, w stylu loarskiego cabernet franc, o zaskakującej, żurawinowej kwasowości. Zarazem jest niezwykle dopracowane, z nienagannie wypolerowaną taniną i świetną integracją. Bardzo współczesne, niemal hipsterskie w swojej offowej stylistyce – znakomite. (139 zł 97,30 zł)

♥♥♥ Zarate Penapedre Vino de Esperón 2017

Niuch końskiego brettu, zwiędłej róży, tanin wcale nie tak mało – do tego są suche, szypułkowe – choć pojawiają się na kwasowym, wiśniowym tle. Dziwny blend z Galicji, nieco brak mu harmonii, choć nie ekspresji. Ciekawe, jednak obecność garnachy i mencíi wydaje się je obciążać rustykalnością. (139 zł 97,30 zł)

♥♥♥♥♡ Zarate Ribeira Sacra Xabre 2016

Zapach destylatu z owocu granatu, rdzewiejącego żelaza (kłania się 90 proc. mencíi), dioueri w smaku ujawnia się jeżynowo-słodkie wypełnienie garnachy. Bardzo ciekawe wino w osobnym stylu, bez kompromisów w rodzaju beczki czy nadmiernej gładkości. Apelacja Ribeira Sacra jest dziś na ustach wszystkich znawców i po tym winie znać, dlaczego. (99 zł 69,30 zł)

Źródło win: udostępnione do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • He, he, wczoraj również polecałem tą wyprzedaż. ;-)

    Miałem okazję próbować wiele z rekomendowanych tutaj win (na niezapomnianym Skin Contact i nie tylko) i generalnie zgadzam się z ocenami.

    Natomiast z jedną z opinii zgadzam się całkowicie – Vini e Affini bez wątpienia jest jednym z najlepszych importerów w Polsce, większość win można kupować absolutnie w ciemno. :-)

    • (Winicjatywa)

      Grzegorz Capała

      Dzięki za komentarz. Mam wrażenie że od Skin Contact zmieniły się praktycznie wszystkie roczniki win białych i większość czerwonych.

      • Wojciech Bońkowski MW

        Ooo, tego nie wiem, ale na pewno Roxanich prezentował te same roczniki, co do innych nie mam pewności, tak czy inaczej to dobry powód aby odwiedzić Biały kamień, lub Halę Gwardii. : -)

  • Pinot Blanc od Ehmosera, bardzo ciekawe wino. Rzadko się spotyka tak mało owocu a mimo to materia jest smakowita, zamiast soczystości jest potoczystość… Pieknie poszło do pstrąga łososiowego… ale nadaje się też do kontemplacji… Może za daleko idę, ale podobne wrażenie robiły na mnie wina Waltera de Batte z Cinque Terre…