Villa Marvella Cabernet Franc 2014
W najnowszym numerze Fermentu piszemy dużo o cabernet franc, przede wszystkim węgierskim. Dobre wina z tej klasycznej, choć w Polsce wciąż mało popularnej odmiany, powstają także w innych zakątkach świata. Polecam dwa „franki” – z Bułgarii i Włoch – z których zwłaszcza pierwszy może pochwalić się świetną relacją jakości do ceny.
Villa Marvella Trakijska Nizina Cabernet Franc 2014 – Franc znad Morza Czarnego. Villa Marvella to jeden z projektów bułgarskiego giganta Black Sea Gold, trzeba przyznać – bardzo udany. Pochodzące z regionu Pomorie wino ma dobrą równowagę i typowe dla odmiany aromaty porzeczki i liści. Harmonijne, o zgrabnej kwasowości, bogate w garbnik, z ożywczą cierpką nutą w końcówce. Bardzo pijalne, o gładkiej fakturze i w świetnej cenie (kupisz w: Winny Bułgar, 43,50 zł) ♥♥♥♡
Eugenio Rosi Vallagarina Cabernet Franc 13Quattordici15 – Eksperymentalny franc robiony w solerze (mieszanka trzech roczników: 2013, 2014 i 2015) przez jednego z najbardziej niepokornych winiarzy z Trentino. Przenikliwy, soczysty, pachnący czarną porzeczką, lekko liściasty, wyraźnie odmianowy bukiet. W ustach lekkie, nieco cierpkie, o dobrej, zrównoważonej kwasowości i aksamitnej fakturze. Eleganckie, „górskie” w charakterze, zaskakująco niemęczące, niemal lekkie (przy alkoholu 14 proc.) wino. Pyszne, choć smakować będzie przede wszystkim enomaniakom obytym z winami naturalnymi (kupisz w: Vini e Affini, 185 zł). ♥♥♥♥
Źródło win: udostępnione do degustacji przez importerów.