Ida 1903 Brut
Tenuta Bosco Albano Ida 1903 Brut
Robiąc postanowienie aby w 2014 roku sięgać jak najczęściej po wina musujące chyba podświadomie czułem pismo nosem, bo na horyzoncie pojawiają się co rusz nowe, świetne butelki.
Miro Pianca, którego działalność edukacyjno-promocyjną na rzecz prosecco miałem okazję już wspominać, udostępnił mi do degustacji musiaka o nieco technicznej nazwie IDda 1903, pochodzącego z Tenuta Bosca Albano. Ten młody, włoski producent (rok założenia 2002) gospodaruje na 45 ha położonych w pobliżu Passiano Pordenone (Friuli – Wenecja Julijska) produkując tam zarówno wina spokojne, jak i musujące: zarówno prosecco wytwarzane metodą Charmat, jak i linię win Pinot del Bosco produkowanych metodą klasyczną na bazie pinot nero. Ida 1903 stoi niejako pośrodku – powstaje w z pinot nero ale robiona jest metodą drugiej fermentacji w kadzi, charakterystycznej dla prosecco. Co istotne, przez 6 miesięcy leżakuje na osadzie, co jeszcze dodaje klasy do i tak świetnych aromatów gruszki, brzoskwini i nut białych kwiatów. Fajnie musuje w kieliszku, a przy tym ma sporo ciała, którego wystarczy nie tylko na aperitif, ale i do sałaty czy szynki parmeńskiej.
Wino można kupić w Piccola Italia, sieci sklepów z włoskimi specjałami, z której ostatnio polecaliśmy także inne bąbelki – czerwone, wytrawne Lambrusco. 37,90 zł to świetna cena za emocje zawarte w tej butelce.
Źrodło: wino otrzymane do degustacji od agencji Le Barbatelle.