Piera 1989 Terre Magre Merlot 2022
Piera jest jednym z najstarszych producentów północno-wschodnich Włoch. Początki winiarni sięgają 1899 roku i od zarania zarządza nią rodzina Martellozzo. Rodzinny interes rozpoczął się w okolicach Padwy, ale z czasem rozrósł się do kilku rejonów winiarskich w obrębie Veneto i Friuli. Dziś Piera 1899 jest friulijską odnogą dużej grupy Martellozzo. Posiada 45 hektarów winnic na typowej dla okolic Pordenone, ubogiej, zdominowanej przez żwir i otoczaki glebie nazywanej magredi.
Jedna z linii producenta nazywa się właśnie Terre Magredi i to ona była głównym bohaterem niedawnej degustacji online, którą prowadziła właścicielka, Piera Martellozzo, zarządzająca firmą od 1992 roku. Wina dostępne są w Polsce w ofercie Le Barbatelle. Wszystkie reprezentują ekstraktywny, strukturalny styl, który służy zwłaszcza sauvignon blanc i merlotowi.
Piera 1989 Friuli Terre Magre Sauvignon 2022
Sauvignon dojrzewające 6 miesięcy na osadzie. Bardzo typowy aromat odmianowy – limonka, zielona papryka, trawa, liście czarnej porzeczki – uzupełniony jest o szałwię. Obfite, charakterne, z wyrazistą kwasowością, zaokrągloną fakturą i pieprzno-miętową pikanterią (69 zł). ♥♥♥♡+
Piera 1989 Friuli Colli Orientali Terre Magre Ribolla Gialla 2022
Wino dojrzewało wyłącznie w stali, w tym 6 miesięcy na osadzie. W aromacie dominują brzoskwinia, nuty muszkatowe, woskowe, korzenne i ziołowe. Przysadziste, pikantne, ze słonawym finiszem. Pomimo aromatycznego charakteru – dość neutralne (69 zł). ♥♥♥♡
Piera 1989 Friuli Terre Magre Pinot Grigio 2022
Dość proste pinot grigio, wygrane na nutach jabłka, cytrusów i owoców tropikalnych. Pijalne, przyjemnie kwaskowate, z gładką fakturą (69 zł). ♥♥♥+
Piera 1989 Friuli Terre Magre L’Altro Pinot Grigio 2022
Wyjątkowe wino w zestawieniu – spontanicznie fermentowane i macerowane na skórkach. Gruszkowo-jabłkowe aromacie, lekko korzenne, z akcentem truskawki i ziół. Krągłe, sycące, z delikatną taniną, wyraźnie wyczuwalnym alkoholem (14%) i słoną końcówką. Do poważnych wyzwań gastronomicznych, takich jak pieczona kaczka. ♥♥♥♡
Piera 1989 Friuli Terre Magre Pinot Nero 2022
Pinot nietknięty przez beczkę, za to mocno ekstrahowany. Pachnie dojrzałą czereśnią, jagodą i nutami balsamicznymi. Zdominowany przez wygrzany na słońcu, bardzo dojrzały owoc, któremu towarzyszą sucha tanina i nuty warzywne (69 zł). ♥♥♥
Piera 1989 Friuli Terre Magre Merlot 2022
Merlot zrobiony częściowo z podsuszanych gron. W aromacie dominują wiśnia, śliwka, fiołek i akcenty warzywne. Mięsiste, soczyste, ze zwartą fakturą, solidną strukturą i akcentem gorzkiej czekolady w końcówce. Kolejny dowód na to, że we Friuli merlot czuje się wyjątkowo dobrze (69 zł). ♥♥♥♡+
Wina z podaną ceną do kupienia w Le Barbatelle oraz sklepach współpracujących z importerem.
Źródło wina: nadesłane do degustacji przez producenta.