Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Między wódką a zakąską

Komentarze

Między wódką a zakąską Aleksandra Barona i Łukasza Klesyka to zupełna nowość w polskim piśmiennictwie gastronomicznym.

To pierwsza książka, w której autorzy przedstawiają noty z degustacji polskich wódek czystych, opisując ich smaki i aromaty w sposób, jaki znaliśmy do tej pory z tekstów na temat wina czy whisky. Baron i Klesyk przekonują w dodatku, że food pairing, czyli łączenie wódki z potrawami, również ma sens i proponują 68 śmiałych kulinarno-alkoholowych połączeń, obalając mit, iż jedyna sensowna zakąska do wódki to śledź lub kiszony ogórek.

Jak podkreślają autorzy, ich książka „wzięła się z niezgody na twierdzenie, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru”. Ich zdaniem przeczy temu doświadczenie – zarówno ich własne, jak i innych degustatorów. Bardziej dociekliwi mogą się zastanawiać, ,,skąd się biorą aromaty w wódkach czystych, skoro (teoretycznie) nie powinno ich tam być?”. Czy są tylko złudzeniem organoleptycznym?

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!