Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie: Dariusz Jażdżyk

Komentarze

Dariusz Jażdżyk

Dariusz Jażdżyk

Ur. 1973. Kilkukrotny uczestnik Mistrzostw Polski Sommelierów (2007 – II miejsce). Członek Zarzadu Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Od 1998 czynnie zwiazany z branżą winiarską, był sommelierem w licznych hotelach, m.in. warszawskim Bristolu. Obecnie dyrektor zarzadzajacy marką Sommelier w Domain Menada sp. z o.o.  Ukończył WSET na poziomie International Higher Certificate.

Dlaczego wino?

Bo pozwala obcować z pieknem i odrywa od szarości dnia.

Mój ulubiony region winiarski to…

Burgundia.

Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…

Pinot Noir.

Najważniejsze w pracy sommeliera…

Gotowość na odbiór nowych wrażeń (kolorów, zapachów, smaków). Niewątpliwie też pasja połączona z profesjonalizmem i otwartość na drugiego człowieka.

Wino i jedzenie – dlaczego warto łączyć?

Może po to, aby nie mieć metalicznego posmaku w ustach. A na poważnie – żeby wydobyć to, co tworzy harmonię pomiędzy jednym a drugim.

Na co dzień piję wino…

Ciagle eksperymentuję, od Katarzyna Contemplation z Makro w cenie ok 30 zł aż po ciekawostki które wpadną mi w ręce, jak choćby ostatnio Pinot Noir od Bolykiego z Egeru za ok. 60 zł.

Wino, które zmieniło moje życie…

István Szepsy Tokaji Furmint Szt. Tamás.

Najwięcej wydałem na butelkę…

Brunello di Montalcino Riserva Greppo – Biondi Santi.

Butelka, o której marzę…

Chciałbym jeszcze raz spróbować Domaine de la Romanée-Conti La Tâche 2005.

Przyszłość wina to…

Łączenie najnowszych technologi produkcji z tradycją i pasja właścicieli winnic oraz ciągły wzrost liczby miłośników wina w Polsce (to bardzo cieszy).

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Wheres TheFood

    Thor powinien być ukontentowany?:D

    • Thor

      Wheres TheFood

      Owszem! Ten i poprzedni wywiad (z Jurkiem Krukiem) są bez zarzutu, dziękuje Winicjatywo :)