Casa Marín Sauvignon Gris 2013
Casa Marín Lo Abarca Estero Vineyard Sauvignon Gris 2013
Wczoraj polecałem Wam doskonałe Sauvignon Blanc z Doliny Loary, a dziś trochę na ten sam temat, ale inaczej. Słyszeliście o Sauvignon Gris? To naturalna mutacja Sauvignon Blanc o różowej skórce. Przez wiele lat nie odróżniano jej od Sauvignon Blanc i nie pisano o niej w regulaminach i podręcznikach. Ostatnio jednak zrobiła się modna, lansują ją między innymi różne bordoskie châteaux (w Pape-Clément zawartość Sauvignon Gris dochodzi do 10%).
Okazało się też, że sporo winnic w Chile uważanych za Sauvignon Blanc to w istocie Gris. No i dzięki temu mamy wino tak pyszne jak Estero z Casa Marín. Nie da się go wziąć w smaku za Sauvignon Blanc, jest o wiele bardziej pikantny i słodko-owocowy, przypomina raczej mieszankę Sauvignon Blanc z Pinot Gris. Sauvignon Gris zachęca winiarzy do nieco innych technik winifikacji – krótkiej maceracji, starzenia w beczkach, co zastosowano też w tym przypadku. Jeśli znudziła Wam się już nowozelandzka marakuja, ale chcecie mieć świeżość Sauvignon w nowym wydaniu – to wino jest dla Was. ♥♥♥♥
Naprawdę fantastyczna butelka, a przy tym bardzo „gastronomiczna”. Do nabycia za 109 zł u importera Winkolekcja.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.