Piotr Stopczyński
Swoją przygodę z winem rozpoczął w Stanach Zjednoczonych, gdzie studiował na Uniwersytecie Kalifornijskim w Davis oraz w Napa Valley College. Doświadczenie zdobywał od 2002 r. w najlepszych winiarniach. Pracował między innymi w Charles Krugu, Domaine Chandon, Napa Wine Company, Waterstone Winery oraz Diamond Oaks Winery. Po powrocie do kraju wyprodukował pierwsze polskie wina, które trafiły do sprzedaży i rozpoczęły historię rodzimego winiarstwa. Dzisiaj Piotr Stopczyński jest jednym z najlepszych polskich enologów, odpowiedzialnym za produkcję w Winnicy Pałacu Mierzęcin. Jest także konsultantem Winnicy Anna Maria. Wino to dla niego nie tylko praca, ale przede wszystkim życiowa pasja. Pomimo bogatego doświadczenia i szerokiej wiedzy nadal zgłębia jego tajemnice, poznając nowe obszary enologii.
Dzień dobry Pani Malwino! Przenieśliśmy się już na n…