Kalifornia w kieliszku
Winicjatywa oraz wyłączny importer win Duckhorn i World’s End w Polsce – Wine Express zapraszają na wyjątkowy wieczór. Wina degustować będziemy w zestawieniu ze znakomitymi daniami inspirowanymi kuchnią kalifornijską w wine barze Vinoteque w Sopocie.
W latach 70-tych Margaret i Dan Duckhorn jako jedni z pierwszych zaczęli uprawiać odmiany z Bordeaux takie jak Merlot, Cabernet Sauvignon czy Sauvignon Blanc w Kalifornii. Dzisiaj ich Merloty to jedne z najbardziej utytułowanych win Stanów Zjednoczonych. Z kolei Pinot Noir i Sauvignon Blanc serwowane były na inauguracyjnym lunchu prezydenta Baracka Obamy w 2009 roku.
Z kolei World’s End to nowy projekt Jonathana Maltusa – właściciela Chateau Teyssier w St. Emilion. W Kalifornii spełnia swoje winiarskie marzenia, a my będziemy mieli okazję spróbować 100% Cabernet Franca – Against The Wind.
Będziemy również degustować dwa czerwone wina od producenta Foggy Bridge.
Oto pełna lista win, których spróbujemy:
DUCKHORN
Sauvignon Blanc, Napa Valley, 2011
Chardonnay Decoy, Sonoma County, 2009
Cabernet Sauvignon Decoy, Napa Valley, 2009
Merlot Decoy, Napa Valley, 2009
Zinfandel Decoy, Sonoma County, 2009
Pinot Noir Goldeneye, Anderson Valley, 2009
WORLD’S END
Cabernet Franc „Against the Wind” 2009
FOGGY BRIDGE
Zinfandel, San Francisco Bay, 2009
Pinot Noir, Santa Maria Valley, 2008
Degustację poprowadzi Wojciech Bońkowski.
Ilość miejsc ograniczona – prosimy o kontakt drogą mailową: orders@wine-express.pl. Wstęp – 75 zł.
Organizatorzy:
Ambasador Win Kalifornii – Wine Express
Wine Institute of California
Vinoteque Sopot
Winicjatywa
Dzień dobry Pani Malwino! Przenieśliśmy się już na n…