Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

14 najlepszych win Alto Adige

Komentarze

Alto Adige, czyli Południowy Tyrol to dziś jedna z najbardziej uznanych marek winiarskich Włoch. W czasie ostatniej imprezy Wine Summit (5-8 września) zaprezentowano w Bolzano i na szczytach Dolomitów wina, które pojawią się na rynku w ciągu najbliższych miesięcy. Rocznik 2018 zapowiada się smakowicie.

Najwyżej w Alto Adige (1150 m n.p.m.) położona winnica pinot nero zarządzana przez Franza Haasa. © Tomasz Prange-Barczyński

Ogień na Secedzie płonął gwałtownie. W kotle poniżej szczytu kłębiły się chmury co chwila odsłaniając górską halę w samym sercu Dolomitów. Wiatr podsycał płomienie i równie szybko przynosił do mojego kieliszka subtelne nuty rozrzedzonego alpejskim powietrzem dymu, co je z niego wywiewał. Na wysokości 2410 m n.p.m. trwała degustacja win z Alto Adige będąca ukoronowaniem imprezy pod adekwatną nazwą Wine Summit.

Cel organizowanego przede wszystkim dla włoskiej i międzynarodowej prasy Winiarskiego Szczytu jest prosty: promocja regionu oraz prezentacja win, które w najbliższch miesiącach pojawią się w sprzedaży. W czasie dwóch dni wziąłem udział w konferencji poświęconej zmianom klimatu w Południowym Tyrolu, geologii, odmianom i powiązanym z winem aspektom kulturalnym w regionie, podróżowałem po najważniejszych nad Adygą siedliskach dla pinot nero oraz spróbowałem ponad 150 win. Najważniejsza część degustacji odbyła się w sterylnych warunkach centrum badawczego NOI (Nature of Innovation) Techparku w Bolzano. Na Secedzie spotkaliśmy się natomiast z dwunastoma winiarzami, którzy przywieźli ze sobą flaszki do Baita Sofie, schroniska szczycącego się wyjątkową, bardzo obszerną kartą win zawierającą prócz klasyków z Alto Adige i w ogóle Włoch, np. 11 roczników Château Mouton-Rothschild (1955-1982).

Dojrzewające grona pinot noir w siedlisku Oberglen. © Tomasz Prange-Barczyński

Znam to zbocze doskonale. Wprzągnięte w system tras regionu narciarskiego Val Gardena stanowi jeden z najdłuższych i najbardziej malowniczych stoków w tej części Dolomitów. Co roku odbywa się tu słynna Gardenissima, niezwykle długi gigant, w którym profesjonaliści startują razem z amatorami. Doskonała sceneria do degustacji górskich w charakterze win.

Obszerne wnioski z Winiarskiego Szczytu snuć będę w tegorocznym, zimowym numerze „Fermentu”. W tym tekście chciałbym podzielić się tylko krótkimi uwagami na temat rocznika 2018 i zaprezentować najlepsze, moim zdaniem, wina.

Takie taksówki tylko w Alto Adige. © Tomasz Prange-Barczyński

Zeszły sezon należał w Alto Adige do bardzo ciepłych i zakończył się wczesnymi zbiorami. Wina (siłą rzeczy, poza nielicznymi wyjątkami, z 2018 degustowałem przede wszystkim białe) są obfite, często krągłe, o sutej materii, ale nie brak im ani kwasowości, ani mineralnej, górskiej strzelistości. Czy takich właśnie bianco i rosso będzie w kolejnych rocznikach więcej? Kwestia ocieplenia klimatu budzi nad Isarco i Adygą wiele wątpliwości i wywołuje żywe dyskusje. Ale o tym w „Fermencie”.

Najlepsze wino musujące

Lorenz Martini Alto Adige Comitissa Gold Brut Gran Riserva 2006 – Dojrzewający 10 lat na osadzie maślany, bogaty kupaż pinot blanc i pinot noir. Harmonijny, bardzo elegencki, a przy tym wciąż niezwykle świeży i mineralny(70 €). ♥♥♡

Najlepsze młode pinot bianco

Elena Walch Alto Adige Pinot Bianco Kristallberg 2018 – Bogaty, otwarty, ładnie ułożony, kwiatowy, ale ujęty w skalną ramę pinot. Wino zgrabnie podkręcone subtelną nutą beczkową. Jeszcze młodziutkie, warto trzymać (18 €). ♥♥

Najlepsze pinot bianco riserva

Cantina Terlano Alto Adige Pinot Bianco Riserva Vorberg 2017 – Fenomenalny, górski, mineralny pinot, krynicznie czysty, elektryzujący. Na podniebieniu socyzsty, skoncentrowany, pełen wyśmienitej jakości owocu. Turbo wino y wielką przyszłością (25 €). ♥♥

Najlepsze sauvignon

Nals Margreid Alto Adige, Mantele Sauvignon 2018 – Skoncentrowane wino pełne dymnych nut krzesanego kamienia. Skalne, bardzo złożone, skoncentrowane, ale też doskonale zrównoważone. Jeden z najlepszych roczników Mantele w ostatniej dekadzie. Sauvignon dla koneserów odmiany (22 €). ♥♥♡

Najlepszy wytrawny gewürztraminer

Cantina Tramin Alto Adige Nussbaumer Gewürztraminer 2018 – Lekki, niemal łąkowy, pełen odmianowych nut traminer (białe owoce, płatki kwiatów) od specjalistów, jeśli chodzi o tę odmianę w Alto Adige. Wino uroczo miękkie, soczyste, pięknie ułożone, harmonijne, a przy tym górskie, przestrzenne, o świetnej, jak na szczep, kwasowości. Eleganckie (23 €). ♥♥

Najlepszy kerner

Niklas Alto Adige Libellula Riserva Kerner 2016 – Aromatyczne wino z odmiany, która robi w ostatnich sezonach prawdziwą karierę w Dolomitach. W wersji Niklasa nie jest przesadzone, za to pełne owocu i nut kwiatowych podkreślonych świetną mineralnością (20 €). ♥♥

Najlepszy silvaner

Abbazia di Novacella Alto Adige Praepositus Sylvaner 2017 – Benedyktyni z Novacelli są mistrzami odmiany w Alto Adige. Ich Praepositus jest winem kamiennym, a przy tym gęstym, doskonale dojrzałym i soczystym. Zrównoważone, pyszne, ale też bardzo poważne wcielenie sylvanera (17 €). ♥♥

Najlepszy müller-thurgau

Schlosskellerei Turmhof Alto Adige Feldmarschall von Fenner Müller-Thurgau 2018 – Von Fenner udowadnia, że istnieje poważny müller-thurgau. Owoce pochodzą z winnic leżących 1000 m n.p.m. Wino jest ułożone, eleganckie, powściagliwe, świetnie kwasowe, niemal piaskowe, podkręcone pięknym cytrusowym akcentem. Dalekie od banalnego archetypu (30 €). ♥♥

Najlepszy biały kupaż

Cantina Terlano Alto Adige Terlaner Classico Nova Domus 2017 – Bardzo subtelny, szepczący jeszcze kupaż pinot bianco, chardonnay i sauvignon. Wino gładkie, skoncentrowane, wielowątkowe, pełne siły, a przy tym bardzo eleganckie. Wielka przed nim przyszłość. ♥♥

Najlepsze pinot nero

Schlosskellerei Turmhof Alto Adige Linticlarus Pinot Nero Riserva 2017 – Podkręcone beczką, esencjonalne, soczyste pinot noir pełne nut korzennych. Świetny garbnik, jagodowo-fiołkowa koncówka. Ekspresyjne, rasowe, piękne (30 €). ♥♥♡

Franz Haas Alto Adige Pònkler Pinot Nero 2015 – Przy dojrzałości owocu jeszcze dzikie, nieco oldskulowe, trochę z innej planety, a jednak ujmujące, kuszące leśnymi, malinowymi nutami, hedonistyczne, o cudownie aksamitnej teksturze (78 €). ♥♥♡

Najlepszy lagrein

Obermoser Alto Adige Grafenleiten Lagrein Riserva 2016 – Świetnie ułożony, krwisty, pełen owocu, szczodry, harmonijny lagrein pełen nut porzeczkowo-wiśniowych. Znakomicie kwasowy, lekko cierpki, w umiarkowany sposób potraktowany beczką, doskonały (21 €). ♥♥♡

Najlepszy czerwony kupaż

Bergkellerei Passeier Rombo 2016 – Butikowa (choć lepiej napisać „stodołowa”) winiarnia tłocząca apteczne ilości swych win jest producentem tego świetnego kupażu merlota z cabernet franc. Wino jest nieco liściaste,, miękkie, nasycone owocem i kapitalnie skoncentrowane . Słodycz owocu znajduje kontrapunkt w nutach ziemistych. Elegancja i harmonia (31 €). ♥♥

Najlepsze wino słodkie

Cantina Tramin Alto Adige Terminum Gewürztraminer Vendemia Tardiva 2017 – Skoncentrowany traminer pachnący ziołową herbatą, rumiankiem, letnią, dziką łąką. Gęsty, doskonale zrównoważony kwasowością, o wielkiej przyszłości (50 €). ♥♥♡

W Wine Summit wzięła udział zdecydowana większość czołowych winiarzy z Alto Adige, choć kilku znakomitości, np. Lageder, J. Hofstätter czy Hartmann Donà zabrakło.

Do Alto Adige podróżowałem na zaproszenie tamtejszych winiarzy.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • St. Magdalener’ów/Edelvernatschy nie degustowano? Klasyka regionu, co o silvanerach czy muller-thurgau’ach raczej ciężko powiedzieć…