Chopin Gourmet – nowa książka Wojciecha Bońkowskiego
Redaktor naczelny Winicjatywy Wojciech Bońkowski z okazji XVII Konkursu Chopinowskiego opublikował nową książkę – Chopin gourmet o ulubionych potrawach i winach słynnego kompozytora. Wydana w pięknej szacie graficznej przez Narodowy Instytut Fryderyka Chopina pozycja opowiada o „smakosferze” Chopina od dzieciństwa i młodości spędzonych w Warszawie, Żelazowej Woli i innych polskich dworach, aż po wielkomiejskie atrakcje gastronomiczne Paryża. Zagląda Chopinowi do kieliszka, w których często gościł szampan, madera, tokaj, reński Riesling i czerwone Bordeaux. Zawiera liczne cytaty z ilstów Chopina i jego przyjaciół, pism partnerki kompozytora – George Sand, oryginalne przepisy kulinarne z XVIII i XIX wieku, a także propozycje specjalnych menu, którą pozwolą Wam poczuć się, jakbyście siedzieli przy stole z Fryderykiem.
Książka ukazała się w trzech wersjach językowych – po polsku, francusku i angielsku.
Wojciech Bońkowski będzie podpisywał książkę w piątek 23 października. W czasie wieczoru degustacja win oraz transmisja III koncertu laureatów Konkursu Chopinowskiego.
Wkrótce kolejne spotkania autorskie!
No właśnie, jaki komunikat, jaki newsletter :D?