Piotr Pietras 10. sommelierem świata!
Ogromny sukces polskiego sommeliera Piotra Pietrasa. W swoim debiucie na Mistrzostwa Świata Sommelierów zajął bardzo wysokie X miejsce. To najlepszy wynik Polaka w historii tych zmagań – Pietras jako pierwszy awansował do półfinału.
Mistrzostwa Świata Sommelierów odbywają się co 3 lata – w tym roku miały miejsce w Argentynie. Piotr Pietras reprezentował Polskę jako Mistrz Polski Sommelierów 2015 (w poprzednich latach byli to Tomasz Kolecki-Majewicz i Jerzy Kruk). Ma 28 lat. Obecnie jest sommelierem w jednej z czołowych restauracji w Londynie – Launceston Place; wcześniej pracował w znanym lokalu Maze Gordona Ramsaya oraz poznańskiej Cucinie. Był finalistą konkursu na najlepszego młodego sommeliera w Wielkiej Brytanii.
Wysokie miejsce Piotra Pietrasa w prestiżowym konkursie, którego przeszli zwycięzcy, tacy jak Paolo Basso, Gérard Basset, Andreas Larsson czy Olivier Poussier, należą do największych VIP-ów w świecie wina, to kolejne potwierdzenie dobrego poziomu polskiego sommelierstwa. W ostatnich latach nasi reprezentanci odnoszą sukcesy na konkursach międzynarodowych, zajmują wysokie stanowiska w czołowych restauracjach w Londynie, coraz ciekawiej poczynają sobie na krajowym podwórku.
W Mistrzostwach Świata 2016 w Mendozie wystąpiło 61 kandydatów z 58 krajów. W ćwierćfinale mieli za zadanie podać szampana na oczach setek widzów, rozpoznać w czarnych kieliszkach wódkę, rum, tequilę i gin oraz:
– określić dojrzewanie 5 kategorii Malagi i Marsali
– wymienić 2e Grand Cru Classé w Sauternes
– uszeregować pod względem areału winnice niemieckie
– wymienić 5 apelacji na Krecie
– wymienić pierwszą apelację w Brazylii
– zaznaczyć na mapie regiony winiarskie Niemiec
Do półfinału dopuszczono 15 sommelierów. W finale znalazła się trójka: David Biraud (Francja), Julie Dupouy-Young (Francuzka reprezentująca Irlandię) oraz Arvid Rosengren (Szwecja). Rosengren i Biraud starli się już w Mistrzostwach Europy 2013; wówczas, tak jak i teraz, wygrał 30-letni Szwed pracujący w Nowym Jorku.
A oto lista zadań finałowych:
– jednoczesny serwis szampana Moët & Chandon Extra-Brut i koktajlu martini
– rekomendację menu i komentarz do serii wybitnych win zamówionych przez gości:
Gaja Sori San Lorenzo 1997
Harlan Estate Cabernet Sauvignon 2011
Penfolds Grange 1990
Georges Roumier Clos Saint-Denis 1945
Egon Muller Scharzhofberger Riesling Auslese 2009
Vin de Constance 2000
– dobór kawy i destylatu do trufli czekoladowych
– dekantacja i serwis Malbeka w butelce magnum (oraz Silvanera dla gościa niepijącego wina czerwonego)
– degustacja w ciemno 3 win białych w ciągu 2,5 minuty i 3 win czerwonych w ciągu 3,5 minuty, degustacja w ciemno i opis dodatkowego wina białego i czerwonego
– przekonanie klienta do zakupu dwóch skrzynek drogiego wina
– degustacja w ciemno 8 destylatów
– poprawienie błędów w karcie win
– rozlanie magnum szampan do 16 kieliszków
Obejrzyjcie relację wideo z finału: