Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Piotr Pietras 10. sommelierem świata!

Komentarze

Ogromny sukces polskiego sommeliera Piotra Pietrasa. W swoim debiucie na Mistrzostwa Świata Sommelierów zajął bardzo wysokie X miejsce. To najlepszy wynik Polaka w historii tych zmagań – Pietras jako pierwszy awansował do półfinału.

Piotr Pietras. © #‎BestWorldSommARG2016.
Piotr Pietras. © #‎BestWorldSommARG2016.

Mistrzostwa Świata Sommelierów odbywają się co 3 lata – w tym roku miały miejsce w Argentynie. Piotr Pietras reprezentował Polskę jako Mistrz Polski Sommelierów 2015 (w poprzednich latach byli to Tomasz Kolecki-Majewicz i Jerzy Kruk). Ma 28 lat. Obecnie jest sommelierem w jednej z czołowych restauracji w Londynie – Launceston Place; wcześniej pracował w znanym lokalu Maze Gordona Ramsaya oraz poznańskiej Cucinie. Był finalistą konkursu na najlepszego młodego sommeliera w Wielkiej Brytanii.

Wysokie miejsce Piotra Pietrasa w prestiżowym konkursie, którego przeszli zwycięzcy, tacy jak Paolo Basso, Gérard Basset, Andreas Larsson czy Olivier Poussier, należą do największych VIP-ów w świecie wina, to kolejne potwierdzenie dobrego poziomu polskiego sommelierstwa. W ostatnich latach nasi reprezentanci odnoszą sukcesy na konkursach międzynarodowych, zajmują wysokie stanowiska w czołowych restauracjach w Londynie, coraz ciekawiej poczynają sobie na krajowym podwórku.

Półfinaliści w komplecie. ©
Półfinaliści w komplecie. © ‎BestWorldSommARG2016.

W Mistrzostwach Świata 2016 w Mendozie wystąpiło 61 kandydatów z 58 krajów. W ćwierćfinale mieli za zadanie podać szampana na oczach setek widzów, rozpoznać w czarnych kieliszkach wódkę, rum, tequilę i gin oraz:
– określić dojrzewanie 5 kategorii Malagi i Marsali
– wymienić 2e Grand Cru Classé w Sauternes
– uszeregować pod względem areału winnice niemieckie
– wymienić 5 apelacji na Krecie
– wymienić pierwszą apelację w Brazylii
– zaznaczyć na mapie regiony winiarskie Niemiec

Do półfinału dopuszczono 15 sommelierów. W finale znalazła się trójka: David Biraud (Francja), Julie Dupouy-Young (Francuzka reprezentująca Irlandię) oraz Arvid Rosengren (Szwecja). Rosengren i Biraud starli się już w Mistrzostwach Europy 2013; wówczas, tak jak i teraz, wygrał 30-letni Szwed pracujący w Nowym Jorku.

Finaliści Mistrzostw Świata 2016. © Pachy Reynoso / AFP.
Finaliści Mistrzostw Świata 2016. © Pachy Reynoso / AFP.

A oto lista zadań finałowych:
– jednoczesny serwis szampana Moët & Chandon Extra-Brut i koktajlu martini
– rekomendację menu i komentarz do serii wybitnych win zamówionych przez gości:

Gaja Sori San Lorenzo 1997
Harlan Estate Cabernet Sauvignon 2011
Penfolds Grange 1990
Georges Roumier Clos Saint-Denis 1945
Egon Muller Scharzhofberger Riesling Auslese 2009
Vin de Constance 2000

– dobór kawy i destylatu do trufli czekoladowych
– dekantacja i serwis Malbeka w butelce magnum (oraz Silvanera dla gościa niepijącego wina czerwonego)
– degustacja w ciemno 3 win białych w ciągu 2,5 minuty i 3 win czerwonych w ciągu 3,5 minuty, degustacja w ciemno i opis dodatkowego wina białego i czerwonego
– przekonanie klienta do zakupu dwóch skrzynek drogiego wina
– degustacja w ciemno 8 destylatów
– poprawienie błędów w karcie win
– rozlanie magnum szampan do 16 kieliszków

Arvid Rosengren, nowy mistrz świata sommelierów. © Arvid Rosengren / Instagram.
Arvid Rosengren, nowy mistrz świata sommelierów. © Arvid Rosengren / Instagram.

Obejrzyjcie relację wideo z finału:

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Łukasz Głowacki

    konkretny finał

  • rurale

    Brawo, gratulacje!

  • Robert Borowski

    Idę wykuwać kretyńskie, eee, kreteńskie, apelacje.

    • JM

      Robert Borowski

      :)