Paweł Białęcki Sommelier Edition
To niemała sensacja w winiarskim światku. Znany i lubiany sommelier Paweł Białęcki, dwukrotny wicemistrz Polski sommelierów, wieloletni sommelier do niedawna jedynej polskiej restauracji z gwiazdką Michelina – Atelier Amaro (obecnie, jak informowaliśmy, przeszedł do importera DELiWINA), użyczył swego nazwisko winu.
A właściwie serii czterech win portugalskich z Vinho Verde, Dão i Alentejo ze znanych winiarni importowane przez młodą firmę Winetellers. To pierwsza taka inicjatywa w Polsce. Koncept „wina celebryckiego” jest znany na Zachodzie, choć winiarze rzadko się decydują na taki chwyt marketingowy – twarz i podpis znanej osoby znajdziecie częściej na mleku, serze czy serii dań gotowych sygnowanych przez rozpoznawalnego kucharza. Nad Wisłą sommelierzy dotąd spoglądali na nas z marketowych plakatów i gazetek, ale żaden z nich nie trafił jeszcze na etykietę.
W Paweł Białęcki Sommelier Edition nie chodzi jednak tylko o twarz. Udział Białęckiego był o wiele głębszy – brał udział w kupażowaniu win, czyli decydował o ich ostatecznym smaku. Szczegóły wyjawia w naszym wideo:
A jak wypadły same wina?
Casa Santa Eulália Minho Avesso Alvarinho 2015 – bardzo aromatyczne wino o pięknej nucie gruszkowej. W smaku przede wszystkim mineralna cytryna charakterystyczna dla Vinho Verde, ale jest tu sporo treści i drugie dno (a także szczypta cukru resztkowego). Autentycznie smaczne wino, ale czy wystarczająco, by uzasadnić niebotyczną jak na Verde cenę 99 zł?… Pytanie retoryczne. ♥♥♥♡
Caminhos Cruzados Dão Titular Sommelier Edition Branco 2015 – beczkowa szczepu wersja Encruzado z bardzo silnym aromatem wędzonego bekonu. Na podniebieniu mocna mineralno-kwasowa struktura, ale wieprzowy smrodek ciągnie się i tu. Nie warte swoich 99 zł ani nawet – przy tak kiepskiej równowadze – 59. ♥♥♡
Caminhos Cruzados Dão Titular Sommelier Edition Tinto 2014 – młode, dynamiczne wino zapachowo jeszcze odrobinę w szponach dębowej beczki. W smaku natomiast rządzi kwas. Są i kwiatowe nuty typowe dla Touriga Nacional z Dão. Dobre, choć dość proste, mało złożone, niezbyt długie wino. W związku z tym niewarte swojej wygórowanej ceny 99 zł. ♥♥♥♡
Herdade do Rocim vinho regional Alentejano Sommelier Edition 2013 – niezwykle ciemna barwa. Wino–czołg, niezwykle skoncentrowane, wręcz zawiesiste, zwłaszcza w czekoladowo-likierowym bukiecie. W smaku ujawnia jednak całkiem niezłą kwasowość, nuty beczkowe są dobrze schowane i zintegrowane. Jedyne wino z czwórki „Sommelier Edition”, które wyraźnie wyrasta ponad solidną średnią półkę, a że styl w sam raz dla Polaka–winomana („dużo wszystkiego”), w cenie 99 zł może znaleźć amatorów. Nie kładźcie go jednak do piwnicy – moim zdaniem jest już w szczycie swojej formy (lekkie nuty utlenienia) i nie poprawi się. ♥♥♥♥
Wina Sommelier Edition przeznaczone są przede wszystkim do restauracji, gdzie powinny kosztować w zależności od miejsca 120–160 zł. W miłych okolicznościach towarzysko-gastronomicznych te ceny na pewno będą łatwiejsze do zaakceptowania niż 99 zł w sklepach winiarskich, co wydało mi się ceną zupełnie niekonkurencyjną.
A tutaj obejrzyjcie jeszcze kulisy pracy nad kupażowaniem win:
Źródło win: udostępnione do degustacji przez importera.