Vietti Barolo Castiglione 2015
Tak szeroka reprezentacja win od Vietti, słynnego producenta z Castiglione Falletto, to nowość na polskim rynku. I ewenement, bo czołowe crus są rozchwytywane na wszystkich rynkach i przydzielane w ramach bardzo skąpych alokacji. Degustowaliśmy barolo z wyczekiwanego, ciepłego rocznika 2015. Butelki Viettich mają silnie zaznaczoną strukturę i będą znakomicie się starzały. Są to wina niezwykle dopracowane, znajdujące złoty środek pomiędzy stylem nowoczesnym a tradycyjnym – od tego pierwszego przejmują zmysłowy owoc, niezwykłą pijalność, precyzję nut świeżych owoców, od drugiego – brak aportów dębowych, mocne, choć nigdy suche taniny, wstrzemięźliwość, świeżość. Świetnie wypada nawet podstawowe Barolo Castiglione.
Vietti Roero Arneis 2016 – Trzyma się nieźle jak na rocznik 2016 dzięki lekkiej redukcji, podkreślającej słoną mineralność; gruszkowego owocu charakterystycznego dla arneis nie zostało wszak wiele (92 zł). ♥♥♥♡
Vietti Dolcetto d’Alba Tre Vigne 2017 – Bardzo wyraziste jak na dolcetto, wręcz dżemowe w zapachu, na podniebieniu zaś ziemiste, asfaltowe. Do tego dużo tanin i koncentracji. Dolcetto w stylu XXL, ale przekonujące (85 zł). ♥♥♥♥
Vietti Langhe Nebbiolo Perbacco 2014 – Wino powstaje ze zdeklasowanych beczek barolo i barbaresco. W zapachu słodka czereśnia, kojarząca się wręcz z porto. W smaku mocne taniny, owoc nieco ściśnięty, suchy, jak wiele win w chłodnym roczniku 2014. Do jedzenia (99 zł). ♥♥♥♡
Vietti Barbaresco Masseria 2015 – Czerwone owoce (żurawina) w kluczu słodkim, niemal konfiturowym. Tanin mnóstwo i to mniej wypolerowanych niż w barolo tego producenta. Raczej ciężkie niż finezyjne (369 zł). ♥♥♥♡
Vietti Barolo Castiglione 2015 – Podstawowe barolo Viettich powstaje z aż 27 parceli rozsianych po całej apelacji. W zapachu bardzo kwiatowe, typowe, w smaku uderza świetną jakością krystalicznych tanin. Pomógł im oczywiście ciepły, wyczekiwany na rynku rocznik. Wino średnio skoncentrowane, bez ambicji do długiego starzenia, po prostu świetnie zrobione i szlachetne (259 zł). ♥♥♥♥
Vietti Barolo Brunate 2015 – Wiśnie, czereśnie, kadzidło. W smaku wino otwarte, przystępne, zdumiewająco zwiewne jak na Brunate, skąd pochodzą zwykle wina mocno zbudowane. Trzeba było odwagi, by zrobić je „na lekko”, lecz ta sztuka się w pełni udała, a wino jest stylowe i świetnie zrównoważone (899 zł). ♥♥♥♥♡
Vietti Barolo Rocche di Castiglione 2015 – Jeśli Brunate to dźwięczne skrzypce, Rocche di Castiglione brzmi bardziej jak basowy dzwon – pod wiśnią i porzeczką czai się tu wytrawna mięsistość, tanin jest sporo, całość jeszcze nie w pełni harmonijna, ale obiecująca (899 zł). ♥♥♥♥
Vietti Barolo Ravera 2015 – W stylu osobnym od innych tutejszych barolo, nutą jagód, wręcz eukaliptusa przenosi nas w świat śródziemnomorski (by nie powiedzieć – zamorski). Na podniebieniu czeka na was ściana tanin, osoby o delikatniejszym usposobieniu zapraszam do rewizyty za 10 lat. Mniej klasyczne niż tutejsze Lazzarito, strukturalnie na antypodach Brunate, znacznie masywniejsze niż Rocche di Castiglione – ta nowa etykieta Viettich od razu znalazła swoje miejsce w katalogu (899 zł). ♥♥♥♥♡
Vietti Barolo Lazzarito 2015 – Nie dajcie się zwieść zapachowi fiołków – to wino niezwykle muskularne, mineralne, kamienne, taniczne jak cabernet sauvignon z Pauillac, paletą aromatyczną sięgające niemal sosu sojowego. Nie jest to typ zmysłowy, raczej majestatyczny i architektoniczny, ale wielce imponujący (899 zł). ♥♥♥♥♡
Importerem win jest Star Wines. Do kupienia w warszawskim sklepie importera.
Źródło win: degustowane na zaproszenie importera.