Mistrzostwa Sommelierów Polski Zachodniej 2014
Nie minęło jeszcze pół roku od ostatnich Międzynarodowych Mistrzostw Polski Sommelierów, które rozgrzały nie tylko zgromadzoną w Warszawie publiczności, ale także blogosferę do czerwoności, a już na horyzoncie pojawiaj się następny branżowy konkurs. Stowarzyszenie Sommelierów Polskich organizuje tym razem Mistrzostwa Sommelierów Polski Zachodniej, pierwsze lokalne zawody, do których zaprasza nie tylko swoich członków jak dotychczas, ale wszystkich zainteresowanych, związanych z branżą winiarską Polski zachodniej. Do konkursu zgłosiło się szesnastu kandydatów pracujących w restauracjach, wine barach, firmach importerskich i sklepach specjalistycznych z Poznania, Szczecina, Wrocławia i Mierzyna.
Panowie (i jedna pani) w pierwszym etapie będą rywalizować ze sobą podczas testu pisemnego i indywidualnych zadań praktycznych. Trójka najlepszych przejdzie do finału, który będzie można oglądać na żywo w restauracji SPOT. w Poznaniu 12 października w godz. 16 – 19 (wstęp wolny pod warunkiem rejestracji mailowej: biuro@sommelierzy.pl).
Lista kandydatów poniżej. Winicjatywa jako patron medialny życzy wszystkim uczestnikom powodzenia i zaprasza na relację z Mistrzostw na żywo na fanpage na FB.
Lista zgłoszonych do Pierwszych Mistrzostw Sommelierów Polski Zachodniej:
Bartłomiej Bal (Balvini, Szczecin)
Kazimierz Dębicki (Restauracja SPOT., Poznań)
Mateusz Dobrzykowski (Nebbiolo, Poznań)
Łukasz Głowacki (Mielżyński, Poznań)
Paweł Grzegorzewski (Hugo, Poznań)
Krzysztof Hinz (Park Hotel, Szczecin)
Mirosław Lasota (Partner Center, Wrocław)
Krzysztof Porębski Restauracje Przystań i Marina, Wrocław)
Konrad Potejko (Wineland, Mierzyn)
Marta Puchała (OK Wine Bar, Wrocław)
Maciej Sokołowski (Mielżyński, Poznań)
Łukasz Szumski (Food Art Gallery, Wrocław)
Sylwester Szymczak (Restauracja Przystań i Marina, Wrocław)
Konrad Terech (Wineland, Poznań)
Adam Tomczak (Mielżyński, Poznań)
Dominik Węsierski (Park Hotel, Szczecin)