Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Cava to nie tylko Katalonia

Komentarze

Przyzwyczajenie każe łączyć wina Cava z Katalonią. Powstają one jednak także w innych regionach Hiszpanii. Prawne regulacje dotyczące apelacji Denominacion de Origen Cava jasno określają sposób produkcji (druga fermentacja w butelce) i dozwolone odmiany winorośli, ale nie determinują miejsca usytuowania winnic i winiarni, co jest w apelacyjnych regulacjach ewenementem. Dlatego oznaczenie DO Cava znajdziemy na butelkach musującego wina z Katalonii, Riojy, Extremadury czy Walencji.

Jednym z najlepszych nie katalońskich producentów win Cava jest pochodzący z południa Hiszpanii Dominio de la Vega. Swoje winnice ma w niezbyt wysoko cenionej apelacji Utiel-Requena, co nie przeszkadza mu w robieniu jednych z najciekawszych interpretacji lokalnego szczepu bobal. Miało być jednak o bąbelkach!

Dominio de la Vega Brut Nature
Dominio de la Vega Cava Brut Nature.

W czwartek wieczorem firma Vinocamino, która jest nowym importerem Dominio de la Vega, przedstawiła w warszawskim tapas barze Carmona całą gamę win musujących tego producenta. Podstawowa linia to jednoszczepówki: białe powstają z odmiany macabeo, a różowe z garnachy lub pinot noir. Wyższa seria Reserva to wina białe, w których uzupełnieniem macabeo jest chardonnay przez trzy miesiące starzone w beczce. W najlepszym winie Artemayor udział chardonnay zwiększono do 40%, a kontakt z beczką wydłużono do 6 miesięcy. Cava opuszcza piwnice dopiero po trzech latach leżakowania na osadzie.

Wszystkie wina z podstawowej serii są czyste aromatycznie, proste, ale bardzo ciekawe. Brut Nature jest subtelnie owocowy i przenikliwy. Wyższy poziom cukru resztkowego w Brut Blanco uwydatnił w winie owoc, ale pozbawił je lekkości i świeżości. Brut Rosado z garnachy okazało się zwiewne i delikatne, ale pozbawione dobrze zarysowanej struktury. Ciekawe jest Brut Pinot Noir, którego największą zaletę stanowi świeży, dobrze zdefiniowany, wypełniający usta owoc. Wina z wyższej serii miały pełniejszy, bardziej rozbudowany owoc, ale brakowało im wyraźnej kwasowej struktury. Szukający świeżości i przenikliwości sięgnąć powinni po Brut Nature Reserve, a miłośników owocu urzeknie złota etykieta Brut Reserva Especial.

Dominio de la Vega Cava Brut Reserva Especial
Dominio de la Vega Cava Brut Reserva Especial.

To nie przypadek, że Brut Nature Artemayor od lat zalicza się do najlepszych Cav. Wino jest naznaczone aromatami jabłek i typowymi dla szampanów nutami drożdży. Ma mocno rozbudowaną strukturę i wyraźną kwasowość. Jest bogate, ale przy tym dobrze ułożone.

Osobną sprawą są ceny zaproponowane przez importera. Wydaje się, że 50–60 zł za podstawową serię, 120 zł za Reservy i 169 zł za Artemayor jest wyrazem zbyt wielkiego optymizmu dla chłonności polskiego rynku. Wina są wszak naprawdę dobre i miejmy nadzieje, że z czasem ich ceny staną się bardziej przystępne.

Artemayor Cava Brut Nature
Artemayor Cava Brut Nature.

Degustowałem na zaproszenie importera.

Komentarze