Venturini Baldini Rubino del Cerro
Venturini Baldini jest starą, siedemnastoletnią posiadłością leżącą na wzgórzach niedaleko Reggio Emilia. Jak na producenta z tej zasobnej w skarby kulinarne okolicy przystało, produkuje nie tylko wino, ale też ocet balsamiczny i oliwę. Należy do niego 130 hektarów ziemi, z czego 26 przeznaczone jest na ekologiczną uprawę winorośli. Wśród szczepów znajdziemy takie osobliwości jak malbo gentile czy spergola, ale pierwsze skrzypce odgrywa oczywiście lambrusco.
Poniżej oceny dwóch butelek dostępnych w ofercie North Coast. Obydwie pojawią się w sobotę na Musujących urodzinach Winicjatywy.
Venturini Baldini Reggiano Lambrusco Spumante Rosato Brut Cadelvento
Typowe lambrusco di sorbara – zamiast czarnych owoców leśnych proponuje malinę i czerwoną porzeczkę, szczupłe ciało, wysoką kwasowość i mocną wytrawność. Doskonałe wino gastronomiczne, tutaj zaprezentowane w wersji prostej, ale typowej i apetycznej. W posmaku kwas miesza się z nutami słonymi – szynka parmeńska będzie zachwycona (120 zł*). ♥♥♥
Venturini Baldini Reggiano Lambrusco Spumante Rosso Brut Rubino del Cerro
Smaczne lambrusco o ciemnej, mrocznej owocowości (śliwki, jeżyny), mocnej kwasowości, lekkich taninach. Styl całkowicie wytrawny, najlepiej pić to do gulaszu albo tłustych serów. Jest w apelacji sporo win czystszych, żwawszych i ciekawszych, ale jest to dobry przykład klasycznego lambrusco w uczciwej cenie (100 zł*). ♥♥♥+
*Podane ceny dotyczą kanału HoReCa, w którym wina Venturini Baldini są dostępne w Polsce.
Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera. Artykuł powstał przy współpracy z North Coast.