Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Forum

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.. Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

  • Mogę zadziwić znawców win, ale spróbuję zapytać.
    W ubiegłym roku kupiłem czerwone wino do bigosu. Niestety zapomniałem, co to było i od tej pory bezskutecznie staram się trafić na coś podobnego. Nie było zbyt drogie i miało smak i aromat nowych skórzanych butów czy paska. Takiej świeżej, wyprawionej skóry. Próbowałem różnych win opisanych jako „wysoki poziom tanin” , ale wszystko nie to. Czy ktoś mógłby mi wskazać właściwy trop? Proszę.

    Odpowiedz
  • Aromat i smak skóry pojawia się raczej w starszych winach czerwonych, leżakowanych w beczce albo pochodzących z ciepłego klimatu, czyli starsza Rioja, Shiraz z Australii, stary Malbec z Australii, Nero d’Avola z Sycylii – 5 lat lub więcej. Jest to coś zupełnie innego niż „wysoki poziom tanin” czyli cierpkiego smaku. Trudno jednak wskazać jakieś konkretne wino o zapachu skóry. Obstawiałbym jakąś starą Gran Reservę z pobocznej apelacji hiszpańskich (La Mancha, Cariñena, Valdepeñas) – regularnie bywają w marketach.