Xipella Premium 2011
Concavins Conca de Barberà Clos Montblanc Xipella Premium 2011
To nie będzie długa notka, bo i o rzeczach oczywistych nie trzeba za dużo pisać. Xipella Premium od katalońskiego producenta Bodegas Concavins nie jest nowością na polskim rynku, ba! – recenzje tego wina można było przeczytać w sieci już w 2008 roku.
Przez tych kilka lat przewinęło się przez ofertę kilku importerów, a aktualnie zagościło w ofercie jednego z najmłodszych – Whisky and Wine Place, którego inne propozycje mieliśmy już okazję przedstawiać.
Xipella (kompozycja Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Garnacha) jest udanym przedstawicielem mainstreamu – zadowoli szerokie grono odbiorców. Należeć do nich będą zarówno przeciwnicy win nazbyt lekkich – tutaj mamy naprawdę pełnię dojrzałego owocu (wiśnia, jagoda, porzeczka) podkreślonego nutami beczki – wino leżakuje 10 miesięcy w beczkach amerykańskich, francuskich i węgierskich. Ale ucieszy też tych, którzy beczkowymi aromatami są zmęczeni – wino ma bardzo dobrą równowagę, rządzi owoc, a po 5 latach dojrzewania wino jest naprawdę całkiem młodzieńcze i świeże. ♥♥♥♡
Importerem jest Whisky and Wine Place, za 59 zł wino nabyć można w warszawskim sklepie firmowym oraz w sklepach współpracujących.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.