Sycylia lokalnie
Chociaż obecnie na wyspie z powodzeniem uprawia się wiele odmian międzynarodowych, o prawdziwej sile sycylijskiego winiarstwa stanowią szczepy lokalne, nierozerwalnie związane z historią wyspy. To za sprawą przywiązania do nich miejscowych winogrodników i enologów świat poznał fantastyczne wina ze szczepu nero d’avola, grillo czy nerello mascalese. Oprócz tego, że są świetne jako wina odmianowe, doskonale czują się też w towarzystwie szczepów międzynarodowych, czego dowodem jest zestaw, który tego wieczoru degustujemy.
Koszt uczestnictwa obejmuje degustację komentowaną 6 win i drobne przekąski.
Wina wieczoru:
Zabù Grillo 2013
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Terre Siciliane
Szczep: grillo
Zabù Rosato 2013
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Terre Siciliane
Szczep: nerello mascalese
Zabù Nero d’Avola 2012
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Sicilia
Szczep: nero d’avola
Zabù Syrah 2012
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Sicilia
Szczep: syrah
Trefilari 2011
Winiarnia: Antonello Cassarà
Region: IGP Sicilia
Szczep: nero d’avola
Accademia del Sole Nero d’Avola/Syrah 2012
Winiarnia: Casa Vinicola Calatrasi
Region: IGP Terre Siciliane
Szczep: nero d’avola, syrah
Rozumiem, nie wiedziałem. W takim razie proszę usuną…