Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Sycylia lokalnie

Chociaż obecnie na wyspie z powodzeniem uprawia się wiele odmian międzynarodowych, o prawdziwej sile sycylijskiego winiarstwa stanowią szczepy lokalne, nierozerwalnie związane z historią wyspy. To za sprawą przywiązania do nich miejscowych winogrodników i enologów świat poznał fantastyczne wina ze szczepu nero d’avola, grillo czy nerello mascalese. Oprócz tego, że są świetne jako wina odmianowe, doskonale czują się też w towarzystwie szczepów międzynarodowych, czego dowodem jest zestaw, który tego wieczoru degustujemy.
Koszt uczestnictwa obejmuje degustację komentowaną 6 win i drobne przekąski.
Wina wieczoru:

Zabù Grillo 2013
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Terre Siciliane
Szczep: grillo

Zabù Rosato 2013
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Terre Siciliane
Szczep: nerello mascalese

Zabù Nero d’Avola 2012
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Sicilia
Szczep: nero d’avola

Zabù Syrah 2012
Winiarnia: Vigneti Zabù, Farnese Vini
Region: IGT Sicilia
Szczep: syrah

Trefilari 2011
Winiarnia: Antonello Cassarà
Region: IGP Sicilia
Szczep: nero d’avola

Accademia del Sole Nero d’Avola/Syrah 2012
Winiarnia: Casa Vinicola Calatrasi
Region: IGP Terre Siciliane
Szczep: nero d’avola, syrah