Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Żona dla Prosecco

Komentarze

Prosecco jest doskonałym szczepem gastronomicznym i pasuje do wielu różnych dań. Wersja półsłodka – extra-dry – świetnie smakuje na przykład ze świeżymi truskawkami, morelami albo innymi owocami o niezbyt mocnej słodyczy. Miska truskawek (bez cukru!) i kieliszek Prosecco to piękny pomysł na podwieczorek, zwłaszcza że wino ma tylko 11% alk.

Prosecco+Parma grissini
Aperitif gotowy, brakuje tylko kieliszka Prosecco! © Consorzio Prosciutto di Parma.

Prosecco wytrawne – brut – przy stole spełni tę samą funkcję, co każde inne wino musujące. No, może z powodu lekkości nie należy go podawać do bażanta czy duszonej kapusty, ale już do wszelkich ostryg, krewetek surowych i gotowanych, ryb jeziornych i białych morskich będzie jak znalazł.

Prosecco+Parma festivaldelprosciuttodiparma.com
Szynka parmeńska – idealne połączenie z Prosecco. © Festivaldelprosciuttodiparma.com

Gdybym miał jednak wymienić jedno połączenie, przy którym nie zastąpiłbym Prosecco żadnym innym winem na świecie, byłaby to szynka parmeńska. Połączenie delikatnie słonego, ale i słodkawego sezonowanego mięsa ze słodko-gorzkim owocem Prosecco ma w sobie coś cudownego. I do Prosciutto di Parma DOP, czyli „prawdziwej” szynki parmeńskiej z charakterystycznym logo w kształcie książęcej korony, najlepiej sprawdza się właśnie wino z wyraźnym cukrem resztkowym, czyli extra-dry. (Unikałbym jedynie Cartizze, które jest za słodkie). Jedynie wtedy, gdy sięgniemy po jeszcze delikatniejszą, mniej słoną szynkę, np. San Daniele, lepszym partnerem będzie Prosecco brut. A do szynek hiszpańskich, o wiele mocniejszych w smaku, wybierajmy raczej wina czerwone.

Prosecco+Parma
Oryginalna szynka parmeńska zawsze z tym znakiem. © Guidaconsumatore.com.
Szynkę parmeńską dostaniemy praktycznie we wszystkich supermarketach i delikatesach. Polecam szczególnie tę z sieci sklepów Piccola Italia oraz Likus Concept Store (Kraków, Warszawa, Wrocław). Kosztuje zwykle 100–150 zł / kg, ale na małą przekąskę dla jednej osoby z kieliszkiem Prosecco wystarczy 80–100 g szynki. Oczywiście lepiej kupować szynkę świeżo pokrojoną na krajalnicy niż pakowane fabrycznie plastry. Szynkę parmeńską w odróżnieniu od hiszpańskiej i francuskiej kroi się jak najcieniej – wtedy ma najdelikatniejszy smak i najlepiej pasuje do Prosecco.
Prosecco+Parma prosciutto-foto-grande
Szynki dojrzewają na powietrzu. © Consorzio Prosciutto di Parma.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Jakub Pieniazek

    Wojciechu, rozumiem twoje zamiłowanie do Włoch ale to Hiszpanie są mistrzami w krojeniu szynki. Nie wyobrażam sobie Joselito Gran Reserva Bollota (najdroższej chyba szynki świata) w plasterkach grubszych niż ostrze sklapela. A mistrzem tej profesji jest Nico Jiménez, Hiszpan oczywiście. Gdybyś napisł, że w Portugalii nie kroi się presunto najcieniej jak się da, to bym sprawę przemilczał :)

    • Wojciech Bońkowski

      Jakub Pieniazek

      Co do jakości to pełna zgida że hiszpańskie sYnki są nJlepsze na świecie. Ale kroi się je ręcznie – czy ręcznie da się pociąć cieniej niż na maszynie? Może jakiś arcymistrz potrafi ale generalnie chyba jednak hiszpańską podaje się ciut grubiej?

  • Jakub Pieniazek

    A myślisz że to co określamy jako cienkość plasterka wynika tylko z techniki cięcia? Myślę, że prosciutto wydaje się krojone cieniej, bo to nasz mózg nam tak podpowiada, widząc precyzyjność działania krojarki i jasny półprzezroczysty kolor. Poza tym struktura obu szynek jest różna. Jamon nie jest tak jednorodna jak prosciutto, jest tłustsza i ma bardziej miałką strukturę, i to wraz z nieregularnością ręcznie krojonych plastrów daje wrażenie grubszych plasterków. No ale to tylko dywagacje.

    • Wojciech Bońkowski

      Jakub Pieniazek

       Może. Nie upieram się. Kolor i struktura oczywiście są inne ale generalnie joselito czy pata negra mi się kojarzą z takim grubszym, smakowitym kartonikiem, a naprawdę dobrze pokrojona parma z papierem milimetrowym. Ale może to tylko moja sugestia :-)

      • Jakub Pieniazek

        Wojciech Bońkowski

        No tak, kartonik. :) Nawet przez chwile o tym nie pomyślałem. Racja. Plasterki jamon w kartoniku z pewnością są grubsze. Nie wiem dlaczego ale cały czas miałem w głowie obraz całej nogi i kelnera odkrawającego plastry.

        • Wojciech Bońkowski

          Jakub Pieniazek

          Nie zrozumieliśmy się. Oczywiście ja też miałem na myśli szynkę krojoną ręcznie z nogi. Po prostu szynka hiszpańska jakoś mi się kojarzy z grubszą fakturą. Ale nie miałem honoru spotkać maestro Jiméneza. Pozdrawiam!

  • reuptake

    W Piccola Italia prosciutto jest znacznie tańsze, najdroższe ok. 90 zł, a są i tańsze. Prosecco też kilka do wyboru, do 40 zł wszystkie, w tym bardzo fajne Valdobbiàdene. Muszę przyznać, że nie próbowałem takiego połączenia, ale nadrobię.

    • Wojciech Bońkowski

      reuptake

      Prosciutto ale czy Parma? Bo choć podobne to jednak nie tak delikatne zwykle.

    • EW

      reuptake

      Akurat prosciutto mają średnio udane – słone niemiłosiernie.