Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Zlot Cydrowników Autorskich

Komentarze

W Warszawie odbył się Zlot Cydrowników Autorskich. Mimo że robocze spotkania cydrowników odbywały się już wcześniej w Warszawie i okolicach Krakowa, jednak w ubiegłą niedzielę po raz pierwszy Zlot otwarty został na taką skalę na szeroką publiczność. 21 czerwca w warszawskim Nadwiślanskim Świcie spotkali się prawie wszyscy wytwórcy rzemieślniczego, autorskiego, prawdziwego cydru w Polsce:

Cydr Ignaców,
Cydr Chyliczki,
Cydr Kwaśne Jabłko,
Cydr z Wielkopolski,
Jabłecznik Trzebnicki,
Cydr Dobra Reneta,
Jabłecznik z Gospodarstwa Kościańskich,
Cydr z Winnicy de Sas,
Cidre Gajus,
Jabłecznik Hieronima,
Cydr Podlaski,
Cydr Samo Jabłko,
Cydr z Majątku Sławno,
Jabcok Cydr Maurer,
Cydr Smykan (nie prezentował cydru, czeka na rejestrację)
i CydRrr z Psiej Budy

Pięć z nich – (Dobra Reneta, Podlaski, Samo Jabłko, Kazimierski i z Winnicy de Sas) to debiuty A.D. 2015. Praktycznie wszyscy pozostali też zaprezentowali na Zlocie nowe, niskonakładowe cydry. Impreza okazała się więc kuźnią cydrowej innowacji i odwagi – do kieliszków trafiły cydry w dużej większości całkowicie wytrawne, diametralnie odmienne od słodkiej przemysłowej komercji; spontaniczne fermentacje, eksperymenty z beczkami, robione z jabłek zebranych ze starych, zdziczałych sadów… Czułem się jak na zlocie winiarzy naturalnych, wykuwających w amforowej glinie przyszłość ludzkości.

A w dodatku poziom jakości był niezwykle wysoki. W porannej degustacji panelowej (komisja Winicjatywy oceniała cydry w ciemno; wyniki opublikujemy wkrótce w osobnym tekście) dominowały wysokie oceny, w zasadzie żaden cydr nie był niedobry, do większości z przyjemnością i zaciekawieniem bym wrócił. Sensacją były trzy cydry od Dariusza i Dominiki Korosiów z Chyliczek; w 2014 r. wyrażaliśmy się o nich wstrzemięźliwie, w tym roku wskoczyły na kosmiczny poziom. Chyliczkowy Cydr Lodowy wygrałby w ciemno z dobrej klasy tokajami. Znany już w cydromańskim światku Marcin Wiechowski (obecny na zlocie tylko duchem) z Kwaśnego Jabłka przysłał do prezentacji cydr nagrodzony w prestiżowym konkursie British Cider Championship.

Wątpiących ubywa. Entuzjaści nie mieścili się w sali. Moda na cydr, która jako hipsterski wymysł miała prędko przeminąć, raczej się umacnia. Polski cydr poszedł tą samą drogą, co parę lat temu polskie wino – najpierw błądzenie po omacku, potem kilku liderów widzących światło w tunelu, a potem mocna drużyna skupiona wokół tych liderów. Cydrowi rzemieślnicy zawiązali swoje stowarzyszenie. Zabawa dopiero się zaczyna – a Winicjatywa opisze Wam ją ze szczegółami. Na razie zapraszam do obejrzenia zdjęć z niedzielnej imprezy:

Zlot Cydrowników Autorskich – program
Pionierska impreza odbyła się 21 czerwca w Warszawie.
Tomasz Cydrolot Piotrowski – spiritus movens imprezy. © Ina Hubicka
Tomasz Cydrolot Piotrowski – spiritus movens imprezy. © Ina Hubicka
Cydr prawdziwie autoeski – Tomasz Porowski własnoręcznie podpisuje każdą butelkę. © Mario Janiszewski.
Cydr prawdziwie autorski – Tomasz Porowski własnoręcznie podpisuje każdą butelkę. © Mario Janiszewski.
Cydrowe debiuty roku 2015. © Ina Hubicka.
Cydrowe debiuty roku 2015. © Ina Hubicka.
Samo Jabłko – debiut cydrowy 2015 roku. © Ina Hubicka.
Samo Jabłko – debiut cydrowy 2015 roku. © Ina Hubicka.
Zlot Cydrowników Autorskich – komisja w składzie. fot. Ina Hubicka
Cydry omawiała komisja w znajomym składzie. © Ina Hubicka.
Zlot Cydrowników Autorskich
Relacja z degustacji w ciemno wkrótce! © Ina Hubicka.
Zlot Cydrowników Autorskich 2015
Franciszek Machalica z Uncle & Nephew nalewa cydr na sposób hiszpański. © Mario Janiszewski.
Zlot Cydrowników Autorskich – panel
Pełen program panelowej degustacji w ciemno.
Zlot Cydrowników Autorskich – program
Pełen program panelowej degustacji w ciemno – c.d.
Zlot Cydrowników Autorskich – degustacja InCiders
Drugim punktem programu była komentowana degustacja dla publiczności.
Zlot Cydrowników Autorskich – warsztaty serowe
…trzecim – warsztaty cydr + ser (też autorski).
© Ina Hubicka.
© Ina Hubicka.
Marta Wrześniewska po drugiej stronie cydrowego lustra. © Mario Janiszewski.
Marta Wrześniewska po drugiej stronie cydrowego lustra. © Mario Janiszewski.

Winicjatywa była współorganizatorem i patronem medialnym wydarzenia.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Konstanty

    Dlaczego w dziale „Blogosfera” nie ma artykułów portalu „Dotrzechdych”..?

    • Wojciech Bońkowski

      Konstanty

      A jaki to ma związek ze Zlotem Cydrowników?

      Wpisy z Dotrzechdych są i zawsze były uwzględniane w Blogosferze Winicjatywy. Tyle że D3D ostatnio nic nie publikuje, dlatego ich nie widać.

  • Paweł

    Polecam ciekawy artykuł z Rzeczpospolitej z cydrem w tle: http://www4.rp.pl/Przemysl-spozywczy/306259849-Cydr-chce-byc-narodowym-trunkiem.html?referer=glowna. A tak swoją drogą w tym roku „Lubelski” na kontretykiecie chwali się, że jest zrobiony ze świeżo wyciśniętego soku, a contrario – nie z koncentratu. Może Winicjatywa skusi się na aktualny test szeroko dostępnych cydrów ? Przecież sezon cydrowy już czas zacząć…

    • Wojciech Bońkowski

      Paweł

      Panel cydrów – zarówno tych masowych jak i autorskich – opublikujemy w przyszłym tygodniu.

      • Paweł

        Wojciech Bońkowski

        Dzięki „Naczelniku”

  • Kamil

    Świetna impreza z dobrą selekcją, bez niej nie sądzę bym był w stanie spróbować tych wszystkich eksperymentów od producentów, o których zwykle tylko się słyszało, bo „dostępność” przy ich skali produkcji to zbyt duże słowo.
    Oby dalej tak się to rozwijało! Rosnąca produkcja, eksperymentowanie i szukanie stylu oraz smaku, pierwszy solidny producent w masowym sklepie, tworzenie stowarzyszenia i współdziałanie.

  • Redaktor Redaktor

    Zapraszamy do obejrzenia wideo relacji ze zlotu.https://www.youtube.com/watch?v=6I__1zNgp8U&feature=youtu.be