Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Zasłużone szlachectwo barolo

Komentarze
„Król win i wino królów” – dobrze wiemy, że tytuł ten z nadania Ludwika XIV przynależy tokajowi. Jednak równie dobrze można go zastosować do barolo. W porównaniu do pozostałych win włoskiej czerwonej triady, które swoje szlachetne pochodzenie rozmieniły na drobne – poprzez nielegalny mezalians z merlotem, szalone rozszerzanie granic apelacji (brunello) czy masową produkcję i karykaturalne wina bez równowagi (amarone) – barolo wydaje się być wierne swojej fizis. Naturą i przyczyną jest tutaj spotkanie późno dojrzewającego nebbiolo z długim sezonem wegetacyjnym na wzgórzach południowego Piemontu. To nieco staromodne podejście, odrzucające szybką gratyfikację, wydaje się być warunkiem podstawowym dla barolo. Jeśli odwzajemnimy to podobną cierpliwością, pozwalając winu dojrzeć w butelce, osiągniemy efekt najlepszy z możliwych.
© Sławomir Sochaj
Jesteśmy we Włoszech, zatem duch innowacji i twórczej dyskusji z tradycją musiał skutkować próbą okiełznania garbnikowej niedostępności, przyspieszenia dojrzałości. Modernistyczne nowinki: dębowa baryłka, owalne rotofermentatory nie przejęły jednak rządu dusz, nie zdominowały stylu, a co najwyżej wpisały najbardziej kuriozalne wina w pokutujący gdzie indziej we Włoszech stereotyp o piemonckiej fałszywej grzeczności (piemontesi falsi e cortesi). Ostatecznie jakość win do przodu popchnęła twórcza synteza tradycji i moderny.
Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!