Degustacja win z Villány (dla branży winiarskiej)
Po raz pierwszy w Polsce winiarze z czołowego węgierskiego regionu winiarskiego Villány zapraszają na przekrojową degustację swoich win.
Villány to najbardziej znany region produkcji win czerwonych na Węgrzech. Ze względu na ciepły klimat dojrzewają tu doskonale odmiany, które w północnej części kraju nie miałyby szans. To z Villány pochodzą najlepsze węgierskie cabernety, merloty i syrah. Ulubieńcem winiarzy i znakiem firmowym regionu stał się jednak cabernet franc. W bardzo niewielu miejscach na świecie odmiana ta potrafi w pełni dojrzeć i sama w sobie dać wielkie wina. Takim miejscem z pewnością jest Villány. Jako przeciwwagę dla esencjonalnych, godnych długiego starzenia win, producenci z regionu stworzyli w ostatnich latach markę RedY – lekkich czerwonych win opartych na odmianie portugieser, przeznaczonych do picia za młodu, także w okresie letnim. Zapraszamy na degustację czołowych win z odmiany cabernet franc oraz nowej kategorii Redy. Spotkanie poprowadzą András Horkay, oficjalny dordca regionu winiarskiego Villány oraz Tomasz Prange-Barczyński, redaktor „Fermentu” i Winicjatywy.
.
Program imprezy:
13.30–14.30 Degustacja komentowana – zapisy wkrótce
14:00–17:00 Degustacja dla branży
17:00–18:30 Degustacja dla konsumentów
Udział wezmą producenci:
Bakonyi Péter Pincészete
Bock Pincészet
Csányi Pincészet
Gere Attila Pincészete
Gere Tamás és Zsolt Pincészete
Günzer Családi Birtok
Heumann Pincészet
Horst Hummel Pincészete
Jackfall Bormanufaktúra
Koch Csaba VinArt Pincészet
Maczkó Róbert Pincészete
Malatinszky Kúria
Polgár Pincészet
Rácz Miklós Tamás Diósviszló
Rejiji Wines
Stier Pincészet
Streit-Zágonyi Pincészet
Tiffán’s Pincészet
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Wassmann Pincészet
Wszystkie bilety wyprzedane – brak wolnych miejsc
Mnie jeszcze niemiło ceną zaskoczyło jak na białasa …