Dzień Tokaju w Warszawie – seminarium „Terroir w Tokaju”
Tokaj to jedno z najbardziej „terroirystycznych” win na świecie. Zróżnicowane wulkaniczne podglebie i rzeźba terenu sprawiają, że wina nawet z sąsiadujących działek różnią się smakiem. Na wycieczkę po Tokaju na przykładzie 14 Furmintów z pojedynczych winnic zaprasza Wojciech Bońkowski.
Największa w Polsce degustacja win z Tokaju!
Udział weźmie 29 producentów najlepszego słodkiego wina na świecie.
Program
godz. 14–16:30 degustacja dla przedstawicieli branży winiarskiej (importerzy, sklepy, restauracje, media) – obowiązuje rejestracja
godz. 16:30–19:00 degustacja dla publiczności – kup bilet
godz. 14–15:30 Terroir w Tokaju – 14 Furmintów z pojedynczych winnic – seminarium prowadzi Wojciech Bońkowski – kup bilet
godz. 15:30–17:00 Roczniki win tokajskich – wina wytrawne i słodkie 2016–2008 – seminarium prowadzi Maciej Nowicki – kup bilet
godz. 17–18:00 István Szepsy – prezentacja win najsłynniejszego producenta tokaju – seminarium prowadzi István Szepsy Jr. – kup bilet
godz. 18–19:00 Wielka Aukcja Tokajska 2018 – pierwsza na świecie przedpremierowa prezentacja win aukcyjnych – prowadzi Wojciech Bońkowski – kup bilet
godz. 20:00 kolacja ze specjalnym menu tokajskim – kup bilet
Producenci uczestniczący w imprezie:
Alana
Barta
Bodrog Borműhely
Bodvin
Brüll
Budaházy-Fekete Kúria
Carpinus
Demetervin
Dereszla
Disznókő
Füleky
Grand Tokaj
Gróf Degenfeld
Hangavári
Harsányi
Hétszőlő
Kardos
Kincsem Kastély
Kvaszinger
Patricius
Pendits
Préselő
Samuel Tinon
Sanzon
Szedmák
Szt. Tamás
TR Művek
Tokaj Nobilis
Zsirai
Rozumiem, nie wiedziałem. W takim razie proszę usuną…