Dzień Tokaju w Warszawie – uroczysta kolacja tokajska
Zwieńczeniem Dnia Tokaju w Warszawie będzie uroczysta kolacja. Specjalne menu tokajskie stworzone przez szefa kuchni Winosfery – Bartosza Brzózkę będzie można skosztować w towarzystwie najlepszych wytrawnych Furmintów i słodkich Aszú, a przy stole zasiądziemy wraz z winiarzami.
Menu:
Kozi ser Rocamadour, purée migdałowe, bonbon orzechowy, pesto z kalafiora i złotych rodzynek, sponge ziołowy
Smażony filet z żabnicy, czarne garganelli, emulsja z muli, pomidory concassé, romanesco
Sernik z miodem i limonką, kawior z tokaju, lody z krwistej pomarańczy
Do tego szeroki wachlarz win tokajskich
Cena od osoby – 260 zł – rezerwuj klikając „kup bilet” poniżej
Największa w Polsce degustacja win z Tokaju!
Udział weźmie 29 producentów najlepszego słodkiego wina na świecie.
Program:
godz. 14–16:30 degustacja dla przedstawicieli branży winiarskiej (importerzy, sklepy, restauracje, media) – obowiązuje rejestracja
godz. 16:30–19:00 degustacja dla publiczności – kup bilet
godz. 14–15:30 Terroir w Tokaju – 14 Furmintów z pojedynczych winnic – seminarium prowadzi Wojciech Bońkowski – kup bilet
godz. 15:30–17:00 Roczniki win tokajskich – wina wytrawne i słodkie 2016–2008 – seminarium prowadzi Maciej Nowicki – kup bilet
godz. 17–18:00 István Szepsy – prezentacja win najsłynniejszego producenta tokaju – seminarium prowadzi István Szepsy Jr. – kup bilet
godz. 18–19:00 Wielka Aukcja Tokajska 2018 – pierwsza na świecie przedpremierowa prezentacja win aukcyjnych – prowadzi Wojciech Bońkowski – zapisy wkrótce
godz. 20:00 kolacja ze specjalnym menu tokajskim – kup bilet
Producenci uczestniczący w imprezie:
Alana
Barta
Bodrog Borműhely
Bodvin
Brüll
Budaházy-Fekete Kúria
Carpinus
Demetervin
Dereszla
Disznókő
Füleky
Grand Tokaj
Gróf Degenfeld
Hangavári
Harsányi
Hétszőlő
Kardos
Kincsem Kastély
Kvaszinger
Patricius
Pendits
Préselő
Samuel Tinon
Sanzon
Szedmák
Szt. Tamás
TR Művek
Tokaj Nobilis
Zsirai
Mnie jeszcze niemiło ceną zaskoczyło jak na białasa …