Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Winnice Kojder Reserve 2017

Komentarze

Jak co roku, Piątek Po Tłustym Czwartku jest dniem, w którym pączek nie należy do najpopularniejszych wyrobów cukierniczych, podobnie zresztą jak większość produktów zawierających cukier. W tej sytuacji, polecanie słodkiego wina, może wydawać się dość karkołomnym pomysłem, ale po wczorajszych zajęciach praktycznych w najróżniejszych pączkowych konfiguracjach, czynię to z pełnym przekonaniem. Do reprezentujących podobną stylistykę win z  Winnicy Jakubów i Winnicy Turnau dołącza bowiem reprezentant innego zachodniopomorskiego producenta – Winnic Kojder.

© Maciej Nowicki.

Ten producent – wspólnie z podkarpackimi Piwnicami Półtorak – to zdecydowanie najgorętszy debiut ubiegłego roku w polskim winiarstwie. Trudno o lepszy początek – najpierw nagroda dla najlepszego białego wina w czasie konkursu Polskie Korki w poznańskim SPOT, później zasługująca na uznanie jakość premierowego rocznika (który zresztą rozszedł się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki), wreszcie wprowadzenie do oferty pierwszego wina z wyższej linii – Souvignier Gris Premium 2017. Winiarnia producenta skrywa jednak więcej skarbów, które Anna i Artur Kojder stopniowo wprowadzają do sprzedaży. Na początku tego roku przyszedł czas na prezentację pierwszego słodkiego wina.

Anna i Artur Kojder na tle swojej winnicy. © Prestiż Szczecin.

Reserve 2017 powstało z gron dotkniętych szlachetną pleśnią (botrytis cinerea), przede wszystkim odmiany solaris, z niewielkim (ok. 10%) dodatkiem johannitera. Wino dojrzewało przez pół roku w beczce dębowej i kolejne miesiące w butelce. Wrażenie robią już same parametry – 110 g cukru resztkowego/l, ponad 8 g kwasowości/l i 10% alkoholu – ale ważniejsze, że znajdują one potwierdzenie w degustacji. Wino jest dobrze zbudowane, soczyste, z aromatami kandyzowanych i suszonych owoców (brzoskwinia, morela, mango), miodu, nutami skórki pomarańczowej, rumianku i migdałów. Kwasowość dobrze równoważy słodycz wina, zapewniając mu sporo orzeźwienia w dość długim zakończeniu. Ta świeżość była też kluczem w połączeniach ze wspominanymi wypiekami, najlepszą parą okazał się pączek nadziewany konfiturą pomarańczową. Po zakupie, samodzielne próby można przeprowadzać w kolejnych latach – wino ma spory potencjał starzenia (160 zł/ but. 0,5 l). ♥♥♥♡

Dobra para. © Maciej Nowicki.

Producentem są Winnice Kojder, wino w podanej cenie zakupić można bezpośrednio w winnicy (najlepiej poprzez kontakt mailowy), Reserve 2017 jest też dostępne w salonach 6WIN oraz w sklepach współpracujących z producentem.

Źródło: wino – nadesłane do degustacji przez producenta, pączki – zakup własny autora.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.