Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Winicjatywa w Barolo – fotorelacja

Komentarze

Winicjatywa znów w trasie! Bo sukcesie naszej wycieczki dla Czytelników do Portugalii (marzec 2015) wybraliśmy się tym razem do… Barolo i Barbaresco. Grupa ośmiorga szczęśliwców pod kierunkiem specjalisty od win włoskich – Wojciecha Bońkowskiego odwiedziła ojczyznę najlepszych win w Italii.

W ciągu pięciu dni odwiedziliśmy dwanaście sławnych winiarni: Gaja, Bartolo Mascarello, G. D. Vajra, Massolino, Giovanni Rosso, Cordero di Montezemolo, Aurelio Settimo, Fratelli Barale, Gian Piero Marrone, Produttori del Barbaresco, Gigi Bianco i Ghiomo. Zwiedziliśmy słynne winnice – Cannubi, Rocche dell’Annunziata, Sorí San Lorenzo. Wieczerzaliśmy w czołowych restauracjach – a trzeba powiedzieć, że kuchnia piemoncka z całą pewnością nie ma sobie równych we Włoszech – w tym All’Enoteca w Canale (1* Michelina), której szef kuchni Davide Palluda uważany jest za najzdolniejszego w Italii…

Taki program tylko z Winicjatywą! Następny wyjazd – w marcu 2016 roku do Katalonii: Cava, Montsant, Priorat…

Rozpoczęliśmy podbój Barolo od zamku w Serralunga d’Alba.
Rozpoczęliśmy podbój Barolo od zamku w Serralunga d’Alba.
Rzut oka na terroir w winiarni Massolino.
Rzut oka na terroir w winiarni Massolino.
Zbiory Nebbiolo w winnicach Ghiomo dopiero za dwa tygodnie.
Zbiory Nebbiolo w winnicach Ghiomo dopiero za dwa tygodnie.
Uczymy się też enologii – do czego służy ten przyrząd?
Uczymy się też enologii – do czego służy ten przyrząd?
…i jak smakuje dopiero co wyciśnięty sok.
…i jak smakuje dopiero co wyciśnięty sok.
Okoliczności przyrody!
Okoliczności przyrody!
Nawet Angelo Gaja chce zapisać się na kursy Winicjatywy!
Nawet Angelo Gaja chce zapisać się na kursy Winicjatywy!
Zdobyliśmy wieżę w Barbaresco…
Zdobyliśmy wieżę w Barbaresco…
…i odwiedziliśmy słynny cedr w Cordero di Montezemolo.
…i odwiedziliśmy słynny cedr w Cordero di Montezemolo.
…a także bibiliotekę starych roczników w Bartolo Mascarello.
…a także bibiliotekę starych roczników w Bartolo Mascarello.
Szczęśliwcy na targu kupili też świeże trufle.
Szczęśliwcy na targu kupili też świeże trufle.
Pijemy gwiazdy!
Pijemy gwiazdy!
Restauracja z najlepszym widokiem na świecie – Locanda nei Cannubi,
Restauracja z najlepszym widokiem na świecie – Locanda nei Cannubi,
Specjały kuchni piemonckiej – ravioli al plin…
Specjały kuchni piemonckiej – ravioli al plin…
…i niezapomniana uczta w All’Enoteca (1* Michelin).
…i niezapomniana uczta w All’Enoteca (1* Michelin).
Ta restauracja była zamknięta, ale odwiedzimy ją następnym razem.
Ta restauracja była zamknięta, ale odwiedzimy ją następnym razem.
Kolację kończymy grappą – ale tylko piemoncką!
Kolację kończymy grappą – ale tylko piemoncką!

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Kamil

    Pięknie, aż się człowiek rozmarzył.