Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Winicjatywa w Portugalii – fotorelacja

Komentarze

Zaczynamy nowy etap! W kwietniu Winicjatywa zorganizowała swój pierwszy wyjazd enoturystyczny.

Dziesiątka śmiałków wybrała się pod wodzą naszego redaktora naczelnego Wojciecha Bońkowskiego do jednego z najpiękniejszych regionów winiarskich na świecie – doliny Douro w Portugalii.

Same widoki były warte podróży, lecz na miejscu czekało nas wiele atrakcji – miejscowa kuchnia, zwiedzanie miasta Porto i malowniczych piwnic, koncert fado, a przede wszystkim odwiedziny u najlepszych producentów: Quinta do Vallado, Niepoort, Vale Dona Maria, Quinta de la Rosa, Luís Seabra, Wine & Soul, Taylor’s, Graham’s, Sogevinus i Quinta do Noval…

Morze wspaniałego wina! Wśród nich butelki, które się degustuje raz w życiu: Niepoort Vintage Port 1978, Kopke Colheita 1941 oraz Wine & Soul 5G, czyli porto… z XIX wieku!

Zapraszamy na fotorelację z wyjazdu. A wkrótce wyjazd kolejny – 12–16 września do Barolo. Przewodnikiem będzie znów Wojciech Bońkowski. Szczegóły programu tutaj.

Rozpoczynamy! W Portugalii powitał nas Francisco Ferreira z Quinta do Vallado. © Kamil Skwarski.
Rozpoczynamy! W Portugalii powitał nas Francisco Ferreira z Quinta do Vallado. © Kamil Skwarski.
Ze szczytu góry widać prawie całe Douro. © Kamil Skwarski.
Ze szczytu góry widać prawie całe Douro. © Kamil Skwarski.
Kierownik wycieczki Wojtek Bońkowski objaśnia co i jak. © Kamil Skwarski.
Kierownik wycieczki Wojtek Bońkowski objaśnia co i jak. © Kamil Skwarski.
Skręcamy w boczną rzeczkę. Gdzieś tu musi być dobre wino… © Kamil Skwarski.
Skręcamy w boczną rzeczkę. Gdzieś tu musi być dobre wino… © Kamil Skwarski.
…i jest!! © Kamil Skwarski.
…i jest!! © Kamil Skwarski.
To już druga degustacja tego dnia, ufff. © Kamil Skwarski.
To już druga degustacja tego dnia, ufff. © Kamil Skwarski.
My też musimy odpocząć. © Kamil Skwarski.
My też musimy odpocząć. © Kamil Skwarski.
Kolejne wina nalewa nam znany enolog Jorge Moreira. © Kamil Skwarski.
Kolejne wina nalewa nam znany enolog Jorge Moreira. © Kamil Skwarski.
Odwiedzamy też winnice jeszcze całkiem nieznane. © Kamil Skwarski.
Odwiedzamy też winnice jeszcze całkiem nieznane. © Kamil Skwarski.
Tak wygląda winiarnia „garażowa” ;-) © Kamil Skwarski.
Tak wygląda winiarnia „garażowa” ;-) © Kamil Skwarski.
Degustujemy wino z beczki (i poznajemy kodeks dobrego zachowania). © Kamil Skwarski.
Degustujemy wino z beczki (i poznajemy kodeks dobrego zachowania). © Kamil Skwarski.
Dla tych widoków warto lecieć 4 godziny. © Kamil Skwarski.
Dla tych widoków warto lecieć 4 godziny. © Kamil Skwarski.
Następny przystanek to Quinta da Manoella. © Kamil Skwarski.
Następny przystanek to Quinta da Manoella. © Kamil Skwarski.
Lunch w okolicznościach przyrody. © Kamil Skwarski.
Lunch w okolicznościach przyrody. © Kamil Skwarski.
©
Ten niesamowity facet to Jorge Borges. © Wojciech Bońkowski.
©
…a to jego szczodry dar – porto z… XIX wieku! © Wojciech Bońkowski.
Wasze zdrowie! © Kamil Skwarski.
Wasze zdrowie! © Kamil Skwarski.
©
Wieczorem słuchaliśmy fado. © Wojciech Bońkowski.
Jedziemy do Porto, które wita nas… mgłą. © Kamil Skwarski.
Jedziemy do Porto, które wita nas… mgłą. © Kamil Skwarski.
Na szczęście lokalna kuchnia jest pełna barw. © Kamil Skwarski.
Na szczęście lokalna kuchnia jest pełna barw. © Kamil Skwarski.
Słyszeliśmy, że mają tu fajne wina… © Wojciech Bońkowski
Słyszeliśmy, że mają tu fajne wina… © Wojciech Bońkowski
Do niektórych butelek trudno się dostać – potrzebne są specjalistyczne narzędzia. © Kamil Skwarski.
Do niektórych butelek trudno się dostać – potrzebne są specjalistyczne narzędzia. © Kamil Skwarski.
Degustacja w piwnicach Graham’s. © Kamil Skwarski.
Degustacja w piwnicach Graham’s. © Kamil Skwarski.
Były i takie roczniki… © Kamil Skwarski.
Były i takie roczniki… © Kamil Skwarski.
W Qjuinta do Noval tyle się działo, że nie zrobiliśmy zbyt wielu zdjęć ;-) © Kamil Skwarski.
W Qjuinta do Noval tyle się działo, że nie zrobiliśmy zbyt wielu zdjęć ;-) © Kamil Skwarski.
I kolejna degustacja pionowa – Kopke, Barros, Cálem i Burmester. © Kamil Skwarski.
I kolejna degustacja pionowa – Kopke, Barros, Cálem i Burmester. © Kamil Skwarski.
(Prawie) wszystkie kolory porto. © Wojciech Bońkowski.
(Prawie) wszystkie kolory porto. © Wojciech Bońkowski.
Kolejny gwóźdź programu. © Wojciech Bońkowski.
Kolejny gwóźdź programu. © Wojciech Bońkowski.
Po tym wszystkim nawet się rozpogodziło! © Kamil Skwarski.
Po tym wszystkim nawet się rozpogodziło! © Kamil Skwarski.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Kamil

    ♥♥♥♥♥ wybitne

  • Blog Czerwone czy białe?

    Jechałbym i piłbym.

  • trampkiwpodrozy

    Jechałbym i piłbym.