Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).
Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.
Starzone w małych beczkach
w panelu: Ferment nr 3: Priorat
91% garnatxy i 8% carinyeny z najsłynniejszej winnicy w Hiszpanii, zwróconego na północ „czubka góry lodowej” zielonych łupków; winobranie odbywa się pod koniec października, gdy inne prioraty już skończyły fermentację. Owocowy charakter garnatxy jest rozpoznawalny, ale odmalowany chłodnymi, mineralnymi barwami, z niespotykanym w tych okolicach posmakiem słono-gorzkim. Zaś sama winifikacja jest po prostu mistrzowska, bo wszystko – alkohol, wypolerowane jak muzealny marmur taniny, beczka, a właściwie jej brak – jest w perfekcyjnej równowadze. To jedno z wielkich win świata, więc rachunek jest oczywiście słony, ale szybujemy w winiarskiej stratosferze. (U polskiego importera Dom Wina dostępny jest rocznik 2006, sprzed stylistycznej zmiany, za 5658 zł).