Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, reklamowych oraz funkcjonalnych. Dzięki nim możemy indywidualnie dostosować stronę do twoich potrzeb.

Zapisz się do naszego newslettera!

Dowiedz się przed innymi o najlepszych winach, promocjach i degustacjach.

Opuść stronę

Polub nas na Facebooku! Bieżące informacje, ciekawostki i konkursy.

Škrobák

Komentarze

Ahoooj, vítáme přátele vína z Polska” i „dzień dobry” już poprawnie po polsku. Tak ostatnio witał nas sympatyczny właściciel winiarni Víno Škrobák (czyt. Szkrobak), kiedy pojawiliśmy się we wrotach hali produkcyjnej. Tu już czekała na nas degustacja. A działo się to w uroczej wiosce winiarskiej Čejkovice (Czejkowice), leżącej w morawskim wielkopawlowickim subregionie winiarskim.

Dawne logo Víno Škrobák z czejkowickim zamkiem templariuszy. © Víno Škrobák

Čejkovice to jedna z największych gmin winiarskich w Republice Czeskiej. Powierzchnia winnic wynosi 892 ha, na których gospodaruje 715 zarejestrowanych winiarzy. Uprawy na dużą skalę notuje się tu od XIII wieku, kiedy to zakon templariuszy buduje pod swoją komandorią olbrzymie piwnice win, jednak historia upraw winorośli sięga prawdopodobnie okresu Wielkich Moraw, a więc IX wieku. Swoje winnice posiadają tu wielkie spółki winiarskie, jak Teplářské Sklepy Čejkovice, ale też cały szereg średnich i zupełnie małych firm rodzinnych. Gleby są przeważnie lessowe o podłożu trzeciorzędowych piasków i iłów. Udają się tu zwłaszcza odmiany białe, jak tramín červený, muškát moravský, neuburské, pinot gris, chardonnay, sylvánské zelené, ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, sauvignon, müller-thurgau, aurelius, z odmian czerwonych zwłaszcza pinot noir, frankovka, svatovavřinecké, cabernet sauvignon, cabernet moravia, alibernet, neronet, dornfelder, modrý portugal, rubinet. Firmy koncentrują się na produkcji win z wyróżnikiem (přívlastková vína), ale też win specjalnych – lodowych i słomkowych.

Winnice w Czejkowicach. © Víno Škrobák.

Właścicielami firmy Víno Škrobák są ojciec Stanislav Škrobák – źródło wielkiej wiedzy winiarskiej, prężny w podejściu do produkcji wina tradycjonalista, nie wzbraniający się jednak innowacjom; syn Martin Škrobák – inżynier-winiarz (studiował w szkole winiarskiej w Valticach i w Lednicy), to nowa generacja winiarzy czejkowickich, otwarty na współpracę z innymi młodymi winiarzami, co przynosi ciekawe efekty (o tym innym razem), i wreszcie Stanislav Škrobák junior, student winiarstwa, ostatnio zbierający doświadczenia w Nowej Zelandii.

Staszek Škrobák (po prawej) z Pawłem Góździem z Winnicy Agat w Sokołowcu. © Lech Małysz.

Co o swej firmie mówią sami winiarze? „Jesteśmy typowym winiarstwem rodzinnym w dużej gminie winiarskiej Čejkovice, wiedza winiarska przekazywana jest z ojca na syna. Podstawy winiarstwa w naszej rodzinie położył Vladimír Škrobák, który całe swe życie poświęcił winu i winnicy, był gorliwym propagatorem win czejkowickich. To głównie jego zasługa, że odnowiono nasadzenia na historycznych działkach winiarskich w Čejkovicach. Swój entuzjazm przekazał synowi Stanislavovi, który w roku 1992 zdecydował o założeniu firmy Víno Škrobák. Zaczęło się od 1 ha winnic i win „dla rodziny i przyjaciół” i klasycznych sposobów produkcji: w klasycznej morawskiej piwnicy, w beczkach drewnianych, przy pomocy starych metod, które sprawdzały się przez długie lata. Dziś areał nasadzeń to ponad 20 ha, zaś produkcja skupia się na winach jakościowych, które wytwarzane są najnowocześniejszymi metodami zarówno w winnicy jak i piwnicy. W najbliższych latach powstaną tu również odpowiednie pomieszczenia do degustacji. 

Dbałość o najwyższej jakości surowiec to podstawa filozofię firmy: nacisk kładzie się więc na właściwą uprawę winnic, wyłącznie przez członków rodziny (Stanislav junior może pochwalić się tytułem Mistrza Świata w cięciu winorośli) i na ekologiczny sposób upraw winorośli – winnice włączone są do systemu bio-upraw.

Nowe etykiety win. © Víno Škrobák.

Produkuje się tu różne rodzaje win: do tzw. szybkiej konsumpcji (czyli wypicia w ciągu roku od butelkowania) – są to wina aromatyczne, owocowo-kwiatowe, o świeżym, delikatnym smaku, przyjemne do picia. Wina takie uzyskujemy dzięki oszczędnym metodom podczas tłoczenia, klarowania przy pomocy enzymów, fermentacji przy pomocy szlachetnych drożdży winnych, utrzymywaniem odpowiedniej sterowanej temperatury fermentacji oraz końcowemu wyczyszczeniu wina przy pomocy odpowiednich substancji klarujących. W ostatnim okresie wracamy jednak coraz częściej do klasycznych, czysto naturalnych metod, gdzie wielką rolę odgrywa sama przyroda: do wina nie dodajemy żadnych drożdży, enzymów czy środków klarujących. Uzyskujemy w ten sposób wina wprawdzie nie tak mocno aromatyczne i świeże, jak w wypadku najnowocześniejszych metod winifikacyjnych, za to z charakterem, który odzwierciedla tutejsze terroir. Wina te dojrzewają w butelkach i przeznaczone są dla prawdziwych znawców.

Chlubą Škrobáków są wina bortytyzowane, wina lodowe i słomkowe. Produkcję win lodowych rozpoczęto już w roku 1995, a w roku 1999 wyprodukowaliśmy pierwsze czerwone wino lodowe w Republice Czeskiej. Jakość naszych win potwierdzają liczne medale z prestiżowych konkursów”.

Wina Škrobák podczas Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle. © Lech Małysz.

Ja dodam jeszcze, że z winami z Víno Škrobák można spotkać się podczas Międzynarodowych Dni Wina w Jaśle, zainteresowanie pojawia się u niektórych importerów wina z Polski. Te wina na pewno warto mieć na swojej półce.

Polecane wina: 

© Lech Małysz.

Sylvánské Zelené kabinetní víno polosuché 2008 – Sylvaner to nie tylko Alzacja, Frankonia czy Austria, to też jakże tradycyjna odmiana morawska. Wino o kolorze zielonkawo żółtym, o przyjemnych aromatach ziół, przenosi nas na letnią łąkę w czasie sianokosów, w ustach jest ładnie świeże, choć lata swoje już ma, jest krągłość i pełność, harmonia ustawiona wzorowo, do tego wszystko z sylvanera, jak być powinno: jest jabłko zielone, agrest, lekki dotyk korzenności. Wino nadające się do kurczaka z grilla, pieczeni z indyka, do delikatnych dań, nie naruszając ich typowego smaku i charakteru.

© Lech Małysz.

Alibernet Rosé pozdní zběr suché 2011 – Wytrawne wino różowe z późnego zbioru. Wino różowe z odmiany alibernet nie jest zbyt często spotykane na Morawach. Kolor wina podpowiada, że zrobione jest z winogron odmiany ciemnoczerwonej o dużej zawartości barwników. Choć maceracja jest bardzo krótka, to wino ma piękny ciemno różowy kolor z odcieniem piwonii do malinowego, bardzo atrakcyjny, a nawet sexy. Aromat, z początku trochę niewyraźny, z czasem rozwija się, jest dużo malin, porzeczki czerwonej i czarnej, trochę poziomki. W smaku charakterystyczna, piękna świeżość i kwasowość nadająca mu wigoru. Ledwo wyczuwalne taniny pojawiają się dopiero w finiszu degustacji. W smaku, podobnie jak w bukiecie odczuwamy drobne czerwone owoce leśne, głównie maliny, do tego jakby maliny w jogurcie śmietanowym, poziomki, dopełnione czarną jagodą, jest też akcent czereśni. Wino jest dobrze zharmonizowane, orzeźwiające, dobrze się pije. Moim zdaniem piękne rosé do letniego grilla, przy którym można zostać cały wieczór.

© Lech Małysz.

Modrý Portugal výběr z hroznů 2008 – Czerwień w tej wniarni kojarzy mi się z modrým portugalem – jest dowodem na to, że na Morawach można zrobić wino czerwone wysokiej klasy. Kolor szlachetny, dojrzały, w nosie prawdziwy bal aromatów: rodzynki, szlachetne drewienko, czarna czereśnia, wiśnia, migdały, pralinki czekoladowe z likierem wiśniowym, dym, suszona śliwka. Do tego dobra struktura tanin w zgodzie z kwasowością, pełność, bogactwo ekstraktu. Zaskakuje długością, z finiszem karmelowo-dymno-tytoniowym. Po prostu pyszne, wspaniałe czerwone morawskie wino od winiarza, który zna się na sztuce winiarskiej! O wysokiej jakości zdecydował również surowiec, bo jak informuje tylna etykieta, wino zostało wyprodukowane ze starannie wyselekcjonowanych gron o wysokim stopniu dojrzałości, częściowo dotknięte szlachetną pleśnią Botritys cinerea.

Na zakończenie: kto chce poznać uroki win z Čejkovic, niech wybierze się na wspaniały festiwal miejscowych win Czejkowicky Szlak Winny dnia 26 kwietnia 2014. Fanów wina z Polski zapraszają winiarze z Czejkowic oraz Zawinem.pl. Informacje na Facebooku oraz na e-mail: lechm@seznam.cz.

Stanislav Škrobák junior podczas Czejkowickiej Ścieżki Winnej 2013. © Lech Małysz.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.