Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Forum

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.. Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

  • Lukasz Czajkoswki

    Witaj! Ciekawa relacja. Przypuszczam, że nie ostatnia. Odezwij się na priv jak możesz. Pozdrowienia, Łukasz

  • Wino, kobiety i śpiew « Artykuły « owinie.info

    […] wszelkich eksperymentów, naturalizmu i biodynamiki we Włoszech, o której ostatnio wspomniał na Winicjatywie Łukasz Hryniewski. Amerykanie z kolei doskonale wykorzystują kobiecą seksualność w promowaniu wina – Diane […]

  • arkadiusz

    Panie Lukaszu, moglby byc Pan troszke dokladniejszy i opowiedziec cos wiecej o tej nowej gamie win biodynamicznych od Elisabetta Foradori? Czyli sa winifikowane w amforach i fermentowane w cemencie, jak sie nazywaja te wina? Dziekuje bardzo.

    • Wojciech Bońkowski

      arkadiusz

      U Foradori powstają obecnie 1 białe – Nosiola Fontanabianca – oraz 2 czerwone – Teroldego Sgarzon i Teroldego Morei – winifikowane w całości w amforach na skórkach i butelkowane po ok. 9 miesiącach. Nosiolę można kupić u Mielżyńskiego, pozostałe są na razie w Polsce niedostępne. 
      Oprócz Nosioli jest jeszcze białe Manzoni Fontanabianca które nie trafia do amfory, lecz podobnie jak Nosiola dojrzewa w beczkach akacjowych.
      Poza tymi winami Elisabetta Foradori nadal produkuje swoje dwa standardowe wina czyli Teroldego Rotaliano Foradori oraz Granato, selekcję Teroldego z najlepszych winnic (z tym że już bez Morei i Sgarzon które obecnie dają wina amforowe) i te wina są fermentowane w kadziach betonowych. Pozdrawiam!

      • arkadiusz

        Wojciech Bońkowski

        Dziekuje za informacje Panie Wojciechu. Pozwole sobie na male sprecyzowanie:  wino Nosiola nazywa sie Fontanasanta a nie Fontanabianca. Pozdrawiam!

        • Wojciech Bońkowski

          arkadiusz

          Mea culpa :-) Fontanabianca to dobre Barbaresco.