Vasilikon Xynistéri 2016
Vasilikon Xynistéri PGI Pafos 2016
O ile wina z Grecji stają się w Polsce coraz bardziej dostępne – w ostatnich miesiącach pisaliśmy o nich częściej niż kiedykolwiek wcześniej – o tyle Cypr czeka na swoje pięć minut co najmniej od czasu, kiedy poczciwi sarmaci porzucili commandarię na rzecz tokajów.
Są jednak pewne promyki nadziei, że za jakiś czas nie tylko poszukiwacze winiarskich rarytasów zaprzyjaźnią się z takimi cypryjskimi szczepami jak xynistéri czy levkáda. Mowa przede wszystkim o działalności importera, który w winach cypryjskich się specjalizuje. Nazywa się Trodos, a w jego portfolio znajdziemy m.in. wina Vasilikona, producenta ze ścisłej cypryjskiej czołówki.
Jednym z nich jest białe Vasilikon Xynistéri 2016, wino zrobione w 100% z popularnej na Cyprze odmiany, na którą przypada blisko 1/4 wszystkich nasadzeń. Jego najmocniejszą stroną jest ciekawy nos spod znaku jabłka, mirabelki, brzoskwini, grejpfruta i prochu. Usta są sycące, ze średnią kwasowością, nutą tostową, nieco wystającym alkoholem i delikatnie słonym finiszem. Trochę brak tu nerwu, ale w końcu bliżej stąd do Egiptu niż do Grecji, a do tego dostajemy szczep, który dorobił się swojej pozycji na zasilaniu win słodkich. Warto spróbować (44,99 zł). ♥♥♥
Wino dostępne jest w sklepie internetowym Winacypryjskie.pl i sklepach współpracujących z importerem, m.in. wrocławskim Epi.
Źródło wina: zakup własny