Thatchers Oak Aged Cider 2012
Thatchers Oak Aged Somerset Cider 2012
Nadeszła wiosna, przypominamy sobie o cydrze. Gorący temat zeszłego lata na pewno pobije rekord gorącości również i w tym. Będziemy pisali o nowościach i polecali Wam najlepsze cydry. Na pierwszy ogień coś …z Anglii. To przecież cydrowa potęga, największy producent jabłecznika na świecie. Najlepsze angielskie cydry to wzorzec metra, do którego odnosić się muszą również cydry polskie.
Rocznikowy cydr Thatchers dojrzewa w beczkach dębowych. Nadaje mu to niespotykanej głębi i delikatności smaku. Zamiast rustykalnych nut serowo-oborowych niektórych cydrów z Francji czy Hiszpanii mamy czysty smak złocistych jabłek, łagodną kwasowość, długi posmak. To potężny cydr – ma aż 7,4% alk., ale nie czuć. Lekko półwytrawny, doskonale wyważony.
Dla tych, którzy preferują coś wytrawniejszego i ostrzejszego, proponuję Sheppy’s Oakwood Cider. Robiony z typowo cydrowych odmian jabłek, jest zdecydowanie kwaśny, o lekko korzennym posmaku.
Oba cydry z Anglii importuje firma Cider Hill. Oba kupicie po 16,90–21 zł (za butelkę 500 ml) w sklepach z winem w Warszawie: Wino i Jazz, Wine Corner, Wine of Dreams, Salon Win i Alkoholi (ul. Nowowiejska 5), Alkohole Świata (ul. Francuska) oraz w kawiarniach: Kicia Kocia, Chmielarnia, Stacja Piwa, Cześć; w internecie dostępne są w Salonie Win.
Źródło cydrów: nadesłane do degustacji przez importera.