Scaia Bianco 2014
Tenuta Sant’Antonio Veneto Scaia Bianco 2014
Największa niespodzianka moich niedawnych degustacji. Na papierze nie dałbym temu winu szans – kto marzy o kolejnej mieszance lokalnego, cokolwiek neutralnego szczepu Garganega z Chardonnay? Jego producent Tenuta Sant’Antonio znany jest raczej z win czerwonych (m.in. z pierwszego Amarone bez siarki – Telos); białe są co najwyżej przeciętne.
A tymczasem biała Scaia jest po prostu rewelacyjna. Pełna smaku, z każdą chwilą ukazuje nowe aromaty, od skórki pomarańczowej przez pszczeli wosk, miód, rodzynki aż po przyjemną rześkość. Doskonała od początku do końca. Jest to dość mocne wino białe, świeże i bardzo pijalne, ale konkretne, skoncentrowane, więc raczej do kurczaka w sosie kokosowym niż do sałatki. Ciekawostką jest szklany korek – to zamknięcie butelki alternatywne wobec korka naturalnego i metalowej zakrętki jest całkiem popularne w Austrii, ale we Włoszech stosuje je raptem kilku winiarzy. Z uwagi na eleganckie opakowanie wino całkiem dobre na prezent. ♥♥♥
Kupisz za 47 zł w sieci sklepów Winestory oraz przez sklep internetowy.
Źródło wina: udostępnione do degustacji przez importera.