Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Szczęście nie ma ceny

Komentarze
Bez wnikania w szczegóły, z powodu klimatu oraz gleb w Szampanii powstają bardzo chuderlawe wina spokojne. Na znaczne niedobory ich ciała znakomitym remedium okazało się dosładzanie i ponowna fermentacja. Owa genetyczna, by tak rzec, niepełnosprawność, zadecydowała o sile szampana. Szampan bez bąbelków byłby niczym wielkim. Z bąbelkami jest… no właśnie, jaki? Najlepsze określenie, z jakim się spotkałem, to powietrzny. Nasycony w rezultacie fermentacji dwutlenkiem węgla ma teksturę gąbczastą, a dobywające się z niego niespożycie pęcherzyki neutralizują jego twardość i kwasowość. To poetyckie określenie opisuje również jego naturę metaforyczną. Powietrzne wina to takie, które podczas degustacji nie wymagają od nas wąchania, lecz wypełniają przestrzeń swoją osobowością.
© Pol Roger
W przypadku win musujących odpowiednio zrównoważona kwasowość jest najistotniejszym parametrem. Jej deficyt zawsze jest wadą. Na szczęście w przypadku Szampanii to nikłe zagrożenie. Region często pokrywany śniegiem podczas zimowych chłodów i smagany atlantyckim wiatrem jest najodleglejszy od śródziemnomorskiego słońca. O ile wina musujące poza Szampanią wzbudzają zachwyt okazjonalnie, o tyle picie szampanów jest jak siedzenie okrakiem na Pacyficznym Pierścieniu Ognia. Ring of Fire Johnny’ego Casha to słuszne tło dla szampana – jak żadna inna piosenka łączy w sobie nerw i nostalgię, dwie najważniejsze cechy tego wina.
Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!