Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Szampan dzienny, szampan nocny

Komentarze
Od lat centra badań konsumenckich wskazują na wzrost spożycia win musujących w Polsce. Firma IWSR (International Wine & Spirit Research) oszacowała, iż na przestrzeni lat 2014–2019 konsumpcja samego szampana wzrośnie w Polsce o 70 proc., co do tej pory z grubsza się sprawdza. Prosecco i cava, o czym doskonale wiemy, nie zaglądając do statystyk, na dobre zagościły zarówno w wielkomiejskich restauracyjnych ogródkach, jak na domowych mieszczańskich przyjęciach. Przestały być winami stricte sylwestrowymi. Szampan też nim nie jest, lecz z odmiennych powodów: o ile nie spędzamy Sylwestra w małym gronie, po prostu szkoda nam pieniędzy.
© Forget Chemin
Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!