Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Stark-Condé The Field Blend 2014

Komentarze

Stark-Condé Jonkershoek Valley The Field Blend 2014

Krakowski importer The Fine Food Group co jakiś czas lubi przypomnieć, że zaczynał jako importer win z RPA i tamtejszy kierunek ma opanowany do perfekcji. Tym razem w jego portfolio pojawiły się wina od producenta z regionu Stellenbosch – Stark-Condé. Enolog José Condé preferuje „tradycyjną szkołę”: ręczny zbiór i selekcję gron, fermentację w otwartych kadziach i starzenie we francuskich baryłkach. Po spróbowaniu tych win mogę dorzucić jeszcze jedno – potrafi okiełznać wysoki alkohol.

Ale i tak najbardziej spodobało mi się wino, gdzie tego alkoholu jest najmniej – 13,5%. W dodatku jest winem białym i bardzo ciekawym kupażem czterech odmian: Roussanne, Chenin Blanc, Viognier i…Verdelho. Wszystkie te odmiany fermentują od razu razem, połowa moszczu w stalowych kadziach, połowa – w beczkach. Efekt naprawdę zasługuje na uznanie: z jednej strony wino jest bardzo aromatyczne – rządzą nuty kwiatowe i dojrzałe cytrusy, gruszka, mango. Z drugiej – w smaku ta intensywność zostaje utemperowana, pojawiają się przyprawy, odrobina ziół i tanin oraz sporo kwasowej struktury. Stąd warto dać mu szansę w towarzystwie posiłku – najlepiej ryb (także panierowanych) lub owoców morza (77 zł). ♥♥♥♡

COMDE PN
Fanom Pinot Noir z Nowego Świata powinien spodobać się Elgin Pinot Noir 2013. 14% alkoholu jest dobrze zintegrowane, a soczystej truskawce i odrobinie malin towarzyszą wyraźne nuty wiśni. Wyczuwa się też trochę aromatów beczkowych, całość jest jest kulturalna, ale zdecydowanie potrzebująca solidnego mięsiwa (75 zł). ♥♥♥

COMDE CS
Wreszcie Cabernet Sauvignon 2013 (z 15% domieszką Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc i Malbec). To już poważnej klasy zawodnik, z 22-miesięcznym starzeniu w barrique, zdominowamy przez czarną porzeczkę, wiśnię śliwkę, tytoń, skórę i odrobinę lukrecji. Fajna kwasowość. W RPA rocznik 2013 był jednym z bardziej udanych, a że wino wciąż jest jeszcze bardzo młode, bez problemu przetrwa 6–8 lat. Prosi o czerwone mięso! (85 zł) ♥♥♥♡

Importerem jest The Fine Food Group z Krakowa, wino zakupić można w krakowskim sklepie firmowym, poprzez kontakt z importerem lub w zaprzyjaźnionych sklepach winiarskich.

Źródło win: nadesłane do degustacji przez importera.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.