Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Rioja – chłopiec do bicia

Komentarze

Świadomy fan wina unika stereotypów i rzadko nazwie jakiś region czy styl obciachem. Prędzej ucieknie się do półsłówek, ironicznych uśmieszków i przemilczeń. Tak bywa z Rioją, której otwarcie nikt nie skrytykuje. Raczej usłyszymy próbę protekcjonalnego zniuansowania w rodzaju „Riojy nie piję, nie przepadam, ale Tondonia jest świetna, a La Rioja Alta – bardzo w porządku”. Modne wine bary Kopenhagi i Wiednia nie wywieszą karteczki „Riojy nie sprzedajemy”, ale ich karty win traktujące ten region po macoszemu (lub nietraktujące go w ogóle) mówią same za siebie. Na Instagramie nie ma hasztagu #riojasucks, ale hasztag #riojawine cieszy się mniejszą popularnością niż niszowy #orangewine.

Nowa klasyfikacja Riojy: wina z podregionów, gmin i pojedynczych winnic. © Martinez Carra

Powód jest prosty: Rioja spóźniła się na pociąg, którym wiele lat temu inni pędzili ze stacji Parker do stacji Noma i ze stacji ego do stacji terroir. Kiedy dziś do niego wskakuje, w przedziale zapada kłopotliwe milczenie, a wszyscy wlepiają wzrok w okno. Ale jest jeszcze jeden powód, który moglibyśmy nazwać biograficznym. Otóż ścieżka przygody z winem niejednego zaprzysięgłego burgundofila wiodła przez młodzieńczy romans z rioją, rioją – dodajmy – niekoniecznie najwyższych lotów. Ten kłopotliwy epizod próbują niektórzy odpokutować całkowitym wyparciem, to zaś skutkuje wylaniem dziecka z kąpielą.

Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!