Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Przyjemności szefów kuchni

Komentarze
Praca w restauracjach, które zaliczają się do światowej czołówki, jest bardzo wymagająca – przez wiele godzin w maksymalnym skupieniu trzeba błyskawicznie reagować na potrzeby gości oraz pojawiające się problemy. Niezależnie od sytuacji zespół powinien mieć wszystko pod kontrolą, a przynajmniej sprawiać takie wrażenie…
Rasumus Kofoed. © Geranium
Kucharze, sommelierzy czy kelnerzy, którzy funkcjonują w takich przestrzeniach i rozumieją ten wyjątkowy tryb pracy, kiedy odwiedzają inne restauracje, zazwyczaj należą do najmniej roszczeniowych gości. Nie ingerują w pomysł, tempo, rytm posiłku – przyjmują, co im się oferuje i chętnie dzielą się własnymi spostrzeżeniami. Przychodzą bowiem, aby zobaczyć, jak został zaplanowany cały gastronomiczny „spektakl”, przeżyć proponowane im doświadczenie. Nie ma znaczenia, gdzie pracują, zawsze wygląda to podobnie – dużą radość sprawia im znalezienie się po drugiej stronie i całkowite oddanie się przyjemności jedzenia, która jest przecież sensem ich profesji. Odniosłem wrażenie, że Dariusz Barański z Concept13 i Wojciech Amaro z Atelier Amaro czerpali taką samą satysfakcję, jak Christian Puglisi z Relæ czy René Redzepi z Nomy. Wszyscy odwiedzili niedawno Geranium i było to cenne przeżycie także dla mnie. Rozmowy z takimi szefami kuchni, jak Alex Atala z D.O.M w São Paulo czy Eneko Atxa z baskijskiej Azurmendi utwierdziły mnie w przekonaniu, że warto robić swoje.
Dalsza część tekstu dostępna tylko dla prenumeratorów Fermentu

Zaprenumeruj już teraz!
i zyskaj dostęp do treści online, zniżki na imprezy oraz szkolenia winiarskie!

Zaprenumeruj!