Baskijskie perełki Oxera Bastegiety
W zeszłym tygodniu gościł w Polsce Oxer Bastegieta, jedno z najgorętszych nazwisk baskijskiego winiarstwa. Znany głównie jako producent okrzyczanych (i drogich) win z Riojy, zaprezentował także szerokie portfolio doskonałych txakolin.
Oxer po raz pierwszy zetknął się z winiarstwem, kiedy jego ojciec, właściciel restauracji w baskijskiej miejscowości Kortezubi, poprosił go w 1999 roku o zrobienie txakoli z niewielkiej, rodzinnej winnicy. Spodobało mu się na tyle, że w 2005 przeniósł się do Laguardii, by studiować enologię i spróbować swoich sił z tempranillo, viurą i innymi szczepami Riojy. Pierwszy rocznik bazujący na skupowanych gronach zaprezentował w 2009 roku i zachęcony jego pozytywnym odbiorem, rozpoczął proces kupowania starych, wysoko położonych działek, głównie w Rioja Alavesa.
Dziś ma ich łącznie 17, wszystkie uprawia organicznie, a w niektórych wdrożył specjalny system permakultury – keyline design – który pozwala optymalizować gospodarkę wodną winnicy. Woda jest ważna w filozofii Bastegiety, o niektórych swoich winach, mówi, że są „wilgotne”, określa je też mianem „krajobrazowych”. Do winifikacji wykorzystuje duże i małe beczki, amfory oraz cementowe jaja. Nie lubi bâttonage, bo według niego redukuje świeżość i charakter wina. Nie przepada też za apelacjami, dla których nie widzi przyszłości, a swoje jedyne wino z Toro robi bez oznaczenia geograficznego. Wisienką na torcie są ekscentryczne etykiety zakorzenione w mitologii baskijskiej, literaturze i faunie Kraju Basków.
Oxer Wines Bizkaiko Txakolina Marko 2020
Txakolina, od którego wszystko się zaczęło. Mieszanka hondarribi zuri zerratia (petit courbu) i hondarribi zuri (courbu blanc) z niewielkim dodatkiem izkiriota handi (gros manseng). Dojrzewała wyłącznie w stali. Pachnie cytrusami, miodem, woskiem, świeżym melonem i kwiatami. Szczupłe, mocno wytrawne, ale jędrne, apetyczne, z fajnym, słonym finiszem (89 zł). ♥♥♥♡+
Oxer Wines Bizkaiko Txakolina Gure Arbasoak 2019
Podobny skład, ale wino bardziej poważne i rozwinięte. W większości dojrzewało w dużych beczkach i spędziło 9 miesięcy na osadzie. Ma więcej owocu, nut balsamicznych i energii. Aromat jest mniej ekspresyjny, ale bardziej mineralny, jabłkowo-kwiatowy, ze szczyptą mięty. Piękna kwasowość, napięcie i długi finisz splatający wapienną mineralność, morską słoność i ziołową świeżość. Bardzo dobrze wydane 145 zł. ♥♥♥♥+
Oxer Wines Bizkaiko Txakolina Skin 2020
Ponownie obydwa warianty hondarribi zuri, ale tym razem w towarzystwie izkiriota txikia (petit manseng). Wino macerowało 15 dni na skórkach w amforze, a następnie trafiło na 8 miesięcy do beczek. W aromacie dominują cytrusy, wosk, zioła, rumianek i nuty balsamiczne. Przy średniej budowie jest bardzo charakterne. Strzeliste, mocno wytrawne, z taniną, która wzmacnia strukturę i dodaje odrobinę goryczki, oraz wyrazistą, kredowo-słoną końcówką. Doskonałe (157 zł). ♥♥♥♥+
Oxer Wines Bizkaiko Txakolina Marko Loretxoa 2020
Skład podobny jak u poprzednika, ale zupełnie inna, szalona winifikacja. Wino dojrzewało 6 miesięcy pod drożdżowym kożuchem (flor) w beczkach po sherry, co nadało mu zupełnie inny, bardziej rosołowo-drożdżowy profil. Dostajemy tu także nuty cytrusów, migdałów, kwiatów i odrobinę lotnej kwasowości. Gibkie, arcyświeże, skoncentrowane, pełne energii i smaku morza. Jest też nieco kontrowersyjnej octowości, która dobrze wpisuje się w ekscentryczny charakter tego wina. Intrygujące (169 zł). ♥♥♥♥+
Oxer Wines Bizkaiko Txakolina Marko Terlegiz 2021
Hondarribi zuri zerratia, hondarribi zuri, izkiriota txikia i izkiriota handia spotykają się blendzie z flagowej działki producenta, zlokalizowanej niedaleko miasteczka Kortezubi, w której dominują glina i łupek. Wino fermentowało i dojrzewało 8 miesięcy w dużych beczkach. Ma nieco bardziej dyskretny aromat, złożony z nut cytrusowych, tostowych, balsamicznych i ziołowych. Rozłożyste, precyzyjne, bardzo apetyczne, z wyczuwalną taniną i sporym potencjałem dojrzewania (247 zł). ♥♥♥♥♡
Oxer Wines Rioja Iraun 2021
Viura z 3-procentowym dodatkiem białej garnachy pochodzą ze starej działki w Elvillar (Rioja Alavesa) znajdującej się na wysokości 600 m n.p.m. Wydajność jest bardzo niska – zaledwie 3 tony z hektara. Wino fermentuje częściowo w amforze i dojrzewa 12 miesięcy w dębie. Częstuje zapachem cytrusów, ananasa, fenkułu, ziół i kamienia. Ziołowe, słone, z wciągającą głębią owocu (209 zł). ♥♥♥♥♡
Oxer Wines Rioja Ahari 2020
Kupaż tempranillo i graciano z niewielkim dodatkiem viury. Graciano odpowiada ze intensywną kwasowość, viura ma za zadanie zapewnić większą złożoność. W aromacie: ciemne owoce, lawenda, wiśnia, żurawina i nuty balsamiczne. Czyste, precyzyjne, dość lekkie, ale charakterne. Z mocną taniną i sporym potencjałem gastronomicznym (213 zł). ♥♥♥♡+
Oxer Wines Rioja Suzzane 2020
Czysta garnacha, a właściwie jej stary klon zwany „garnacho” z bogatej w żelazo działki w Rioja Alta, położonej na wysokości 600 m n.p.m. Pachnie czerwonym owocem, lawendą, lukrecją, suszoną żurawiną i leśnym poszyciem po deszczu (tak objawia się pożądana przez producenta „wilgotność”). Czyste, precyzyjne, z mocną tanina, bez typowego dla tego szczepu wysokiego poziomu alkoholu. Jeszcze nieco zamknięte, warto dać mu trochę czasu (244 zł). ♥♥♥♥♡
Oxer Wines Rioja Kalamity 2020
Tempranillo, garnacha i odrobina viury pochodzące z ponad 100-letnich dziełek w Rioja Alavesa (wapień, glina) i Rioja Alta (żelazo). Całość femrentuje częściowo w cemencie i dojrzewa 12 miesięcy w dużych beczkach. W aromacie dominują czerwone i ciemne owoce ze śliwką i wiśnią na czele. Towarzyszą im nuty bandaża, ściółki, fiołka i czekolady. Potężne, skoncentrowane, z mocną taniną, ale przez żelazną uścisk prześwituje doskonałej jakości owoc, który pokaże swój potencjał za parę lat. Majestatyczne, choć nieco mniej metafizyczne, niż rocznik 2018 (599 zł). ♥♥♥♥♡+
Oxer Wines Rioja Tartalo 2020
Field blend tempanillo (87%), graciano i viury ze 100-letniej działki Somo o wapiennym podłożu, liczącej zaledwie 0,7 ha i położonej w Elvillar (Rioja Alavesa). Dojrzewał 12 miesięcy w dużych beczkach. Mamy tu zdecydowanie bardziej rozwinięty i ekspresyjny aromat zdominowany przez czerwone i ciemne owoce, kwiaty, umami i trufle. Z dojrzałą wypolerowaną taniną, piękną głębią, nienaganną świeżością, balsamicznym charakterem i rosołowym finiszem. Wybitne (659 zł). ♥♥♥♥♥
Oxer Wines Kuusu 2020
Rodzynek z Toro złożony w 92% z tinta de toro (tempranillo) i albillo mayor. Pochodzi z prefilokserycznej działki, w której dominuje piaszczysta gleba z dużą zawartością kwarcu, co wyróżnia ją na tle regionu. Z jeżynowo-fiołkowym aromatem, mocarną taniną i wysoką kwasowością. Ściśnięte, z długim finiszem i świetnej jakości taniną, która zwiastuje duże emocje za kilka lat (479 zł). ♥♥♥♥♡
Importerem tych win jest La Tienda. Do kupienia w sklepie firmowym w Lesznie oraz sklepach i restauracjach współpracujących z importerem.
Źródło win: degustowane na zaproszenie importera.