Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Nowa klasyfikacja w Saint-Émilion

Komentarze

W Saint-Émilion, jednej z najsłynniejszych apelacji francuskich, ogłoszono nową, oficjalną klasyfikację win. Pełna lista châteaux dostępna jest tutaj; reprodukujemy ją na końcu artykułu.

Chateau Angelus
Château Angélus – zasłużony awans na Parnas. © Efwines.com.

Wina z Bordeaux są oficjalnie klasyfikowane w kilku kategoriach. Te z tzw. Lewego Brzegu (Médoc, Pessac-Léognan i Sauternes) podzielone zostały na 5 klas grands crus classés w 1855 roku (klasyfikacja obowiązuje do dziś i nie są planowane zmiany). Na tzw. Prawym Brzegu klasyfikacja istnieje tylko w Saint-Émilion. Wina są podzielone na 4 klasy: AOC Saint-Émilion (najprostsze i najtańsze), Saint-Émilion Grand Cru (teoretycznie wyższy szczebel z winnic położonych w lepszych miejscach, ale praktycznie bez znaczenia), Saint-Émilion Grand Cru Classé (ok. 80 najlepszych posiadłości, prawdziwy prestiż i dużo wyższe ceny) i Premier Grand Cru Classé (wąska elita kilkunastu châteaux, które dodatkowo podzielone są na klasę A i B).

Co charakterystyczne, klasyfikacja w Saint-Émilion rewidowana jest co 10 lat. Poprzednia rewizja nastąpiła w 1996 r. W 2006 r. podjęto próbę rewizji, jednakże kilka châteaux, które nie uzyskały promocji albo zostały zdegradowane do niższych klas zakwestionowały klasyfikację w sądzie, który przyznał im rację.

Gérard Perse, właściciel Château Pavie, po 10 latach dopiął swego. © The Wine Cellar Insider.

Z tych kłopotów wyciągnięto wnioski i tym razem nikogo nie zdegradowano. Najgorętszym tematem są więc awanse, szczególnie dwóch châteaux do najwyższej kategorii premier grand cru classé AAngélus, o którym od dawna uważano, że mu się to należy, oraz kontrowersyjnego Pavie, o który parę lat temu wybuchła wśród krytyków winiarskich wielka awantura. W kategorii B też jest sporo awansów, choć de facto sankcjonują istniejące status quo – takie zamki jak Canon-La Gaffelière, La Mondotte, Valandraud od dawna należą do najlepszych i najdroższych Saint-Émilion.

Chateau La Magdelaine Saint-Emilion
Magdelaine – jeden z najpopularniejszych Émilionów – znika z rynku.

Komentarze, konsekwencje, plotki i ploteczki już wkrótce w artykule naszego redaktora ds. Bordeaux Marka Bieńczyka.

Nowa klasyfikacja win z Saint-Émilion

(kolorem zaznaczamy wina awansowane do wyższej kategorii w 2012 r.)

Premier Grand Cru Classé A

Château Ausone

Château Cheval Blanc

Château Angélus

Château Pavie

Premier Grand Cru Classé B

Château Beau-Séjour Bécot

Château Beauséjour (Duffau-Lagarrosse)

Château Belair-Monange

Château Canon

Château Canon-La Gaffelière

Château Figeac

Clos Fourtet

Château La Gaffelière

Château La Mondotte

Château Larcis-Ducasse

Château Pavie-Macquin

Château Troplong-Mondot

Château Trottevielle

Château Valandraud

Château Magdelaine połączony z Château Belair-Monange. Château Matras połączony z Château Canon.

Grand Cru Classé

Château L’Arrosée

Château Balestard-La-Tonnelle

Château Barde-Haut

Château Bellefont-Belcier

Château Bellevue

Château Berliquet

Château Cadet-Bon

Château Cap de Mourlin

Château Le Châtelet

Château Chauvin

Château La Clotte

Château La Commanderie

Château Corbin

Château Côte de Baleau

Château La Couspaude

Château Couvent des Jacobins

Château Dassault

Château Destieux

Château La Dominique

Château Faugères

Château Faurie de Souchard

Château de Ferrand

Château Fleur-Cardinale

Château Fombrauge

Château Fonplégade

Château Fonroque

Château Franc-Mayne

Château Grand Corbin

Château Grand Corbin-Despagne

Château Grand-Mayne

Château Grand-Pontet

Château Les Grandes Murailles

Château Guadet

Château Haut-Sarpe

Château Clos des Jacobins

Château Jean Faure

Château Laniote

Château Larmande

Château Laroque

Château Laroze

Clos La Madeleine

Château La Marzelle

Château Monbousquet

Château Moulin du Cadet

Clos de L’Oratoire

Château Pavie-Decesse

Château Peby-Faugères

Château Petit-Faurie-de-Soutard

Château de Pressac

Château Le Prieuré

Château Quinault L’Enclos

Château Ripeau

Château Rochebelle

Château Saint-Georges-Côte-Pavie

Clos Saint-Martin

Château La Serre

Château Soutard

Château La Tour-Figeac

Château Villemaurine

Château Yon-Figeac

Château Cadet-Piola połączony z Château Soutard.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Grzegorz

     Wojciech…maleńka korekta…”literówka” :)  Na samym poczatku artykułu dwa razy piszesz o Lewym Brzegu zamiast o Prawym gdy mowa jest już o St.Emilion itd…  4linijka… :)

    • Wojciech Bońkowski

      Grzegorz

       Poprawiłem, dzięki za czujność :-)

  • Michal

    „Na tzw. Lewym (?!) Brzegu klasyfikacja istnieje tylko w Saint-Émilion.” chyba na prawym? :)

  • Luk Kullnaame

    odnośnie Pavie i Angelus: w La Revue piszą na odwrót, że obecność Pavie jest uzasadniona (lepsze terroir, starsze roczniki z klasą) a wina Angelus uznawane są za warte uwagi dopiero od zmian w winiarni w latach 80 a i położenie winnicy opisane jest jako gorsze.. więc lokacja Pavie to jedno a kontrowersyjny styl Pavie w ostatnich rocznikach to już inna sprawa:)

    awansów Fombrauge, Jean-Faure i Valandraud trochę można było się spodziewać

    „nikogo nie zdegradowano” – zamki wchłonięte przez inne posiadłości widzę wymienione ale na amen wyleciały Château Corbin-Michotte i La Tour du Pin Figeac, właściciel pierwszego już protestuje – http://www.larvf.com/,classement-de-saint-emilion-corbin-michotte-pierre-carle-plainte-justice,13180,4248156.asp

    • Wojciech Bońkowski

      Luk Kullnaame

      Dzięki za poprawkę. Pisząc o braku degradacji opierałem się na pierwszych przeciekach na Twitterze i sformułowaniu Jancis Robinson ”
      demotions so bravely announced in the 2006 classification and appealed against seem to have been swept under the carpet” które mnie nieco zmyliło.

      Co do Pavie, przecież w tej klasyfikacji nie (tylko) o terroir chodzi, bo wtedy nie byłoby ruchów w górę i w dół co 10 lat, tylko o aktualną kondycję jakościową danego zamku. Całość jest jednak umowna. Figeac od dawna dobija się do klasy A i kilkakrotnie dawano do zrozumienia, że jej nie dostanie z uwagi na zbyt niskie ceny. Z kolei wina bardzo drogie, jak Mondotte i Valandraud, na razie dostały tylko awans do B. Konsumenci na te wina i parę innych od dawna głosują dolarami, natomiast minej głosują na Larcis Ducasse czy Belair-Monange.

    • Luk Kullnaame

      Luk Kullnaame

      pomyłka, oczywiście zaprotestował Croque-Michotte a nie Corbin-Michotte, czyli doliczając La Tour razem zdeletowanych posiadłości jest 3..

  • Marek

    Gdzieś czytałem że jesli chodzi o terroir to w Bordeaux uważa się że trzy najlepsze w całym regionie to Ausone, Latour (parcele L”Enclose)  i własnie Pavie.
    Co do starszych roczników to w obu wypadkach czyli Pavie i Angelus skokowy wzrost jakosci wziął się od przejęcia przez nowych właścicieli czyli odpowiednio Perse i Bouard. Nie spotałem się z wysokimi notami dla Pavie sprzed 1995 roku a dla Angelus nowa era zaczyna się z rocznikiem 1988.
    W tym zestawienu brakuje jednego chateau, które biorąc pod uwagę ceny rynkowe byłoby co najmniej w premier grand cru B, a najprawdopodobniej w A czyli TERTRE ROTEBOEUF.
    Ale właściciel od wielu lat dawał do zrozumienia że ma gdzieś tą całą klasyfikacje, jego wina i tak są sprzedawane po 200 euro za butelkę

    • Wojciech Bońkowski

      Marek

      Mniej sławne, ale bardzo dobre, a wciąż bez klasyfikacji są też Clos Badon i Le Dome.
      No i właśnie dlatego, że Angelus ma 10 lat więcej historii bdb win, raczej dla niego się spodziewano awansu niż dla Pavie, który we Francji też jest różnie odbierany. Chociaż po skandalizującym 2003 wrócił potem do win bardziej klasycznych.

  • Ewa Wieleżyńska

    Cóż za koincydencja: w tym samym czasie był w Bordeaux wysłannik Magazynu Wino o tym samym nazwisku:)

    • Anonim

      Ewa Wieleżyńska

      To boli, wiemy.

  • Kindofpaul

    Z czego wynika użycie na etykiecie Château Magdelaine dwóch różnych określeń apelacyjnych: Saint-Émilion Grand Cru i Premier Grand Cru Classé? Na etykiecie Cheval Blanc jest to samo. To pozostałość po pierwszych klasyfikacjach, gdzie spośród wszystkich wyodrębniono najlepsze i uhonorowano je: Saint-Émilion Grand Cru?

    Wyróżnił Pan 4 różne klasy, więc etykiety wyglądają następująco:

    AOC Saint-Émilion (najprostsze i najtańsze) będzie występowało razem z Saint-Émilion Grand Cru

    Saint-Émilion Grand Cru (teoretycznie wyższy szczebel z winnic położonych w lepszych miejscach, ale praktycznie bez znaczenia), będzie występowało razem z Saint-Émilion Grand Cru

    Saint-Émilion Grand Cru Classé (ok. 80 najlepszych posiadłości, prawdziwy prestiż i dużo wyższe ceny) będzie występowało razem z Saint-Émilion Grand Cru

    i Premier Grand Cru Classé będzie występowało razem z Saint-Émilion Grand Cru (jak powyżej)

    • Wojciech Bońkowski

      Kindofpaul

      Apelacją kontrolowanego pochodzenia jest AOC Saint-Émilion Grand Cru. W jej obrębie jest wyróżnienie na Classé, ale nie ma to takiej samej oficjalnej, państwowej sankcji jak sama AOC. Dlatego nawet zamki klasyfikowane formalnie należą do tej apelacji.

      • Kindofpaul

        Wojciech Bońkowski

        czyli oficjalnymi apelacjami są:

        1. AOC Saint-Émilion

        najprostsze wina

        2.AOC Saint-Émilion Grand Cru

        z której wydziela się dalej „niepaństwowe” doprecyzowanie i podział na classe?

        • Wojciech Bońkowski

          Kindofpaul

          Doprecyzowanie jest też państwowe, ale ma nieco inny status. Formalnie klasyfikuje się zamki w obrębie apelacji AOC StE GC, nie tworząc dla nich osobnej apelacji (StE GCC nie jest apelacją). Szczegóły są w tym dekrecie: http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do;jsessionid=4BD1B49FE8F7647EEC933D9A5E49DEB0.tpdjo13v_2?cidTexte=JORFTEXT000026585161&dateTexte=&oldAction=rechJO&categorieLien=id

          • Kindofpaul

            Wojciech Bońkowski

            Jeszcze jedno: funkcjonuje coś takiego jak .AOC Saint-Émilion Grand Cru, o której Pan pisze, że jest mniej istotna, podsumowując więc wygląda to tak?:

            1. AOC Saint-Émilion

            2.AOC Saint-Émilion Grand Cru

            3.AOC Saint-Émilion Grand Cru z doprecyzowaniem: Classe

            Posiadłości używające 2 określenia rozróżniamy(na etykiecie) po tym, że nie mają doprecyzowania Classe?

          • Wojciech Bońkowski

            Kindofpaul

            Tak. Kluczowa jest obecność na etykiecie słowa Classé. Każdy zamek który jest sklasyfikowany na pewno to słowo na głównej etykiecie poda. Aczkolwiek nie będzie go w samej apelacji. Przykładem jest przywołane przez Pana Magdelaine – załączam obrazek. Pod wizerunkiem zamku jest podana apelacja AOC Saint-Emilion Grand Cru. „Grand Cru Classé” pojawia się na górze.

          • marek

            Wojciech Bońkowski

            A propos St. Emilion grand cru classe to w Lidlu pojawiło sie Chateau l’Arrosee 2008 po szokującej cenie 99 zł. Wino na pewno nie jest schyłkowe, gdyby ktoś miał watpliwości jak w przypadku rocznika 98.

          • Wojciech Bońkowski

            marek

            1998 nie był schyłkowy.

          • marek

            Wojciech Bońkowski

            mam butelkę 1998, jeszcze nie próbowałem ale w ciemno raczej sie z Panem zgadzam, niemniej jednak ktoś tutaj na winicjatywie miał jakieś obiekcje, pewnie naciągane

          • Marcin Aleksander

            marek

            Zdaje mi się, że raczej Chateau Laroze 2008 – to widziałem za 99 zł, L’Arrosée chyba tylko 1998 za150.