Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Marion Passito Bianco 2004

Komentarze
© Izabela Kamińska

Marion Passito Bianco 2004

Jeśli planujecie Święta bez rózgi, to to jest idealny prezent dla grzecznych dorosłych. Za 135 zł (0,375 ml) mamy przyjemność, na którą trzeba zasłużyć.

Marion – butikowy producent z Veneto, którego amarone to prawdziwe objawienie, tu pokazuje nam kolejną interpretację metody appassimento. Passito robi się bowiem z podsuszonych winogron, czyli rodzynek. W tym przypadku jest to mieszanka garganegi (40%) i trebbiano (60%), która spędziła 6 lat w beczce. Efektem jest wino deserowe, którego do deseru szkoda. Najlepiej sączyć je solo! Nie jest bowiem tak kleiste, jak wiele tanich passito – po prostu zniewalająco złożone. Aromaty przywołują na myśl dobre, 20-letnie porto tawny. Pachnie skórką pomarańczy, cynamonem, orzechami włoskimi i kawą. W ustach zaskakująco bliżej mu do sherry oloroso. Słodycz ledwie wyczuwalna, więcej nut umami, orzechów, prażonych migdałów. Jest gęste, ekstraktywne, wielowarstwowe, cudownie zawiłe i długie. ♥♥♥♥♡

Importer: Vinoteka 13

Źródło wina: zakup własny.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.