Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

#Ludzie: Jerzy Kruk

Komentarze

Jerzy Kruk
© 4Senses.tv.

Jerzy Kruk

Ur. 1981 r. Dwukrotny finalista Mistrzostw Polski Sommelierów (2005, 2006 – II miejsce), reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Sommelierów w 2007 roku. Pracował w różnych restauracjach i dla różnych importerów, a od 2009 roku prowadzi własną działalność o nazwie 4Senses, która specjalizuje się w organizacji spotkań korporacyjnych z degustacją win i nie tylko. Od 2010 prowadzi wideoblog 4Senses.tv, gdzie w nieszablonowy sposób opowiada o winie.

Dlaczego wino?

W zasadzie przypadek. Aby utrzymać się na studiach dziennych, znalazłem pracę w restauracji (restauracja oferuje niestandardowe godziny pracy, co można łączyć ze studiami), gdzie wino stanowiło część oferty. A eśli się chce coś dobrze sprzedawać, trzeba znać ofertę, więc w sposób naturalny zacząłem czytać o winie. Spodobało się, później poznałem właściwych ludzi, od których czerpałem wiedzę i tak to się odbyło – bez magii.

Mój ulubiony region winiarski to…

Jedną z rzeczy, jakie planuję na najbliższe lata, to podróże winiarskie. Wtedy z pewnością ten ulubiony pod względem krajobrazowym odkryję. Na razie jest to Priorat. Pod względem wyłącznie winiarskim chyba Alzacja, bo jest najbardziej różnorodna pod względem geologicznym, szczepowym, a co za tym idzie winiarskim.

Gdy myślę o reinkarnacji, to jestem szczepem…

Cabernet Sauvignon – ponieważ: 1. nikt inny z sommelierów go nie wymieni, bo jest pospolity, wszędobylski, powszechnie często krytykowany; 2. z drugiej strony jest też wesoły, pełny życia, a równocześnie bywa wyjątkowy, unikalny, z melanocholią.

Najważniejsze w pracy sommeliera…

Kultura osobista i dobrze rozwinięte umiejętności komunikacji, co dotyczy zarówno relacji z klientami, jak i współpracownikami.

Wino i jedzenie – dlaczego warto łączyć?

Bo 1+1 może się równać 3 i warto tego szukać, jeśli komuś choć odrobinę nie jest wszystko jedno, co pije i je.

Na co dzień piję wino…

Ulubione wino mojej żony, czyli Mucha Sekt Chardonnay ze sklepów Centrum Wina w cenie około 35 zł.

Wino, które zmieniło moje życie…

Lubię zmiany, czekam na nie i na to wino!

Najwięcej wydałem na butelkę…

Na butelkę dla mnie raczej nie wydałem więcej niż 200 zł, ale dla klientów kupowałem znacznie droższe.

Butelka, o której marzę…

Mam sporo takich marzeń, ale zaakceptuję każdą dobrą butelkę, bo w moim marzeniu chciałbym ją otworzyć z moją żoną, pełnoletnią córką i synem, a na to muszę zaczekać ponad dekadę.

Przyszłość wina to…

Spożycie wina w Polsce na poziomie 50l na osobę rocznie. Może doczekamy.

Komentarze

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.

  • Grzegorz

    Czekam(-y) niecierpliwie na kolejne odcinki videobloga…Coś się ostatnio Jerzy rozleniwił … :)  
    Pozdrawiam serdecznie w imieniu kilku fanów 4sensesTv