#Ludzie cydru: Dariusz i Dominika Koroś
Dominika i Dariusz Koroś, Polski Cydr Chyliczki
Dominika jest absolwentką wydziału prawa UW, specjalizującą się w prawie żywnościowym. Dariusz prowadzi szkółkę roślin ozdobnych, ma także wieloletnie doświadczenie winiarskie z pracy w firmie zajmującej się importem wina. Prywatnie ojciec i córka, oboje są entuzjastami cydru.
Dlaczego cydr?
Dariusz Koroś: Od kilkunastu lat robię różne wina, eksperymentowałem z jabłkami, winogronami, wiśniami i porzeczkami. Kilka lat temu chciałem założyć winnicę, ale zrezygnowałem z tego pomysłu i zdecydowałem się na wytwarzanie różnych napojów alkoholowych z jabłek. Początkowo było to wino jabłkowe o zawartości alkoholu 12–15%, jednak po kilku latach za namową córki Dominiki zainteresowałem się cydrami. Odwiedziliśmy kilkunastu małych producentów w Normandii i podjęliśmy decyzję o rozpoczęciu produkcji własnego cydru. Od samego początku pomysł spotkał się z aprobatą wielu naszych znajomych, którzy z przyjemnością „testowali” cydry i wspierali nas w podejmowaniu kolejnych kroków zmierzających do rozpoczęcia produkcji. Spotkaliśmy się również z ciepłym przyjęciem przez tworzące się środowisko cydrowników, co pozwoliło nam podjąć ostateczną decyzję.
Żeby robić cydr w Polsce, trzeba…
…wykazać się nadzwyczajną cierpliwością i wytrwałością w pokonywaniu barier biurokratycznych. Polskie przepisy regulujące produkcję cydru są zagmatwane, nielogiczne i nieprzystające do rzeczywistości.
W jakim kierunku będzie się rozwijał polski cydr?
Tego tak naprawdę nikt nie wie. Najbardziej prawdopodobne jest, że popularne będą zarówno cydry komercyjne produkowane okrągły rok z koncentratu soku jabłkowego, jak i cydry naturalne wytwarzane jesienią przez drobnych producentów.
W rozwoju kultury cydru w Polsce pomogłaby…
Liberalizacja przepisów, w wyniku której każdy sadownik chcący produkować cydr mógłby to zrobić bez zatrudniania prawników i księgowych. Konkurencja spowoduje wzrost jakości, a każdy konsument wybierze to, co najbardziej lubi.
Najlepsze jabłka do produkcji cydru to…
W Polsce nie ma odmian jabłek cydrowych, więc cydry robi się z jabłek deserowych. Jabłka do produkcji cydru powinny mieć wysoką zawartość polifenoli, cukrów i kwasów, cydry z takich jabłek produkuje się w Anglii, Francji i Hiszpanii. Cydr z każdego kraju smakuje inaczej, my w Polsce jesteśmy dopiero na początku tej drogi i szukamy smaku polskiego cydru. Na przykład cydry angielskie mają tradycję liczącą przynajmniej kilkaset lat, a w Polsce jeszcze 3–4 lata temu prawie nikt nie słyszał o cydrach, a słowo „jabłecznik” kojarzyło się tylko z ciastem.
Moje ulubione cydry zagraniczne pochodzą z…
Z Normandii od małych producentów, ponieważ według mnie są doskonale zbalansowane jeżeli chodzi o słodycz, kwasowość i gorycz.
Moim cydrem najlepiej popijać…
Cydrem wytrawnym można popić prawie każde danie kuchni polskiej, cydr półwytrawny będzie się dobrze komponował z daniami słodkimi: naleśnikami, pierogami z serem oraz ciastami i deserami.
Największe marzenie polskiego cydrownika to…
…aby cydr zajął należne mu miejsce w polskiej kuchni, skoro w Polsce produkuje się tak wiele smacznych i zdrowych jabłek.
Polski Cydr Chyliczki Wytrawny 2014 i Półwytrawny 2014 w cenie ok. 19 zł trafią do sprzedaży w grudniu tego roku. W Chyliczkach powstają też niewielkie ilości bardzo ciekawego, wytrawnego, charakternego cydru ze starych, dzikich jabłoni o małych owocach, który w degustacji porównawczej cydrów z Chyliczek pokazał się najciekawiej z trzech produktów Dariusza i Dominiki Koroś (Chyliczki Półwytrawny wypadł przy okazji tej próby dużo lepiej niż podczas lipcowego panelu degustacyjnego polskich cydrów). Wszystkie powyższe cydry są niesiarkowane, nieklarowane i niefiltrowane; bąbelki są naturalne, pochodzą z drugiej fermentacji w butelce.