Winicjatywa zawiera treści przeznaczone tylko dla osób pełnoletnich.

Treści na Winicjatywie mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356).

Winicjatywa używa plików cookies (tzw. ciasteczka) w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu (strona wejścia, czas trwania wizyty, klikane linki, strona wyjścia, itd.) za pomocą usługi Google Analytics lub podobnej. Zbierane dane są anonimowe – w żaden sposób nie pozwalają na identyfikację użytkownika.

Opuść stronę

Forum

Lidl – 31 win francuskich na lato

Musisz być zalogowany by móc opublikować post.. Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

  • Radek Rutkowski

    W białych dobrze (jest traminer!), w różu dramat (jak zwykle), czerwone chwilowo odpuszczamy, poza burgundem… Jak on wygląda obok Greyrocka albo wcześniejszej propozycji Lidla (tego ze słynnego filmu „niech Pan nie pije tego świństwa” czy jakoś tak)?

    • KUBA

      Radek Rutkowski

      No właśnie, a ten burgund to w końcu pinot, czy gamay? Czy nie ma to w tym przypadku znaczenia?;)

    • Wojciech Bońkowski

      Radek Rutkowski

      Ten półsłodki Cabernet różowy nie jest dramatem, choć oczywiście nie dla wszystkich.

      Ja bym wolał pic Greyrock Pinot Noir natomiast jest to mniej więcej poziom „tamtego świństwa”.

      • Radek Rutkowski

        Wojciech Bońkowski

        Półsłodkie różowe?! No nie, nawet z pistoletem przy skroni… ;) Popijam właśnie traminera za 24,99 – całkiem półwytrawny, a może nawet ćwierćwytrawny i strasznie oleisty. Nie do końca moja bajka, ale niezłe. Aromaty się zgadzają – i w nosie, i w ustach.
        Chłodzi się również ów burgund, sprawdzimy, ocenimy, bo trafiłem ostatnio na Biedronkę, gdzie Greyrocków stoi ze 30 :).

  • Irek „blurppp” Wis

    Ten czerwony burgund to jednak pinot?
    bardzo ciemny jak na pinota.
    Ja go rozpoznałem jako gamay.

    • Sebastian Zdegustowany Bazylak

      Irek „blurppp” Wis

      Michał Jancik mówił na degu, że pinot. Z drugiej strony zdaje się, że w cotaeux są możliwe kupaże, więc może to blend. Też mnie się wydaje, że to nie może być 100% pn.

  • Wojciech Bońkowski

    Prawdopodobnie Coteaux Bourguignons jest miksem (obstawiam 65% Gamay 35% Pinot). Ale nie ma co rozstrząsać, gdyż na tym poziomie między Gamay a Pinot Noir naprawdę nie ma takiej wielkiej różnicy.

    • Sebastian Zdegustowany Bazylak

      Wojciech Bońkowski

      Aczkolwiek wino przyjemne.

  • Marcin

    Dziękuję za wykonaną pracę! Cieszę się, że macie wciąż tyle motywacji i chce się wam sprawdzać tyle (niejednokrotnie niełatwych) win. Jestem fanem. Pozdrawiam

    • Wojciech Bońkowski

      Marcin

      Dziękujemy za miłe słowo. Czujemy się zmotywowani do kolejnej 30-ki ;-)

      • kielon

        Wojciech Bońkowski

        To i ja pochwalę żeby była motywacja do może sześćdziesiątki? ;) BTW. Zajeżdżam dziś do Lidla u mnie na wsi i szok. Jest większość opisywanych win. Peynona nawet teściowej kupiłem ;) Tak czy siak dziś do ryby będzie prawdopodobnie gewurztraminer od Mullera a trochę potem żeby się dobrze spało Chateau Grand Champ ;)

  • TedZett

    Krótkie pytanie, z innej (włoskiej) beczki. W niektórych Lidlach zalegają przecenione z okolic 60 do 19,99 zł Bolgheri (2010, 2011) oraz Sandiovese Cabernet od Medici Riccardi. Warto? Jak długo mogą jeszcze poleżeć w domowej piwnicy? Serdecznie pozdrawiam.

    • muniox

      TedZett

      A propos przecen – wczoraj powędrowałem do Lidla, żeby przetestować tego taniego Burgunda, a wróciłem z kilkoma butelkami – Chateau du Carillon Fronsac 2009 zakupionymi w cenie 9,99zł/ butelka (przecena z 39,99zł). Te dobre wino piłem już w listopadzie jak się tylko pojawiło w ofercie i te 39zł to była już dobra cena:)

      • Wino W Toruniu

        muniox

        Chateau Darius też przecenione z 69,99 na 5 zł. Warto poszperać.

      • Ciekawski

        muniox

        Gdzie to takie okazje?

    • Wojciech Bońkowski

      TedZett

      Nie piłem tych win. Temu Bolgheri to w ogóle bym nie ufał.

    • Krystian

      TedZett

      Tu pozytywna recenzja Bolgheri po niemiecku:
      http://weinfans.blogspot.com/2013/06/unglaublich-von-bolgheri-in-den.html
      Recenzent zachwala :-)
      nabyłem jedną butelkę przed miesiącem za 30 zł ale póki co nienaruszona.
      Sangiovese Cabernet bardzo przyzwoite toskańskie wino, za 20 zł warto brać :-)

  • Marcin Czerwiński

    W Lidlu jest dobry Brie AOC z mleka niepasteryzowanego; pod Medoca jak znalazł.

    • Wojciech Bońkowski

      Marcin Czerwiński

      Médoc do Brie? Masakra dla tanin…

      Z tej oferty do Brie polecam białe Hautes Côtes de Nuits albo czerwone Coteaux Bourguignons… a jeśli ser bardziej dojrzały to Pinot Gris.

      • Marcin Czerwiński

        Wojciech Bońkowski

        Francuzi polecają pod Brie mocne wina w stylu Medoca lub Pomerola. Osobiście wolę białe. A pod Camemberta? Ma Pan jakieś typy? Ciężko coś pod ten ser dobrać: czerwień odpada, a białe wina nikną pod jego aromatami.

        • Wojciech Bońkowski

          Marcin Czerwiński

          Zależy którzy Francuzi. Ja z rekomendacją Bordeaux do Brie się nie spotkałem (co najwyżej negatywną).
          Dobrym kompromisem do obu serów jest wino musujące (np. Cremant), które ma trochę cukru, a poza tym drożdżowy bukiet który sprosta pleśniowym nutom sera. Pinot Gris czy Gewurztraminer raczej pod jego aromatami nie znikną. Czerwień nie odpada, tylko musi być wino bez taniny – Beaujolais, lekkie Pinot Noir.

          • Marcin Czerwiński

            Wojciech Bońkowski

            Dziękuję za podpowiedzi. Przetestuję ;)

          • Marcin Jagodziński

            Wojciech Bońkowski

            Beaujolais polecają #niedzielnisomelierzy

          • Marcin Jagodziński

            Marcin Jagodziński

            Nawiasem mówiąc od białego wina różni się ono tylko barwą.

          • Marcin Czerwiński

            Wojciech Bońkowski

            Julienas zaskakująco dobrze poradziło sobie z Brie. Chapeau bas Panowie!

            PS Być może kogoś to zainteresuje, jako że wątek jest o winach francuskich, w Carrefourze są do kupienia Pascal Granger Domaine De La Croix Rouge Julienas i Domaine le Colombier Morgon za trzy dyszki z groszami.

        • Sławomir Hapak

          Marcin Czerwiński

          Mędrcy rekomendują pleśniuchy do merlota, co od biedy można podciągnąć pod jakąś część bordosów. Nie ma jednak lepszej opcji niż spróbować i samemu sprawdzić co odpowiada naszemu podniebieniu. Znam i takich, co camembertem są w stanie zagryźć merlota, caberneta, kaczkę oraz półlitra ;-)

          • Wojciech Bońkowski

            Sławomir Hapak

            Zinfandel do fety? Sangiovese do mozzarelli? Co to za mędrzec stworzył ten diagram?

          • Sławomir Hapak

            Wojciech Bońkowski

            Pojęcia nie mam. Mędrców w sieci jest mnóstwo.

          • Grzegorz

            Wojciech Bońkowski

            Przy okazji: może udałoby się namówić redakcję na serię artykułów nt. serów, łączenia ich z winem, czy szerzej łączenia jedzenia z winem? Wiem, że przy okazji opisów szczepów, apelacji, czy poszczególnych win pojawiają się wzmianki „z czym to się je”, ale interesującym byłoby przeczytanie szerszego i zbiorczego zestawienia.

          • Robert Szulc

            Grzegorz

            Trzeba w takim razie namówić panią Martę, bo o serach + wino coś mało pisze ostatnio :(

          • Sławomir Hapak

            Wojciech Bońkowski

            Pojęcia nie mam. Mędrców w sieci jest mnóstwo.
            Inna wersja wisi na stronie wineinquier – pewnie „rozwojowa wersja” poprzedniego ;-)

        • Sławek Chrzczonowicz

          Marcin Czerwiński

          Do młodego brie najlepiej lekkie czerwone ze sporym owocem i niskim poziomem tanin – beaujolais, podstawowy burgund. Do starszych (powyżej 4 tygodni dojrzewania – lejąca sie masa lepsze byłyby białe słodkie

          • Sławomir Hapak

            Sławek Chrzczonowicz

            Od zupełnie niegłupiego człowieka słyszałem i taką teorię, że ser – przy swojej ogromnej zawartości tłuszczu – tak doskonale zatyka kubeczki smakowe, że właściwie nie ma żadnego znaczenia czym go popijesz :-)
            I na swój prywatny użytek jestem zwolennikiem tej właśnie teorii.
            Jedyna kombinacja ser+wino jaką stosuję to niebieskie sery z botrytyzowanymi winami. Reszta połączeń jakoś nie wzbudza moich emocji, a szczególnie nie poprawia mi odbioru wina…
            Ale nie to, żebym odradzał Czytelnikom eksperymenty – wręcz przeciwnie!
            Sprawdzajcie na sobie i sami wyróbcie sobie zdanie.

          • Irek „blurppp” Wis

            Sławomir Hapak

            „Kupuj wino po jabłku, sprzedawaj po serze”

          • Marcin Czerwiński

            Sławek Chrzczonowicz

            Sprawdzę Panów sugestie odnośnie łączenia win z serem Brie z Julienas. Dam znać jak poszło ;)

  • Manu

    Kopiowania Biedronki przez Lidla ciąg dalszy. Sparzył sie Lidl na talbotach po 200 zł, to mamy teraz wina po 14, 16 zł. I jak widać w tych cenach nie ma juz zachwytów krytyki.

    • Wojciech Bońkowski

      Manu

      Lidl zawsze miał wina po 15 zł. I zawsze latem rezygnował z droższych win. Myślę że jesienią wróci parę butelek powyżej 100 zł.

      • jakub

        Wojciech Bońkowski

        W Auchan pojawiły się praktycznie wszystkie regiony Francji pod marką Pierre Chanau. Może Winicjatywa zrobiłaby kiedyś rozeznanie?

        • Jarek

          jakub

          Faktycznie sporo tego jest szczególnie ciekawie wyglądają Brouilly i Julienas, ale z drugiej strony to marka własna Auchan o dosyć przeciętnej reputacji.

  • Ilich Ramírez Sánchez

    Sensi ‚Collezione’ Pinot Grigio 2014
    Będzie recka?

    • Wojciech Bońkowski

      Ilich Ramírez Sánchez

      A musi? ;-)

      • Ilich Ramírez Sánchez

        Wojciech Bońkowski

        Szczep ambitny ale wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Lubię czytać negatywne recki.

  • JM

    Château Grand Champ Bordeaux 2011- nie polecam..”gumowy wąż..”.. niziny… szkoda gadać.

  • Ilich Ramírez Sánchez

    Château Peynon Saint-Croix-du-Mont
    Słodkie jak miód pitny. SB niewyczuwalny. Kobitkom posmakuje, dla mnie za mało kwasu.

  • Klaudiusz

    Château Coustaut 2012 Graves może coś więcej w tym temacie.

  • Radek Rutkowski

    Świetny ten Grand Champ 2011! A burgund mocno taki sobie, chociaż za 2 dychy trudno się spodziewać cudów.

  • valdano

    W Lidlu 20 nowych etykiet z Hiszpani i Portugali. Poprosze o recenzje:)

    • Wojciech Bońkowski

      valdano

      Degustacja prasowa dopiero 3.09 ;-)

      Lidl jakoś się nie może wstrzelić, zwykle organizował ją miesiąc przed premierą win, a teraz tydzień po ;-)

      • Krzysztof

        Wojciech Bońkowski

        Lidl nie zdążył z przygotowaniem wizerunku p. Wellman jako koneserki wina. Zrobili badania i wyszło, że kojarzy się ona z czyścioszką i trwają intensywne prace nad kreacją wizeruku p. Doroty jako znawczyni wina.

        • Sebastian Zdegustowany Bazylak

          Krzysztof

          Bardzo odważna teza :)

      • valdano

        Wojciech Bońkowski

        Najwyrazniej Lidlowi nie zalezy na promocji a szkoda bo klienci wtedy wiedzieliby na co ewentualnie wydac kase.Jak widac wola za 3-4 tyg przecenic wszystkie wina ,czyli taki Lidlowski standard:)

    • Sebastian Zdegustowany Bazylak

      valdano

  • Pepe

    Panie Wojtku. Zaintrygowała mnie podana przez Pana informacja o dostępności w sieci Lidl wina z Burgundii i to nie zwykłego AOP ale Hautes Cotes de Nuits i to w cenie 29,99. Niedawno odwiedzałem Beaune i okolice i Hautes Cotes de Nuits w cenie 7 Eur nawet w markecie nie spotkałem. Ceny win z tej apelacji bezpośrednio od producenta zaczynają się od co najmniej 20 Eur. Postanowiłem więc sprawdzić jaki to zdesperowany negociant sprzedaje swoje wyroby tak tanio. Niestety Pana Phillipe de Bois d’Arnault nie znalazłem w dostępnych wykazach właścicieli parceli w Burgundii ani lokalnych zrzeszeniach producentów, nie posiada strony internetowej, adresu ani telefonu. Czy to Pana nie dziwi. Producent kilkuset tysięcy butelek dostępnych we Francji, Niemczech i Polsce o którym nie ma śladu w internecie.