La Valentina Montepulciano d’Abruzzo 2011
La Valentina Montepulciano d’Abruzzo 2011
Abruzja nie jest winiarską potęgą. Region na wschodnim wybrzeżu Włoch znany jest głównie z niskiej półki europejskich supermarketów. Tutejsze Montepulciano to najczęściej prościutkie, mocno owocowe wina o świeżej kwasowości. Do gotowania idealne, ale win wysokiej klasy jest tu niewiele. Poza supermarketową masówką działa wszakże kilku ciekawych producentów, którzy z lokalnych odmian – trebbiano i montepulciano – potrafią wyczarować prawdziwe perełki. Należy do nich La Valentina, której wina zaprezentowała niedawno Vinoteka13.
Już najprostsze Montepulciano d’Abruzzo 2011 okazało się intrygujące. Wino jest przenikliwe, lekkie i, co w tej cenie rzadkie, aromatycznie rozwija się po przelaniu do karafki. Dużo w nim wiśniowo-czereśniowych aromatów, a z czasem dochodzą do głosu delikatne nuty wędzonego mięsa. Jest to propozycja dla tych, którzy w winie lubią świeże aromaty i nie boją się kwasowości. Świetne sprawdzi się przy jedzeniu (49 zł). ♥♥♥
Montepulciano Riserva Spelt 2010 to ocieplona beczkowymi aromatami, skoncentrowana wersja montepulciano, która straciła jednak bezkompromisowość młodszego brata. Może jeszcze się poprawi; w tej cenie (79 zł) warto odłożyć butelkę lub dwie. ♥♥♥♡
Miłośnikom Abruzji pozostają jeszcze dwa wina klasy cru – Binomio 2010 (150 zł) i Bellovedere 2010 (169 zł). Pierwsze jest krągłe, czekoladowe, zmiękczone beczkowymi taninami, drugie świeższe, bardziej przenikliwe. Oba są bardzo smaczne, a wybór należy do Was. ♥♥♥♥
Wina dostępne w sklepach winiarskich Vinoteka13 w Warszawie i Krakowie oraz przez internet (kliknij linki powyżej).
Degustowałem na zaproszenia importera.